Tuesday, June 26, 2012

setahun di texas.... lidahku pekat jawa juga...

Tajuk belasah....

Korang pun dah tau blog syok sendiri kan.. kalau nak baca debat pasal PTPTN patut free tak free ke...,  patut tak patut menteri-menteri kita sponsor lebih banyak retis bisness jota-jota ke.., patut tak patut tambah konsert k-pop dalam perhimpunan belia kita ke.., patut tak patut retis-retis dewi remaja saman-menyaman ke..., baper bulan fasha sandha peknen ke...., Nora Dansh janda hot tak hot ke...
heh.. kaktek baca citer hiburan jugak....
haa.. citer-citer tu kena cari tempat lain...



Gathering di rumah sorang senior.





Ada swimming pool??!!!  mesti kayos gila ni kan?
Swimming pool sini common dah di kebanyakkan rumah-rumah banglo.  Kaktek pun dok banglo.. banglo cap ayam ..
Banglo kaktek dlm $120k je... banglo ni hampir setengah juta.
Neighborhood kaktek, keje biasa-biasa je... kalau kt klang valley standard dok teres setingkat atau apartment la.

Meh balik pada cerita pool, maintenance ni boleh tahan costly.  Nak jaga tahap klorin, ph, sanitize tiap minggu, algea remover, pasang filter 10 jam sehari..... haaa leceh.
Rumah mahal ada pool orang tak hairan kan? 
Dok banglo cap ayam ada pool tu yang orang sibuk nak ngata.  
Dah duduk reban ayam kena belanja pun miskin-miskin... gituh.
Maka mereka-mereka yang takde swimming pool ni menempek ler di rumah orang yg ada pool.... heh... macam diriku..


Oleh sebab aktiviti swimming sangat aktif di waktu summer.... kaktek google punya google punya google..... tanpa arah tujuan... almaklum orang pompuan suka window shopping tanpa tujuan kan...
berkenan, beli..... kurang berkenan, beli gak takut tetiba teringat nak beli, bendanya dah sold out...
waaa... baru tahu di Malaysia boleh tahan banyak dah pengedar swimming suit muslimah... blogspot ada, facebook ada....  salutlah orang-orang melayu rancak bisnes.
Harga pun dalam rm150-170, lebih murah dari pengedar di sini..dalam usd70 (rm210).

Kaktek berkenan dgn pink polka dot bikini... at least dapat swimming suit muslimah pink polka dot pun ok la... huhu... tak jumpa.







Jangan lupa cekak pinggang dan lentuk bergaya kalau tangkap gambo pakai swimming suit nih.

Oh ya, tengah manaip ni kaktek baru perasan date hari ni Jun 25.  
Genap setahun kaktek menetap di tanah gersang Texas. 2 tahun sebulan di bumi Amerika.
Plannya setahun je lagi mengabiskan tempoh wajib stay dengan kampeni dia la ni.
Abe Gapo dapat conditional offer dari REP (Return Expert Programme) anjuran salah satu jabatan kerajaan Malaysia.
Conditional offer nya kena genapkan 3 thn berturut di obesi... nak kira tinggal 6 bulan je lagi.

Jawatan kerja tidak dijanjikan tapi confirm boleh beli 2 kereta CKD (local assembly) free tax dan 15% flat rate income tax untuk 5 tahun, anak boleh masuk international school bawah kuota expatriate.  Dengan syarat, 5 tahun takleh gatal nak kerja dgn kampeni bukan dari Malaysia lah.

Siapa berminat sila ke sini.


Err seriously, balik nanti anak2 kaktek masuk sekolah kebangsaan je.  
Ramai anak2 yg stay lama di obesi katanya tak boleh cope with system sekolah kita.
Bagi kaktek kalau anak2 tetiba boleh cope dgn sekolah kebngasaan.... itulah yg giler terer!!!
Sini rilek, pressure sikit, cuti skolah tutup buku terus...

Kalau nak kerja di Malaysia kena tahan stress.. kalau tak tahan, alamatnya kerja-kerja kita akan beralih ke pekerja asing sebijik seperti apa yang berlaku di sini.
Tenaga mahir dari Asian country dan conquer banyak pekerjaan di sini, tambahan lagi omputih takmau beranak lebih dari 2 kali. Lama-lama mai amarika macam masih di asia.. keliling muka asia.... pokok doyan je takde.

Itu juga penyebab abe gapo nak sangat balik kampung.   Dah biasa kerja stress, kat sini stress kerja rilek sangat...  Nak stay back atau kerja weekend pun kena mintak izin bos besar... adakaaaa?...


Nak bagi you all stress sikit, meh tengok juadah pot luck lepas gathering mandi-manda di atas.
Kuih koci pun ado.... jgn tak caya...



10 comments:

CS said...

AB
Assalam. Awak apa kabar? Diharap sihat sejahtera ceria selalu hendaknya (dan keraplah mengupdate entry baru penuh sensasi).

Blogspot tukar format. I pun gelabah juga pada mulanya; masih suka format lama tapi bila dah kerap guna format baru, format lama macam 'ish..ish..ishh' aje.

You dah tempah baju raya lum?

harnidahussin said...

wah..mentang2 summer..
asyik tayang gambaq swimming pool jer..i jeles ni....

kaktek...kang sebellum balik mesia...
apa kata shopping dulu corelle banyak2..bag coach banyak2...

nanti leh wat online sales pulak...

Anonymous said...

Assalamualaikum Kanda Ku Kak Tek,

Baju raya emas celop tuh kan jadik cover majalah resepi ketuk-ketuk Shila Rusly tapi dia punya ada lip lap lip lap. Burlian lah tuh kot.

Raya dah dekat. Agak-agak nak baju raya swimming pink tuh habaq mai no.

Jangan sesegan, buang karan.

Wendu sikit jer!

Salam,
zue

~jeet~ said...

kak tek!! apa habaq..tunjuk la yang kak tek buat main masak-masak tu~~ takat kuih koci air tgn org lain sy xnak tgk..hehehe...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Amboi... musim hibernasi kat Amarika nun dah habis ke? :D

Sokong Jeet, takat kuih koci (yang nampak gegar macam gempa bumi tu-> ya mari kita tengok apa jawapan orang Amarika) orang lain punye, tak aci la. Muaha!

ahkakbatik said...

CS... sesungguhnya raya bukan hanya pada baju baru... tetapi harus tepek gambo CS dn baju baru itu baru leh eksen pada saya...
sila...sila tepek..


Nida,,, abeh sumer tayang pakai jeket kang lg haru.... bisnes2 ni tak larat yang... capital yilek.. cakap jelah nk kirim.. shy shy cat haa...


Adinda Zue yg di windui.... taun ni kaktek bakal memperagakan polka dot bikini di pagi raya lam tub mandi... baju raya taun lepas baru pakai sekali... alhadulillah masih boleh mengaku itu baju baru..hehehe..

ahkakbatik said...

jeet... sat la bila dah terer... tepek kt fesbuk pun kena kutuk.. sini pun terer2 tukang kutuknya..


aida.. sebulan sekali hapdet.. esok baru 30 jun... lom masuk julai.. ada 30 hari leh sambung tido sebelum hapdet lagi...

mama maman aka yana said...

dpt imagine kaktek bergaya gitu... cumil sungguh... :-)

Anonymous said...

copek la update





mrstp

ahkakbatik said...

suka mama yana bodek kaktek... kaktek kalau senget pinggang camtu, teruih takleh berdiri tegak!



mrstp dendiam skodeng lagi blog saya kaaaaa.....