Friday, November 30, 2012

ello.....

Assalamualaikum...

3 bulan tak update ye...
lama kaktek rehat. bukan apa...
masa ibu mertua datang melawat selama 3 bulan tu... kita kenalah kurang-kurangkan mengadap laptop... banyak-banyakkan mengemas rumah... lebihkan masa mengadap anak-anak... masak canggih-canggih selalu... ngaji lebih sikit...


Lebih-lebih lagi si kecik tu baru masuk pre-kindergarten.
Jadinya masa dia di sekolah cuma 3 jam dan masa tu jugaklah juga ibu mertua kaktek guna laptop baca sokkabo.. tengok fesbuk..(jgn mare.. dia ada akaun sendiri..)..
Bila dia habis surfing je, tau-tau dh cecah 3 jam... cik mat pun balik sekolah... huk aloh...


Bila ibu mertua dah balik Malaysia hampir sebulan yang lepas, kaktek macam dah terbiasa pula menjadi isteri/ibu mithali... ihik.. sila muntah.

Maka bagi memenuhi masa menggantikan masa melangok depan laptop.... kaktek belajar baking.
Pelbagai jenis kek, cupcake, puding... bohong sangatlah kalau cakap semua dah cuba kan....
Tapi tak ambil gambar atau resepi sebab ya Rabbi.. banyak kerja tau... nak masak lagi.. nak tangkap gambar lagi... nak edit lagi....
Mana-mana blog yg bagi resepi lengkap siap gambar dan video tu kita salute lah atas usaha, tenaga dan masa yang mereka curahkan.

Jadinya sekarang kalau ada yang bertanya pasal baking skills dan baking tools ni in-sya-Allah kaktek terer le sikit... so daripada you all tanya pada yang terer sikit ni.. lebih baik ler google je kan.....


Baby baru kaktek....





Oooh... tidak sebapak mahal harga di tanah tumpah darahku...
kalau di Malaysia, chef wan dan chef-chet je mampu...
Di sini, tak reti baking pun mampu buat koleksi..

Pilihan artisan kerana harga dan keupayaan nya sesuai dengan semangat memasak yg suam-suam kuku dalam diri ini.  
Kitchen aid ni ada 3 kategori .... classic, artisan dan professional.
Yang classic sesuai untuk semangat memasak takat nan-hado.... whipping, kek batter sudah cun.
Artisan sesuai untuk kegunaan seisi rumah dengan keupayaan lebih sedikit untuk menguli doh.
Dan kategori Professional untuk yg rajin bagi orang ramai makan.


Cinnamon roll dgn cream cheese icing yang baru buat pagi tadi. Resepi dari Taste of Home ada.. allrecipes pun ada... google saja.





Dan kelur topic baking....
Promote tanpa upah.... favourite author terbaru kaktek..
Dia bukan baru menulis.. tapi dah lama menulis dan kaktek baru kenal.. aha...



 

Kaktek dan abang long dah habis baca kesemua 8 buku-buku Neal Shusterman.  Best sangat untuk young adult dan adult yang tak berapa young.. hiks.

Best.. best.. bessttt sangat.  Highy recommended!

9 comments:

PatinPasta said...

Aloha!
Amboi, sejak middle name "mithali"..cemerlang sungguh ye? Hehe! Tiap-tiap hari bebudak bawak bekal roti, cupcakes bagai la ni. Tabek spring sama Kak Yek.

Eh, kitchen aid kat Amarika berapa harganye ek? Sini mahai, mampu tengok orang punya je. Huhu!

ahkakbatik said...

aloha.. gracias.. denada... (err.. Dora the explorer ajar...hik)
yelah.. lepas ni tuka nama kaktekmithali .... kuruslah korang dok muntah.

KA ni us made sebab tu murah kt sini je... meh pindah sini..
boleh compare harga di www.amazon.com dari usd200 (classic) hingga usd430 (professional). member ckp kt msia rm3000 utk artisan... huuu macam org kayo kktek blk kg nnti..

CS said...

Alhamdulillah you tak menunggu 9 bulan 10 hari untuk melahirkan baby KA itew.. 3 bulan dah sempurna sifat2nya. Tumpang gumbira.

AB
Salam belated Maal Hijrah
Sesungguhnya rinduku terubat dgn kehadiranmu kepersada maya, hik3. Selamat membaking dan selamat berkarya (jgn tidak2).

Sooyaree said...

Weewiit.. merah mak ngah! Yang dirembat kat Wallmart tu mana? Tengah tunggu ni!

mama maman aka yana said...

sungguh 'mithali' kak.. caya la.. hehehe

ahkakbatik said...

CS nih tiap kali saya bangun tido, itulah pesan dia... apakata pesan saya terus tido... mesti terkujat dn update selalu..
psst... tunggu 9 bulan, KA tu karat kot sebab hangat taik ayam..




Nurul... sabau.. next entry video ktek terajang orang.




Yana.. hish.. hang tak caya ka selama ni? waaa sampai ati..

harnidahussin said...

Alahai..kak tek..bestnyer ada Kitchen Aid...
teringin nak beli...
tapi kat sini mahal sangat..huhu....
bila kak tek balik mesia?
nak pesan boleh? hihi

ahkakbatik said...

boleh.. nnti akak msg kt fb hang yg dah berabuk tu.

nor laila said...

cs,kenapa tak letak ruang pengikut kat blog tu..