Monday, May 30, 2011

selamat jalan Romeo..... dan cerita pendek sup kobis.

Bukan kaktek kena dump dengan Romeo... bukan frust bercinta..... saja je layan....almaklum Romeo baru bertolak ke arah barat 2 jam tadi... tinggal Juliet dengan anak mpatbelas..... hadeh perasan!.

Semalam dah borong ayam daging untuk 3 minggu.... kedai daging idakle jauh sangat... dalam setengah jam,.. cuma tak pernah pergi tanpa abe gapo.
Kalau drive sendiri selalu dekat-dekat je... paling jauh pun ulang alik sekolah cuma 4 km je dari rumah ... maka kalau supply lauk habis sebelum tempoh, budak-budak ni kaktek bagi makan sup ikan bilis je..haha...

Dan inilah peluang kaktek mengurangkan lemak donat bergegar ni..... tiap hari ibu masak sup je sebab budak-budak ni tak berani komplen....

Ohya... sejak winter kaktek naik hampir 4 kilo.. la ni tinggal 800 gram nak balik asal sebagai persediaan sebelum masuk winter balik hujung tahun nanti.

Bayangkan kalau 4 kilo tu tak turun-turun... wahhhh... berapa kali winter nak tempoh dan berapa total berat masa balik Msia kang?


Perasaan nak pindah lagi.....
ehem.. berdebar-debar......
macam nak terima menantu....
bukan madu ek.... sepok kang!

Budak ni ok je... yg elementary senang cari kawan... abang long kt middle school memang jenis tak berkawan so dia tak kisah ibu nak bawak pi bulan ke.. Pluto ke.... no hal.

Babah pesan nanti lepas PMR pi masuk asrama, muka abg long dah pucat.... punya nak dok bawah ketiak ibu sampai bebila kot.





Bagi kaktek pula....best la kot apart from flat land yg gersang dan panas kat sana .... ada lagi ramai komuniti Malaysian... melayu bekerja saja ada 8 family walaupun depa tinggal setengah jam jarak dari Plano...... kira ok sangat dah tu.... yang penting raya ada rumah kaktek boleh serbu.

Komuniti India dan Cina Msia pun sangat ramai... belum cerita cina dari China, Pakistan, Indian dari India, Filipina.... macam dok kat asia-pac jelah kot...

Buat masa ni budak2 masih sekolah lagi 2 minggu. Kerja kaktek le ulang alik 2 kali pagi dn 2 kali petang menjemput menghantar di samping msak sup hari-hari dn update blog...hehe...

wokey... nak pi masak nasik dan sup fishball.... kata kawan katek kt fesbuk, makan soup cabbage selama seminggu jaminan menurunkan 10 pound !! (cari kt google ek dan katanya testimonial dari doktor2 asalkan jangan derhaka pada resepi ....)....

Makan cabbage soup saja sebanyak mana korang larat... dan tambahan healthy snack such as fruits and salad.... oleh sebab kaktek memang tak larat nak melantak benda yg sama selama seminggu.... tension je kang aku hangin je kat bebudak ... masak ler sup fishball... jamin lagi sodap .....


ni gambo sup kobis...

8 comments:

harnidahussin said...

kena makan sup kobis jer ker kalau nak kurus?
soto aci tak? ;)

T said...

Harini I masak sup sedara fishball. Tapi fishball takde, jadi letak fishcake, sotong/udang ball, salmon tin, dengan mushroom.

P.s. I suka cabbage dalam sup ayam or tomyam, dapat extra fibre dengan strech kan meal tu boleh makan banyak kali.

BaNaNaS! said...

semangat nk lunch terjejas teruk ngan gambo bulu ketiak kak tek.. buweekkkkkkk....

ahkakbatik said...

nida... soto kobis aci.... yg lain tak aci..



T.. kaktek belum surf apa fungsi kobis dlm metabolisme kita tapi thru reading org lain punya experience... nak ngadap sup ni je siang malam 7 hari mana ada org larat... end up makan salad dn buah je sebagai sampingan... last-last mestilah kurus kan....

kesimpulannya, nak kurus, kurangkan makan..



pisang... ok.. berapa pound ko turun? esok2 tengok le lgi ketiak aku kalau nk kurus...

Uncle Lee said...

Hi Ahkakbatik, I love your lively sense of humour, ha ha, 'goyang kaki kira duit hhbby', arhaaaaa ha h.
I love that.
You have fun.....keep a song in your heart,
Lee.

ahkakbatik said...

eeehhh... uncle Lee... thanks for dropping by... i thought uncle Lee prefers blog cakap omputeh aje.... i speak english little-little only.... hehe....

Maya Marisa said...

aiyoooo kak tek...brp pangjang mau simpan??? sampai bole ikat dgn reben ka???? hahhaa

PatinPasta said...

Kak Tek,
Nak lagi cepat turun berat badan? Jangan makan apa-apa langsung. Gerenti buleh nye! :D