Monday, July 30, 2012

Icebox cake dan sugar cookies.... bukan blog masakan.

Hello... ini bukan blog masakan .... kaktek bukan chef pastry terhebat walaupun memang hebat ler sikit-sikit.. 
Bagi uolls yang buta kek.... kira class habis dah kek yg kaktek hasilkan untuk gathering iftar kelmarin.  
Kalau uolls terer buat kek.. sah lepak ke blog pastry kan... idakler melangok kat sini.


Hasil dari sebulan kaktek keluar masuk website wilton, youtube, amazon, hobby lobby, michaels art and craft... ukur rak kek walmart...




TADA................




Icebox Cake - homemade chocolate wafer with caramel cream.

credit to Zoe Baker blog.


Tak tahulah hantu kek mana terlepas bulan puasa ni dok hasut buat kek je. 
Ini langkah-langkah awal nak caras blog T dan Patinpasta ni.... ngeh.


Sebagai bukti bukan kopipes gambar kek diatas,
bawah ni ado gambar ibu jari ku kacau cream caramel... :))





Simpan cream tu 24++ dlm peti es.
Sementara tu boleh bikin cekelat cookiesnya sekali....

Bukti ada gambo cekelat cookies dan syasya tengah deco sugar cookies ....
gambar tara tipu aaarrr....
Kalau nak citer photoshop... baikler photosop gambar kaktek jadi macam aishwarya rai versi kurus... la ni dia dh gumuks.






Selepas 2 hari perap lam peti ais, bolehler disusun2 cookies berselang seli dgn whipped caramel cream.
Resepi asal pi blog Zoe lah.
Kaktek malas nak tepek gambo step by step.... udahler tiru resepi orang, complete gambar macam resepi sendiri pulak.

Pulak tu lighting dapur kaktek ni poor sikit.  Tiap kali nak gambar cantik, kena pi backyard tebar table cloth cantik-cantik.  
Rumah omputih ni tang hall, dining, depa guna lampu kelam... yg terang lampu toilet je...
maka kalau ada gambar kaktek tepek tu terang.... samada bawak pi backyard atau tangkap lam toilet..(!!)





Sugar cookies ni banding fames amos tu adalah 20% je sedapnya... tapi ni lah cookies yg selalu depa hidang time christmas.
kaktek nak try resepi baru mesti time gathering... kalau tak sedap pun, bila dah ramai-ramai tu cuit sikit-sikit.. habis jugak kan..
Dan oleh sebab cookies ni ada deco dan ada nama atasnya.... bebudak tu seronok le makan ...(tip baik umpan bebudak kecik ^_^)






Sekian entry kali ni tak larat nk tuleh panjang2..... tapi sat gi larat nk menapak ngukur rak kek walmart lagi..

6 comments:

cahya indah said...

kalau cahya yg buat memang jauh lg la nak jadi mcm rupa gamba yg 1st tu..congrats auntie, balik sini boleh bukak bakery k :)

ahkakbatik said...

alo yang... auntie dh hidup 4 dekad baru pandai buat... hang jangan caras auntie hokeh! :))

Anonymous said...

Amboi, amboi, tayang kek pulak bulan pose ni. Tahniah.

ghoper jangan kira, yg penting usaha.
Lama-lama nanti cantik la.

Ahkak

T said...

Bukan blog masakan, blog makan-makan :) saya suka.

Icebox cake tu sangat inviting. As for sugar cookies, i like snicker doodles -- soft sugar cookies covered with cinnamon sugar.

P.s. caras tu apa?

dieya said...

kekdahnya lampu toilet jek yg terang.. apa yg penting nak tgk dlm toilet ittew???

fuiyooo, terer laa syasya buat deko! warna warni siap tulis nama lagik.

kaktek nyer icebox cake punya deko pulak nampak sungguh klasik.. sesuai dgn citarasa generasi chef 4 dekad *larikkk!*

ahkakbatik said...

Ahkak... org msia dok teoek gambo baazar ramadhan je... kita mesti lawan!



T, ada gak dengar perkataan snicker doodles tu... next projek ye..:D

p.s caras tu macam potong lane la... org dah tau nk tengok gambar makanan best2 mesti pi blog you dan Aida.. next time, org refer ke blog kaktek laa... hehe...



ello dieya... jari takdek insuran ek! kaktek belum guna pan all-clad.. pan sedia ada ni boleh baling-baling... sila lari dgn laju!!!