Wednesday, April 4, 2012

Tornadoes slam Dallas.

Jangan risau..
kaktek sekeluarga dan semua kenalan Malaysia selamat..
walaupun kawasan terbabit cuma setengah jam saja dari rumah..






Alkisah weather forecast kata partly cloudy saja..
Bila langit tetiba gelap.. rasa seronok betul.... lama dah tak ujan... semalam paneh.
Tetiba je hujan lebat!!... betul-betul time syasya dan ajik nak balik sekolah..
Siaran tv beberapa kali keluar mesej pasal cuaca buruk di Dallas .....  \
kaktek buat bodo je..
Siap kelam kabut start enjin kereta pi sekolah ambik budak sebab takut lambat nanti depa balik naik basikal dalam hujan.

Di parking lot sekolah, hujan selebat-lebatnya dan ketulan ais turun.... jakun jangan cakaplah...
Risau cermin kereta pecah pun iya.. risau kena keluar duit beli cermin baru...heh.
Keluar kereta, cik mat menjerit keseronokan main air hujan...

Sampai rumah, kaktek dapat 5 voice mail dari abe gapo dan kawan-kawan...
Rupanya siren panjang yang kaktek dengar datang dari balai polis berdekatan sebelum keluar rumah tu menandakan siren JANGAN keluar rumah......
Emel dari sekolah beritahu jangan ambil anak-anak dari sekolah sampai dapat "all clear" emel.
Bebudak di tempatkan di shelter/gym sekolah...
struktur bangunan yang lebih selamat dari dok rumah.. (oh ya? - anak2 kaktek selamat, maknya selamat terbang??!!)

ada procedur rupanya....

Yang kaktek ingat masa di Malaysia dulu... ujan lebat ka.. ribut petir ka... gempa bumi ka....
time balik sekolah, cecepat depa bunyikan loceng suruh bebudak cecepat balik
sebab guru besar pun nak balik angkat kain di ampaian!



Laman lepas hujan lebat tinggalan tornado di Dallas.

8 comments:

harnidahussin said...

mak aih..kat sana sure selalu praktis langkah2 yg perlu diambil kalau ada bencana alam...

kat sini...bunyi fire drill kat opis pun semua relax jer wat tak tau....siap tanya bila nak berhenti bunyi ni...nak turun ke tak payah...hek..

ahkakbatik said...

haa.. ni pangai org melayu lah yg kaktek bawak sampai ke sini nih!!

Sooyaree said...

Alhamdulillah selamat... Ada gak tengok tornado kat tv tadi, tapi tak dengar sangat kat mana, pasal sibuk tengah uli doh pizza. Kat Dallas rupanya

somuffins said...

AB
Alhamdulillah you selamat tanpa cacat cela so you takleh beri alasan tak update blog sebab pc rosak akibat puting beliung :-)

OK bebeh?

ahkakbatik said...

ala Nurul.. kalau tornado depan rumah hang pun kaktek konpem ko tetap leka menguli doh.... hahaha..


oh tidak Cik Som... walopun tanpa cacat cela, saya traumaaa..
beri saya masa menenangkan fikiran..

cahya indah said...

hujan air batu eh, auntie. kalau duk dalam rumah pun rasa macam tahan ke tak bumbung tu, ni kan pulak duk dalam kereta kan.

mama maman aka yana said...

ahkak.. alhamdulillah akak sekeluarga selamat... :)

Pink Mama said...

Assalamualaikum,

First time sampai sini.

Saya ingat lagi dulu masa saya kat OKC pernah jugaklah menyorok dalam closet lepas dengar siren panjang tu. Udah ler duduk apt berdua jer dengan baby masa tu. Takutnyalah hai.