Saturday, July 21, 2012

Ramadan Kareem....

Salam Ramadhan semua...
semoga ibadah ramadhan kita kali ini lebih baik dari tahun-tahun lepas insyaAllah.
Hari ni Jumaat July 20, warga Texas sudah memulakan ibadah berpuasa.
Ada sesetengah kawasan di bahagian utara akan bermula berpuasa esok, sama seperti rakyat Malaysia.

Kaktek tak kisahlah puasa Jumaat ke.. Sabtu ke... asalkan bulan puasa jatuh waktu cuti summer holiday.
Kalau tidak, kesian pada budak-budak pergi sekolah tengok kawan-kawan dan cikgu makan depan mata.

Dengan cuaca dalam 34-39c ni, we all pun mengurangkan aktviti keluar rumah sebab kalau keluar,
mesti ada je yg kena marah free......
paneh woooo..... sabar cepat hilang....  nak fikir menu berbuka lagi sebab paso ramadhan takde... hukhuk..


Di bulan puasa ini, idea menulis pun puasa jugak....(alasan baek punya...)

Mehlah kita layan aktivit-aktiviti kaktek ketika berhibernate dari menghapdet blog....
apa, korang hengat kaktek tido saja ka..??




Kaktek gila dengan baking tools la ni... dah habis dalam $150 gaklah.  Harga di msia dlm 50-150% lg mahal.



Tiap hari baca buku kek.. hafal dah tiap muka surat.
nombor-nombor tips pun dah hafal... guna je belum.. elok je semua dok dlm plastik lagi....hehe...
Kaktek bukan nak bisness... hobi je ni.... konon balik nanti, besdey kek ka.. kek adik tunang ka.. kawen ka.... dessert gathering ka.... dah boleh buat sendiri.
Almaklum adik badik ada sedozen...  anak sedara dah cecah 30++ dan still counting...

Harga kek secret recipe pun nak cecah 90 hengget..... bakery biasa cecah 70 hengget.... cukup untuk 15 slices je... kayapler nak membeli je.
Modal kek seriously murah.  Yang membezakan kek tu cuma filling dan frosting nya je... pun masih sangat murah banding harga jualan.
Yelah. kalau untung ciput, lama dah secret recipe tu lingkup ye dak?
Uolls nak order pun boleh.... harga kawan2 tolong kayakan kawan .... (korangler yg tolong kayakan kaktek!..)




Ni aktiviti selang 3-4 hari.  Pantang org tepek kt fesbuk, terkelik resepi baru, gatal nak buat.




Cream puff tangan jawa aka jadi cekodok kembong.... cekelat kek with cream cheese and chocolate ganache for topping dan tres leches, amarika latin punya dessert.
Resepi google je.... berlambak dah org buat... kaktek baru terhegeh2 nak try.






Smucker gobble grape tart cheese, cupcakes cinderella waktu siang (sebab deconya ugly bebenor) dan lady finger tiramisu.






Pavlova, choc cake with cream cheese frosting dan bun sosej sempoi...



Don't play-play.... kaktek ado bakat terpendam rupanya.....

12 comments:

T said...

Kaktek,
Saya suka! Half of these tak pernah cuba lagi. Tres Leches kaktek nampak best. Selalunya saya tak suka sebab susu pekat manis sangat overwhelming.

Buat la kuih texas. Kehkehkeh. Texas sheet cake dari texas ke?

So, this year kaktek buat kuih raya?

Anonymous said...

Fuh! habislah abe ghapo, miskin la dia 2/3 bulan ni. bini dia sudah kena badi buat kek/besekut segala menda. Tapi perut abe Ghapo & anak-anak kenyang dan halal.

Lawa tak kisah, janji sedap tekak boleh terima. Dah pandai buat kek/besekut/kuih muih Melayu bukak le gerai depan rumah. Mulakan tradisi, tak mula depa tak tahu. ngehhhngeh..

Ahkak

dieya said...

btol apa apa yg kulihat ini? kaktek ada bakat buka bakery? ohhh tidakkk.. nehiii.. nehiii...

daku tidak perchaya!!!

*lari pegi kedai spek nak cek kot2 mata rabun kronik*

ahkakbatik said...

T, memula sceptical gak dgn tres leches.. kek rendam susu? but after couple of days memang sedap makan! dan of course manis ler...
oo sheet cake southern mari la... kena shopping sheet pan le jawab nya ni..:)

tahun ni ktek tak buat kuih raya.. sebab mom in law nak dtg... so kuih raya direct mai dr malaysia.. yahuuu!!!




Ahkak... kita bg alasan kt laki, ni semua investment.... kehkehkeh walaopun tatau jaman bila nak balik modal tu...
gerai lambat lg nk bukak ler.. sebab tangan saya jenis tak sabau... kuih koci keluar rupa kuih gelang nanti..




Dieya, jgn tak caya... takde kopipes magazine punya gambo2 tu.. hang cepat kawen, banak ghamai2... nak taknak kena ler semua masak sendiri!

CS said...

Whoaa!!! it's unbelievable *sambil bundarkan mata dan cekak pinggang*.

Cayalah... semua tu melainkan tiramisu aje I pernah buat...yalah kan? anak2 kita tak ramai, ekekeke..

Salam Ramadhan, maaf zahir batin :-)

~jeet~ said...

walauweh...complete collection, cayalah..balik mesia, kak tek kena buat kek besday utk saya jugak (dah tempah awal2 ni..hehehe...)

cahya indah said...

da tambah dlm list da ni..nanti boleh order desserts from auntie. cahya da excited ni..hehe :)

PatinPasta said...

Tuh dia.. ingatkan salah blog tadi. Dok ingat blog bakery mana la ni. Selalunye gambor buku, pokok depan rumah. Muaha!

Selamat menyambut Ramadhan untuk Kak Tek sekeluarga!

mama maman aka yana said...

menyelerakan... mmg berbakat... :-)

ahkakbatik said...

CS.. awat hadet blog tp tutup komen? saya yg nak ngutuk bulan poser ni..bukan CS..ngeh.



dik Jeet... buley..buley.. sementara tangan masih bangku, ktek bagi diskaun maha hebat!




CI.. hang mudos lagi meh auntie ajar... lepas siap baking takleh bawak balik, leh aunie jual ganti upah sebab CI blaja FOC. auntie tau korang nih nk free je ek..



Aida.. ilmu potografi je ktek lembap tak reti2... dah terer kang, hang tutup blog je laaa... ekeke.... :))

harnidahussin said...

amnoi kak tek...
ada bakat terpendam rupernyer...

boleh la kita berjiran esok ni...jgan lupa hulur sepinggan kat jiran sebelah ni ye...hahahahaha

ingat dah salah masuk blog tadi..
bulat biji mata tengok gambaq...

en_me said...

meriahnyer kuihmuih tuu.. ehheee