Sunday, July 7, 2013

sudah pulang ke tanah tumpah

Assalamualaikum....

ya ampunnn... kaktek lama sibuk dan menyibuk dan saja-saja sibukkan diri...
seminggu tepat kembali ke bumi malaya tanah ku yang terchenta, memang banyak sangat benda nak fikir, nak setel dan nak suaikan diri.
3 tahun lebih tinggalkan tanah seri kembangan (citer macam 30thn lebih je.. ngada) dari penduduk tak berapa ramai kini sudah sendat... dari pekerja jusco ramai melayu kini muka je macam melayu tp idung tajam-tajam...... 
adakah bangsa melayu baru berkulit sawo mateng tetiber berhidung mancung?
pi amarika 3 thn hidung pesek lagu tu gak.

Hari ni genap kaktek anak banak dah hilang jetlag.  
Dah renew lesen mandu, kad jusco, masuk streamyx lembap macam siput, tuko unifi.., renew surat banak bebudak, buat IC bebudak, sunat ajik... mak aih.. gila mahei sunat dia!
abang sunat 4 thn lepas cuma rm300 kt an nur specialist, ajik kena rm750!!!
rege budak dah terlebih umur gamaknya.  Tapi lepas sunat leh terus main badminton.

Nak suaikan diri dengan cara pemanduan gelojoh rakyat malaysia.. nak suaikan diri nampak gerai pisang goreng jangan singgah salu kang ado yg batuk semput....  weh.. makan masa gaklah.

Dengan abe gapo gelojoh balik rumah terus nak renobet dapo... mak aih.  Next entry tunggu dapo siaplah kot time raya.

Ni dapo ala-ala kedai mamak rumah kaktek selama ni......  mamak mee goreng satu!!






Concrete slab buat sehari lepas masuk rumah sebab beli tool shed dari amarika tempat sorok lawn mover, beskal-beskal dan segala mak nenek soping tak hengat dunia masa di sana.







Wah! ini pokok apa ntah nama nya haaa....
masa tanam main2 3 thn lepas cuma sebesar tapak tangan....
Sekarang sudah banyak cantik woooo... nyesal tak tanam banyak2 tenant tolong jaga.  udah kena tunggu 3 thn lagi nak tunggu kalau tanam yg baru.






Sofa kulit yg habis menggelupas tersadai depan rumah.  Tengah cari kedai yang boleh buat upholstery tapi sampai raya kot sofa tu lepak kat situ.



okeh kaktek nk sambung masuk dapor mamak.... momentum memasak yang dh lama hilang baru datang balik sebab dah takde pinggan boleh dijual.  Yang dalam kontena semua dah bertuan.
Barang2 kegunaan harian pun tunggu kontena sampai. La ni tuala mandi ada 3 helai share 6 orang... saper last mandi leh perah dulu tuala nya.

Pada jiran2 bloggers, sorry sangat kaktek belum berkesempatan nak menjenguk....   nanti kita skodeng.. cauu...

10 comments:

blu4sky said...

salam kaktek,
woohoohoo..dah sampai ke tanah tumpah darah yerr.. seri kembangan tak jauh dari my house..kita jumpa di pasar borong selangor ye...

pssttt: i sunatkan my boy kena 1k sorang..tercekik sekejap..

ahkakbatik said...

waalaikumsalam blue.. waahh jiran setaman kta ek. kaktek baru pi makan roti canai kt paso tadi. kalau selisih teguq yea.. heh.

sunat 1k?? mak aih. ajik pakai laser ngan gam.. 1k tu pakai majik ke haper??!!

Anil Wanina said...

home sweet home.. :)

Dinas Aldi said...

Selamat pulang ke tanahair, beb!

ahkakbatik said...

mekasih Anil...

mekasih Dinas!

~Mami Little Hero~ said...

Welcome back kak tek... berdebarnya rasa nak balik msia 2 tahun lagi. Oh no tetibe rasa suka sangat duk sini. hmmmm

mama maman aka yana said...

patut diam.. blk malaysia dah rupanya.. hehe.. dokek je ngan umah ai tuh.. ada rasa boleh terserempak tak.. kiki

ahkakbatik said...

farah.. kalau bukan sebab jauh benau nk melepas rindu dn fikir masalah anak2 remaja dengan pengaruh barat.. kaktek dok teruih kt sana... enjoy 2 thn lg kt sana .. borong sehabis borong!


yana, tau hang dok puchong.. nnti ngeteh.

Hani said...

Salam kenal, nih silent reader dh lama hehe.
Puas klik hari2 tunggu update ahkak.
Selamat kembali & salam ramadhan :)

ahkakbatik said...

Hani... waalaikumsalam... watper lah tunggu kaktek hapdet benda2 merapu nih... hehe.
Salam ramadhan dr kaktek juga... <3