Thursday, December 1, 2011

penantian lagi 600 hari.....

Hari ni kurang lebih genap 584 hari kaktek di bumi Obama.  
Kurang kebih minimum lagi 600 hari untuk di lalui sebelum berangkat pulang ke tanahair.

Suka?

sukerrrr..... nak balik!
angka hari macam banyak.. kita pendekkan ke 1.5++ tahun je lagi.

Tak lama lagi tu...
kalau preknen...(korang la... bukak kaktek!).... 
baby keluar belum pandai jalan kaktek dah sampai ke bumi Malaysia...

Pujuk macamana pun, tak ada rasa belonging di sini..
dengan suhu harian 0-15 celcius..... hadoi tak tahan..
manakala budak2 terutama abang long tak sabar nak bersekolah dengan kawan2 lama..
walaupun sampai ketikanya nanti keadaan agak berbeza dari dahulu....
di mana abang long lagi terer cakap english....ngeh.


Maka untuk masa yang agak singkat ini...
selain memenuhi nafsu serakah seorang wanita..... shopping piyuk belanga...
kaktek sediakan juga untuk anak-anak....
takat nak beli osh kosh, gap, nautica, old navy..... tak perlu.
mereka belum berhenti membesar...... 
kalau nak beli baju untuk maknya , ok... sebab dah bantut.
boleh pakai untuk 10 tahun lagi.


Maka hari ni koleksi buku2 bertambah....





The Maze Runner memang best.
Kisah fiksyen la... korang mesti tak minat..... jiwa tak remaja macam kaktek.
The Scorch Trial dan The Death Cure adalah continuation nya.

City of Bones dan  City of Ashes banyak dapat review tapi belum start baca.

Pretty Little Liar macam buku untuk anak-anak dara je....
tak taulah abang segan tak segan nak baca buku tu di sekolah nanti...hahahaaaa
Pun kaktek belum baca tapi series nya dah keluar tv lama dah.
Beli pun sebab Black Friday deal dari Barnes &  Noble dapat less 30%.

Kenapa abang semakin minat membaca?
selain buku2 yang best, murah untuk maknya beli....
abang takde kawan rapat di sekolah....
tambahan pula classmate bertukar untuk setiap matapelajaran.
maka untuk mengelakkan diri terasa canggung takde kawan,
dia jadikan buku bacaan sebagai alasan....

Result terbaru abang, untuk english, dia dapat 95/100 mengalahkan anak local.
Kenapa?
sebab abang guna formal english... manakala kawan2 dia guna street language.
Dalam memilih kawan, dia picky.
Berat mulut pun iya.

Buat entah keberapa kali kaktek kasihan pada dia....
tak sabar menunggu lagi 600 hari.....

16 comments:

Madam Sooyaree said...

Hek eleh.. Osh Kosh USD4 pun dapat la, kata duduk dekat outlet kannn... Tapi balik Malaysia nanti, mesti kak culture shock, barang mahal gilos! Tang English tu memang, Cik Abe 'congratulations' pun kekadang terbabas tak reti nak eja, hahaha

harnidahussin said...

wow...mesti berat kontena dgn buku jer kak tek balik mesia nanti..
boleh bukak library kat umah dah ni...

sHieRa cAkAp said...

Wah.. Lagi 600 hari.. 600 hari? lame nye lagi.. Bestnye, banyak nya buku2.. Seronok tengok!

HN said...

Haku rase lps sploh taun nnt baju yg ko beli arini tak muat dah, bukan sbb sempit tp sbb sgtlah longgar makin selim, gradually, sbb besarkan anak patblas

Hakunyer baju seme dah ketat , alasangg nak beli baru sokmo

JaJa'Z said...

600 hari tu tak lama mana dah kak tek..tau2 dah nak balik dah nanti...mesti obama rndu kat kak tek nanti kan..hehhe

cahya indah said...

wah terer anak auntie..congrats :)
auntie dah nak balik sini dah? baru ingat nak pegi jenguk auntie kat sana..haha, tah bila dapat jejak US with my own money tah. tapi tak sabar jugak tunggu auntie balik sini, boleh bukak library..Cahya nak pinjam buku2 tu semua ;)

somuffins said...

AB
Your last para. cam sebak aje hati nih bila bacanya...

Sementara ada 600 hari lagi disana, maka munafaatkanlah setiap saat.. *tahun baru buku baru maka biarlah saun baik sket, heheh*

ahkakbatik said...

Nurul... errr.... errr.. oshkosh ada juai baju mak budak tak? kalau 4 hengget selai cer kira baper banyak baju mak budak boleh beli tu..hahahaaaa



Nida, memang kena bukak library..kalau takmau bayo yuran tahunan, tiap kali dtg sila bawak semangkuk kuih... sila maklum.




Shiera... yelah, nak lalui 600 tu memang banyak... dah lepas, baru kita rasa kejap je.



HN!! awat aku rasa macam kenai je ko ni???!!!!..lol



Jaja, kaktek tak rindu Obama pun.. bukan sampai amarika boleh jumpa dia pun.. nampak kt tv je....hahahaaa...



Cahya.. ada 600 hari je lagi nak kumpul duit mai sini.!! cepat!!!
auntie balik nanti boleh mai pinjam buku....



CS.. hati kita samalah tersentuh...uhuk... insyaAllah saya manfaatkan setiap 600 hari di sini.... *mata melilau nak cari corelle lagi...*

Mira Marlena said...

Kak Tek,
Congrats to abang!Cayalah..hopefully terus maju jaya buat abang.
Lagi setahun lebih balik Msia?Wah, cepatnya.Saya ingatkan lagi 2-3 tahun...err stock kicap kipas udang dah surut ke belum?

Arena said...

Wah terernya abang. Collect segala mala jgn tak collect. Iyer balik malaysia nanti silalah terkezut brg mahal gila.

Erin said...

K.tek yg berjiwa remaja, siapakah gerangan penulis The Maze Runner itu? Mahu mencarinya di sini kerana saya pun berjiwa remaje juge :D

BaNaNaS! said...

alaaaa kejap jer tu 600 hari..kalu 600 hengget lagiiiii kejap.. hang balik mesia dok mana kak tek? mansion aritu jugak ka?

Maya Marisa said...

ala cian nyer bila kak tek story mory abt abg. no worries. sometimes ada bagus nya to be choosy & picky.
lagi pun, encourage abg to read more. it would help him to have a creative mind & expanding his vocab.

600 hari lagik baru nak balik? set! nnti kak tek tunggu tau maya buat rombongan cik kiah ke sana. kicap sedozen maya angkut skali...amacam? ok ka????

mama maman said...

kacang je 600hari tuh kannn..:)

ni byk2 dok beli buku2 nih.. nak bwk kelik payah gak nih kannn..

ahkakbatik said...

Mira... ramai yg meroyan macam kaktek maka tokeh kicap dah supply banyak stock dah... tak sampai sebulan sampai kontena, sold out!



Arena.. barang mahal pun takleh lawan bil sepital abang long kat sini... tak abes bayo lagi nih..huwaaa...



Erin si jiwa remaja macam kaktek... penulis maze runner adalah james dashner..... moga kita terus berjiwa remaja...amin...




pisang.. balik situ ler... tu je yg aku ada... nak hasut daimen balik situ gak...hahahaaa...



maya, yelah.. abg long dah tanya vocab canggih2 kt ibu sebab dia tau ibu sah takleh jawab punya..hahhaa...
kicap ado sedozen lg kt sini ni... ko bawak ler petai ke.. serunding ke...




mamayana.. sini banyak transporting company... hantar kotak door to door ke.. sewa separuh kontena ke... sediakan ongkosnya aja deh..

mama maman said...

mana nih.. takdo update2 nih... bz benar wei..:)