Wednesday, July 17, 2013

cikgu tiusyen full time. no time mau hapdet blog.

Salam Ramadhan semua.

Maaf pada yang menjenguk, kaktek rasa masa tak berbaki dah untuk updet blog.
2 minggu di tanahair, budak2 dah kemaruk kebosanan... alah.. kalau dok amrika lagi pun tengah cuti summer 3 bulan. Ngengada betui bebudak nih.
Makaaa.... kaktek masukkan dah semua keskolah gomen untuk mendapatkan pendedahan awal dengan sistem pelajaran Malaysia.

Sekolah taman Desaminium ni cuma kurang 1km je dari rumah dan dibuka tahun 2010.
Boleh tahan cantik.  memang cantik.  Idak ler bebudak ni terkejut be-uk dari sekolah canggih amarika masuk skolah di Malaysia.

Oleh kerana sekolah baru, ramai cikgu dan pelajar berbangsa cina. Kaktek saspek ini cara cepat depa nak naikkan rating result sekolah. 







Untuk abang, kaktek mintak cikgu masukkan ke tingkatan 2 paling top terus... eee sukati makbapak mintak2 kannn....mementang baru balik dr amarika... kalau balik dari lombok adakah akan di layan permintaan sedemikian rupa?
maka kelas dia ramailah india dan cina dan terus speaking je dengan dia.
2 hari kesekolah dia tak lalu makan.  Muka murung je. Buka puasa sikit, sahur pun sikit.
Abang ni jenis terlalu memikir.  Semua nak perfect.  So dia stress sangat bila tak paham pelajaran agama.

Apa yang dia tak paham? haaa....

apa maksud.... kurniaan Tuhan?  berkat dalam rezeki? ditimpa musibah? membentuk masyarakat penyayang?  apa maksud perkataan 'menghindari?, mencegah? maksiat? kemungkaran? nikmat? pemangkin? pemberitahuan?  pengharaman? memanfaatkan? bermuafakat? prihatin pada fakir miskin?

mak aih!!!!!   kira sepatah haram ustazah cakap dia tak pahamlah!

perkataan tu semua manader kita mak bapak sebut2 kat rumah.  hadoi.
kenalah translate dan sekali translate mana dia boleh ingat semua.... walaupun tulis nota kaktek kena translate berulang2 lah jawabnya.
Oleh sebab pmr dah takde, sistem baru PBS ni lagi masaalah bagi dia sebab kena lulus band untuk semua subjek termasuk subject full dalam bahasa.


Ajik pulak.
heh heh. lagi ponin.
Isnin kelmarin masuk sekolah,  semalam selasa dah exam pre-upsr!!!




Math dan science masih dwibahasa.
English kacang.
BM hancuss.

Upsr 5 subject.... 2 subject tu paper BM!!!
Cikgu kata kalau fail teruk kena masuk kelas peralihan setahun.  mak aih!

Ayat yang dia buat semalam masa tiusyen dengan kaktek.

Dalam dapur ini ada periuk nasi tengah memasak.

Dalam dapur saya berfikir makan makanan yang sedap.

Perkataan tak faham lagi basic dari abang..... demikian, sejak, sementara, agar, lalu, wakil, melainkan, sambil, tatkala, manakala , awal, akhir............. 

Nervous sungguh kaktek tau... ajiknya rilek je.. yg dia tau masuk dapo ada makanan sedap.

Maka menjelang upsr sebulan lebih je lagi, kaktek doubt boleh update blog selalu. Mungkin senyap terus sampai bebila sebab selain drill bahasa dengan ajik, habis upsr kena drill abang dan syasya jugak.
BM syasya stop di darjah 1.  Lagi banyak kerja weh.


Doakan semua berjalan lancar yea.  Sorry lagi pada yang menjenguk.    Jenguk-jenguk jangan merajuk... ceeeh maknya terer berpantun... anak terkial2 nak faham bahasa.

20 comments:

blu4sky said...

salam kaktek,

BM darjah 1 pun boleh tergolek gak kalau kita nak mengajar anak-anak.. serious susah..bukan macam zaman kita dulu..tu tak masuk lagi bab maths and science..

good luck.. try guna google translator..sedikit sebanyak boleh membantu...

Real Life in Malaysia said...

Assalamualaikum kaktek,

insyaAllah practice makes perfect ... tulis, tulis dan tulis ... banyak-banyak ... no eraser bila salah just cross out dan betulkan ... that way kita nampak di mana silap kita ...

... and guna je perkataan-perkataan tu dalam percakapan harian even if it sounds weirdly ancient to others ... it's okay! It should be fun :)

Best wishes for anak-anak dan emaknya :)

Anonymous said...

Welcome to Malaya. Ahkak dah ada pengalaman sbb si bongsu dulu drpd International school, bab speaking no problem dgn opah pun dia speaking walhàl opah tak sekolah sbb Jepun memerintah. suruh dia campur dgn budak Melàyu belajar càkap Melayu semula. pastu drill buat ayat pendek. tapi letih la nak hadap dia je

ahkak

ahkakbatik said...

waalaikumsalam blu. letih mengoogle je tau... satu mukasurat ada 50 perkataan tak paham. ni dh july.. baper mukasurat bebudak tu dah buat sejak awal tahun dulu daa... pengsan.



waalaikumsalam Real.
in sha Allah saya akan memastikan pengajaran penggunaan bahasa baku di praktikkan agar anak-anak akan memahami penggunaan bahasa dengan semaksima mungkin. chewah.. dah start baku dah ni.




ahkak. tengkiu..... no 2 dn 3 rilek je... depa senang bergaul. yg sulung je stress sikit sedangkan pbs takde exam pun. saya pun jadi stress tengok dia.

dieya said...

Selamat kembali ke tanahair wahai kekanda yang dikasihi.
Rajin-rajinlah buat sambal belacan supaya lidah anak-anakmu kembali ke bentuk asal.

mama maman aka yana said...

masalah jugak eks.. sabar la yer cikgu segera... :)

Anonymous said...

Macam pernah dengar cerita ni.. di mana ya..



tp

Anonymous said...

Selamat kembsli ke tanah air

Anonymous said...

Kaktek, nak raya umah kaktek ni, tapi dah selongkar entry basi2 tu, tak jumpa entry yg saya nak...tepon sy dahler tercicir umah kakak, skarang ni pakai tepon spare, tkde save nombor kaktek plak

*mocik tkde keje*

Anonymous said...

I just want to know, which company did you used for the kontena service from US to Malaysia.

Anonymous said...

anon, air7seas.com shipping company

-batek-

hainom OKje said...

Biasalah masalah anak anak balik dari Amarika......tak pe setahun dua dapatlah catch up tu....

Qider said...

aih berpeluh jugak nak mengajar ni

Yong Is My Name said...

Dear KakTek

Tahula dah balik Tanah Malaya.. tapi kasi update la cerita.. ayoyooo kak tek gua sulah lindu la samalu..

Anonymous said...

ele.. kecoh arr ko Yong. ahkak tengah syiok2 pi paso malam hari2 nih... tak rindu langsung kt korang pun... nnti2 la.. lepas deepavali.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Mana la pi Tuan Rumah ni..

Anonymous said...

salam kak tek...
cpt2 la update blog...buka2 asyik entry lama je..

Anonymous said...

ala..yola...tuan tanah pun dh rindu kt blog...nx week ktek hapdet ek...lepeh raya deepavali la ni tgh sunbathing kt langkawi...

sabau naaa...5 bulan leh tunggu...lg 2-3 hari je lg...sayang kt ktek ek..

~Mami Little Hero~ said...

Kak tek, nape diam terus ni? Kembalilahhhhhhhh

servis said...

nice info.

kami sgp melayani jasa jasa pasang dan perbaikan..


CCTV bisa dipantau dg hp.

AC pendingin ruangan.

bel panggil perawat atau pegawai.

running text LED.

GPS tracker buat kendaraan.

ALARM gedung.

PABX telephone lokal.

Panel listrik dan instalasi.

design alat sesuai kebutuhan.

bel jam otomatis.

alat elektronik mesincuci dll

Speaker gedung.

untuk info lebih lanjut mohon hub saya.
0822 315 625 89
Atau
tsabitataya@gmail.com

Saya siap brkunjung ke tempat anda.

ac tidak dingin , servis cctv di malang, tukang cctv,cctv paket berapa,harga cctv , dvr tidak bisa merekam, jasa cctv di malang , cctv di gondanglegi ,. cctv di turen,beli cctv dimana , cctv mati, pasang cctv, telepon rusak,pbx ,kediri,blitar, pabx , interkom mati , setting pabx di kediri , cctv di kediri, nganjuk , madiun , cctv rusak , dengan , di , pabx , ngadiluwih , pare , dampit , rumah aman , turen , kepanjen , makanan , rejoso , kepanjen , ac rusak , ac dengung , cctv mati , telepon tidak bunyi , tulungagung , malang, madiun , jombang , tidak bisa online , cctv indoor , harga murah , cctv indoor, cctv di turen , servis cctv di malang ,
rusak ? hub kami., cctv di nganjuk, jual cctv di turen, cctv murah di nganjuk, cctv rusak, cctv tidak bisa onlen, cctv android, jasa cctv di kepanjen, tukang cctv di dampit, ahli pasang cctv, pasang cctv di kediri, jual cctv malang, fungsi cctv adalah, beli cctv dimana, cctv dome, cctv buat rumah, cctv kena petir, pengaman rumah, alarm rumah, cctv yang murah, rekaman cctv, bisa dilihat dg hape, cctv mati, cctv di nganjuk, jasa cctv di kediri, cctv di tulungagung, cctv di batu malang, dvr tidak merekam, cctv tahan cuaca, spycam, hidden kamera, cctv kecil, cctv analog, ac tidak dingin, ac tambah freon, r22, ac mati hidup, pabx rusak, telepon mati, ada kerusakan, ac di turen, ac di malang, nambah freon, ac di malang, service ac, pabx, telepon putus, dering telepon, kenapa telepon mati, cctv, cctv, pengaman rumah, cctv infrared, tukang cctv, jual cctv murah, paket cctv, kota kediri, kota malang, area blitar, area malang, area kediri, kota kediri, kota malang, kota malang, malang cctv, malang cctv, cctv di malang selatan, cctv dampit, cctv di dampit, ac di turen, ac kota malang, tukang ac di turen, jasa ac di turen, jasa ac di malang kota, tambah freon ac, ac tidak dingin, jasa cctv di turen, tukang service di turen, service di dampit, cctv dampit, cctv rumah, pengaman rumah, alarm kebakaran, terekam cctv, perekam cctv, mesin cctv rusak, cctv tidak tampil, cctv infrared. di malang, cctv di malang, cctv malang raya, cctv untuk malang, cctv di malang, cctv malang raya, di malang, cctv malang, cctv dampit, cctv di dampit, cctv di bululawang, cctv kepanjen,cctv dipasang, cctv murah, cctv rumah, cctv internet, cctv malang, cctv wlingi, cctv rusak, cctv mati, jual cctv di malang, jual cctv, toko cctv malang, ahli cctv, cctv malang, cctv malang raya, cctv di turen, cctv turen,cctv malam, cctv rusak, cctv tidak hidup, cctv di dampit, cctv pabrik, cctv rusak, jasa perbaikan cctv di malang, jasa perbaikan cctv, madiun, untuk nganjuk, telepon rusak, interkom mati, telepon tdk bisa bunyi, dering telepon, operasi, kamar ok, lampu ok, buat alat, jasa pemasangan, tukang pasang, wilayah, madiun, ngawi, nganjuk, kediri, blitar, cctv blitar, cctv malang, cctv turen, cctv turen, cctv di turen, cctv malang, cctv turen, adaptor cctv, dvr, kerusakan cctv, dvr mati, dvr bunyi, kabel cctv, jasa perbaikan cctv, kabel cctv, cctv untuk rumah, alat pengaman rumah, listrik konslet, ac tdk dingin, tambah freon, ac mati, ac tidak mau hidup, ac cuma berkedip,ac turen, servis ac di blitar murah, cctv malang, cctv di malang, cctv infrared, cctv ahd, cctv rusak, alarm maling,alarm maling malang, alarm kebakaran, alarm kebakaran, nurse call, alat pemanggil suster, alat pemanggil pelayan, pasien, alat pemanggil perawat,cctv di kepanjen, cctv kepanjen, pabx kediri, pabx di pare, pabx di malang, pabx di nganjuk, pabx kota, cctv di kediri, cctv kediri,cctv di,


hub kami