Thursday, May 26, 2011

case study lepas bangun tidur...Plano, Texas.

Allu.............

3 minggu kaktek hibernate...bermalas-malasan.... macam dah lama tak puasa tetiba kena start puasa ganti...... lebih2 time maghrib masuk 8.30.... harunya.... tunggulah sebulan dua lagi...

Belum start pack barang.... takyah pack pun sebenarnya... campak je dalam trailer uhaul tu nanti..
Barang lelong, selain washer/dryer.... yang lain tak laku sebab ni time orang pindah randah maka ramai yang lelong barang, buang barang, kutip barang free kat tepi garbage bin.... maka selepas timbang tara dengan saiz trailer, volume barang yg ciput dan keperluan kena beli balik sampai tempat baru nanti..... hangkut jelah semua.... termasuklah botol-botol kicap ek.. jangan mimpi kaktek nak sedekah kat korang.

Kamera pun belum berganti maka mood nak update blog sangatlah ke laut.

Budak-budak baru lepas year end exam untuk 2 paper.. english dan math dan pass untuk naik ke grade seterusnya.... 2 paper je..... kat msia satu hari 4 paper... kali 4 hari...



Yok kita buat case study untuk tempat baru yang bakal menerima kaktek sekeluarga selama 2 tahun minimum.....


PLANO, TEXAS






- The highest income place in 2000.
- Home to many corporate headquarters sebab tax free state.
- The safest place to live in 2006 with only 4 homicides with 250k population.
- 78% whites, 10% asian, 5% hispanic...
- Plano schools consistently score among the highest in the nation sebab harga rumah mahal maka school tax pun mahal maka bajet sekolah berlebih-lebih.
- Temperature... paneh! snow ciput sekali je turun in February.






Kesimpulannya......

ada 25 rebu orang Asia.... banyakler jual kicap...heh.
Sewa apartment sah lagi mahal ...
Tolak campur baki hujung bulan adalah belen berapa sen je masuk tabung ayam......

Abe gapo start kerja 5 hari lagi maka kaktek bakal lakiless selama 3 minggu sebelum menyusul kendian.... drive lagi 16 jam arah ke bawah sikit dari kawasan tornado....




Sekian entry warm-up baru terjaga dari hibernate khas untuk adik Ain penjuai jus Monavie berjaya (bukan jus Mona fendy) ......




Ohya..... semalam genap setahun kaktek di bumi Amarika.... hepi anibeseri to meeee......

8 comments:

~jeet~ said...

fuyoo...baru setahun, tapi jelajah US dah merata-rata..kagum saya kak, sy dok mesia 30thn ni pon x habis semua negeri lagi..isk...isk..isk..

texas...hmm..kena blajar jadi koboi ek? ;)

somuffins said...

AB
Selamat berpindah (randah).

You suka tak nak ke Texas tu? I dah bayangkan you beriadah jadi rodeo. Mesti cun!

batek said...

jeet... setawon kaktek tunggu kt charlotte... awat tak sampai2 lagi petai ngan kicap kaktek by hand tu?


CS... suko ado.. tak suko pun ado.... mix feeling... macam konon hepi nak dapat rempah lingam tp sampai laaa tak dapat2... ngee...

Chik Mimi said...

kak tek selamat berpindah ingatkan nak balik mesia hohohoho baru nak pesan KA hahhaha,
kak tek tak boleh bayang kak tek naik kuda hahah

harnidahussin said...

wuuuoooo..pindah lagi...macam dah nomad asia kat amrika...

dieya said...

eppy eniberseri kaktek!
bilo nak pindah dallas nih? tak sabo nak tgk gambo kaktek rambut kembang mcm joan collins!

T said...

wow, sangat South. Accent diaorang susah sikit nak faham for me, macam meleret-leret sikit with nasal-y sound.

Happy Anniversary sampai Amerika =)

Anonymous said...

chikmimi... tiap kali pi blog mimi lagilah kaktek nak balik!!!..... kelmarin bakar satay pun tak thodap..huuu...


nida... org tua kata pindah 7 kali, semekin... ni yg ke 16 kali...



dieya... nak nengok muka pastik sejeri sekali kaa... tp bukan muka joan collin la.. choii.... J.Lo ok gak..



T... flat land dan panas dan driving 17 jam tu yg rasa macam malas sungguh nk fikir... letih..



jeet.... awat kaktek jenuh nk pos komen kt blog tapi takleh? ada ubah setting apa-apa ka?