Saturday, November 19, 2011

yuran skolah tinggi di Malaysia

Kita studi sikit yuran sekolah di Malaysia sebagai langkah persediaan anak-anak yang besar kemungkinan pelajaran tidak lagi ditanggung kerajaan.

Mengenang keluhan abang sulung kaktek tentang anak sulungnya yang baru diterima matrikulasi di banting sedangkan cita-cita asalnya mahu menjadi veterinar.

"Badget untuk medic dah turun 50% !!".... taip abang long di skype.

"Budak yang masuk matrik cuma 30% je dapat masuk IPTA...."... keluhnya lagi... 

" biar betik...." jawapan remaja kaktek...hiks...

"Ramai geng tengah mengeluh ni".... tak abis sambung mengomel lagi rupanya....menambah senak perut aku memikirkan nasib abe gapo menanggung anak mpatbelas ni nanti...

Payah sangat ke nak sambung belajar di Malaysia?
Adik-adik kaktek elok pulak dapat sambung accountancy di UIA dan computer science di UITM...

One part kata susah-susah...
one part lagi senang-senang sambung belajar.... konpius....

Apapun kita prepare for worst case yea....

Ni web dari kerajaan.. the one and only web yang kaktek jumpa reveal cost pengajian secara general buat panduan.  Maka angan-angan nak anak jadi doktor dengan yuran usd100K / 5 tahun / 12 bulan....

shoot!! 

5 rebu sebulan!!!! ai yayaaa....

Insuran pendidikan yg abe gapo bayar cukup untuk buat engineering je... tapi jangan risau... selepas semester pertama atau kedua, bolehlah apply biasiswa dengan panduan dari web ohmalaysia.com.

Yang penting anak tu minat nak belajar dan mak pak kena lupakan bajet shopping untuk yuran pendaftaran dan belanja awal pengajian.  Yelah... result UPSR semalam pun hampir 4 rebu budak dari Trengganu dapat 5As... tu belum kira negeri-negeri lain.






Ni satu lagi table diberi untuk menunjukkan betapa murahnya belanja sekolah di Malaysia...
betapa bertuahnya rakyat Malaysia...
betapa bertuahnya Malaysia mempunyai kerajaan sedia ada... (hek!)



Walaupun kaktek dapati ada kelentongnya di situ...haaaa kantoi...
Anak member di sini cuma bayar $2k-4k/ semester untuk engineering untuk uni di local state (permanent resident untuk state itu).. kalau pergi state lain lagi mahal.  

Ada juga anak member yang ke top uni berlainan home-state untuk science computer dgn cost $12/year

Maka ikut table diatas untuk Business study di US dengan cost $13/ year.... aiyayaa.... buat orang takut ada anak tau...

Untuk adik-adik, rajin2 menabung untuk pendidikan kerana walaupun kaktek rasa berat nak mulakan tabungan 10 thn dulu, la ni rasa lega ya amat.... tak boleh shopping hush puppies, bata pun okey.....

aku balik dari amarika kan..... aku pakai bata pun orang kata clark.... ngeh.

8 comments:

:cahya schatz: said...

eheem..eheem... bata kalau dari paris mahai dari hush puppies or clark wokeyy...

Anonymous said...

Saya tiap-tiap hari pakai SCHOOL je, orang lain beli mahal 2-3 ratus, saya beli RM70 je sepasang, beli terus dari exporter. Kasut belum keluar kat mass market kita pakai dulu. Itulah untungnya networking. Dia Ground Floor, I 3rd Floor, kawan-kawan maa. Sila jeles Kak Tek ooooooi.

Bab school fee, I kerah anak dapatkan good result, kena dapat biasiswa JPA/MARA/KHAZANAH dan sebagainya. Anak sulong dah settled dapat JPA Scholarship sejak matrik lagi. Dorang nak tutup mulut mak bapak dia sbb tu dia bagi masa anak I sedang buat matrik (eh! panjang citer ni, sbb masuk soratkabor).

3 minggu I berendam air mata kerana biasiswa ni Kak Tek.(Lets bygone be bygone)

Duit tabung belajar simpan je dalam LUTH, beli insurance itu ini nyusahkan je nak bayar zakat, jadi masukkan situ bersih dapat tiap-tiap tahun. Itu pilihan saya.

Ahkak

cahya indah said...

auntie, Cahya yang belum ada anak pun takut tengok..mana nak cari duit kalau tak simpan awal2 kan? tapiiiii, kalau tak shopping..boleh ke? tak sanggup nak fikir..huhu.

ahkakbatik said...

yeke Liza... kalau gitu kaktek nak pi paris, pakai bata msia le ye.. mesti org ingat kita kaya wokey...




ahkak... ada brand SCHOOL ? serius tak tau... balik kang i pi survey..




cahya, dah ada anak nanti kan... memang kita shopping bata je...hahahaa... menabung dari awal dan kita pasti bersyukur kendian hari ..

somuffins said...

AB
Tak retilah nak tulis or beri pendapat hal2 ilmiah nih..

Apa pun I setuju dgn CAHYA, "kalau tak shopping, boleh ke?" ...

haha.. cute statement dia tu.

harnidahussin said...

ermmm...baru berniat nak wat shopping list...terbantut...

takper kak tek..sy dah sediakan 4-5 tabung kat umah...wakakakakaa

PatinPasta said...

Kak Tek,
Join Cik Som, tak reti nak komen hal-hal ilmiah gini.. tambah lak baru ada anak tekak jek. Huhu!

Saya ada anak tekak pon tak de shopping hush puppies atopon bata. Suma no jenama mari. Muaha!

ahkakbatik said...

CS! tak aci ler kopipes statement orag...



nida... kakte bukan 4-5 tabng.. bawak kapet, belakang frame gambo... semua dah habis korek.... anak, pmr pun belum lagi..hahahaa...



Aida,, kaktek pun pakai enbeg hanoi daa... minggu ni black friday org sibuk pi outlet, akak dok termenung tatau nak beli apa.... haish!