Wednesday, August 8, 2012

2 minggu lg raya!!

Oleh sebab banyak gambar kali ni... (tektik malas nak taip banyak2) gambar2 nya kaktek letak kecik2 la yea... kang berpinau mata...... (saja tu alasan yg tak perlu ditaip tapi taip juga sebagai salah satu lagi tektik takyah susah-susah fikir apa cerita yang nak ditulis)..

Tiap Jumaat dan Sabtu malam ada iftar di masjid Irving.   
We all pergi Jumaat malam je sebab selalunya Sabtu malam ada jemputan lain.
Hari2 lain iftar di rumah dan teraweh di musolla depan rumah sebab masjid Irving ni agak jauh. 





Oleh kerana ramai family melayu tinggal di kawasan masjid ni, kaktek dan 7 family lagi berganding bahu (chewah.. peribahasa melayu ku masih bagussss...) menyediakan kuih bakar untuk iftar setiap hari Jumaat.

Selain kuih bakar, inilah masanya untuk kaktek mengosongkan peti es dari eksperimen-eksperimen kek dalam masa seminggu tu... maka next week ada alasan lagi untuk baking... 
sebab peti es dah kosong ler... hehe best!




Tray ujung tu isi kek pithang rasa pithang dan swiss roll maneh berdengung.  Habis cakaplu..... sedap tak sedap tataulah tapi kalau dah ramai2 nak makan, tak sedap pun abis jugak kan....


Masjid sini yang bestnya ada bayak bilik2 disediakan untuk jemaah takde anak, jemaah anak kecik 0-2 tahun, jemaah bersama anak 2-6 tahun dan jemaah bersama anak bawah 10 tahun.

Jadi yang nak sembahyang kyusyuk tanpa gangguan anak2 kecik bolehlah masuk ke bilik dibawah....






Anak dara interfrem...






Ahad lepas we all ke airport Dallas/Fort Worth menanti ketibaan ibu mertuaku....
Teringin dia nak mai Amarika yang konon macam best ni kan... haha... opss.. bulan poser takleh ngumpat walaupun majoriti org amarika kafir sebab syarat ngumpat takde sebut bangsa yg dibenarkan di umpat..heh.






Bawak atok pi cari kasut kat walmart sebelum dia pengsan jet lag..






Feberet terbaru kaktek baru sampai dalam peti surat... yeay!!
Buku2 ni di mphonline harganya dalam rm63.  katek beli di used bookstore tapi carilah buku baru tapi dijual dengan harga used cuma 5 dollar.  Keluaran tahun 2006 pun jadilah.. resepi tak basi kan...





Cherry Cheese Delight iftar semalam dari buku Dessert Lover.
manyak senang mahu bikin..... cheese fillingnya tak perlu masak pun tapi rasa ciskek jugak.
Kita besarkan sikit gambar yea...




tata titi tutu.... nak mengadap buku baking lagi....

9 comments:

CS said...

AB
Kita memang terpesona dengan bakat terpendam awak. Terpesona dgn erti kata sebenar *ikhlas jugalah, hehe*.

Time dah mantap membaking, mak mentua plak datang. Sah! makin naik lagilah tahap kesayangan kat menantu ala Texan dia yg sorang tu ek?

Kek pithang tu makes my heart gegar2..

ahkakbatik said...

CS.. kita tau CS ikhlas tapi bila sebut "ikhlas jugalah" tu kita start ragu-ragu... hahahaaa...

oo menantu Texan sorang ni memang takde tandingan mulut kecohnya... inilah masanya tambah kriteria dlm list... pandai baking gitu (saya assumela saya pandai... hahahaa.. isi bakul angkat sendiri)...

Uncle Lee said...

Hello Kak, hari raya ada open house? Saya datang....ha ha.
Now busy shopping.....
Have fun, and keep well.
Best regards.
Lee.

Erin said...

kak tek, sodapnye cis kek tu...xmau tepek resepi ke? :P

Anonymous said...

Assalamualaikum Kanda,

Aaaa! Now I know why you don't want to shy shy cat ask me to buy the pink swim suit...Aaaa! Now I know why you pretend to hibernate for quite some time. Make your self busy by mastering 'everything' in the kitchen ya...! OoOoo the International Inspection Inspector is coming to pay you a visit. Out the expert skill then. Good luck with the Inspector! Hehe...

Anyway! Salam Aidilfitri from us to all in the family. Take care eh!

Salam,
zue

Madam Sooyaree said...

Pergh, tang kek dia besarkan ye, amboi amboi amboi.... Best le ramai orang kat masjid, sini terawih memang kita tak pergi, pasal waktu tido mek Aiyu :(

harnidahussin said...

kak tek..sedapnyer nampak kek...
best la raya kali ni yer..macam2 kak tek buat..anak2 mesti suka :)

selamat hari raya..
maaf zahir batin ye..

mama maman aka yana said...

lmbt lg ke kuar cite raya.. tayang la baju raya.. hehehe

ahkakbatik said...

Uncle Lee,
open hse on the fist day lagi tau... penat tak habis ni.



Erin, banyak resepi lagi sedap yang.. ni kamera trick je nampak mengancam..haha..



Zue.. hehe... kuih raya, kek lapis semua mai direct dari msia tau... free shipping lagi!



Nurul... time anak2 kecik, ktek pun tak pi masjid tapi masjid sini penuh dgn anak2 kecik... mak aih macam nursery pun ado..



Nida.. selamat ari raya... sakit tekak makan rendang tak ilang lagi nih.



Yana.. haha.. baju tahun lepas ngan 2-3 tahun lepas semua sama le yang...