Wednesday, May 26, 2010

welkam to usa..


i'm bekkkkkkkkkk..!!!!!!!!!!!

mesti korang rindu kat aku ek.... aku bertolak jam 11.30am 24hb senin selepas kedatangan mama otomen dan bakal menantu...huhu... buat aku lagi leleh ah pagi tu...

First trip 4.5 jam perjalanan MAS ke taipei.... bebudak masih mood seronok dan jakun.... dok ngadap games dalam flight... cik mat tido sejam setengah.... 3 jam lagi dia main... first time dalam hidup dia naik kapal walaupun dia taktau pun dia kat mana sebenarnya....

dari taipei ke LA...11 jam... Oleh sebab time malam, cik mat tido 8 jam... terjaga banyak kali merengek sebab tak selesa... akulah tak selesa.., bapaknya sedap je dengkur..

di LA transit 4 jam.... sebelum ke Atlanta 4 jam lagi dengan delta-air.... cik mat tido 2 jam, bangun je dia start ngaruk sebab dia mula rasa lama sesangat dok bodoh gitu je ..

dari Atlanta ke little rock lagi sejam.. tu dia dah takmo tido... ngaruk sesangat... dapatlah makcik tua mana jadi cabin crew punyalah strict suruh cik mat buckle up.... menangeh2 anak aku....
sape sakit tinga dengar dia menjerit...lantak!!!
aku pun dah tak larat... montot kematu..... peha kebas meriba dia tido 2 jam tadi
time tu rasa ampun nak naik kapalterbang dah... rehatlah 3 tahun kot untuk next trip balik kampung...


Ni gambar time dia baik..... time ngaruk mana sempat aku nak menyenap-nyenap bergambar pulak....






Selepas 33 jam perjalanan, sampai the land of Little Rock, Arkansas..... seronok giler budak-budak ni penderitaan jadi bodo kat kusi bodo dah berakhir..... yang beshnya time pelayan hidang makanan je...huhu
kenyang aku ngabiskan makanan cik mat dan syasya.... rugi woo.... bayar penuh!

Sepanjang perjalanan aku risau sebenarnya nengok 3 beg besar, 3 sederhana besar, 1 sederhana kecik, 5 hand luggage, car seat dan stroller baby....... mana nak sumbat dengan bebudak ni dalam keta dari Little Rock ke Tulsa, Oklahoma lagi 4.5 jam?!!

Abe gapo start projek baru di Tulsa hari ni tu pasal ketanya masih di Little Rock masa balik kampung ambik aku minggu lepas..

Surprisingly... sumbat semua-semua dalam odyssey....walla!! MUAT cakaplu!!!!
Ni time budak2 tengah seronok gila dapat pijak tanah...




Ni sejam setengah lepas tu..... lalok... jet lag...
Dari luar tak nampak penuh keta..idakle nampak macai sangat macam nak niaga paso malam...

Odyssey 3.5cc rege usd7 rebu ni memang besar gila... kalo masuk mesia sah parking tak muat. Keta US semua besau-besau.. dan aku masih ngeri tiap kali abe gapo sebut tu keta aku hantar bebudak pi skolah dan shopping kang... udahle lane jalanraya pun terbalik sebab left hand drive.





Dalam perjalanan ke Tulsa, aku masih kemaruk tangkap gambo... bila belek balik gambo ni...emm... macam kat highway PLUS je

Adala 3-4 kali abe gapo bawak keta tersasar nak terkeluar jalan...ngantok woo... manader orang buat perjalanan straight 38 jam macam ni dengan anak-anak dan beg2besar.. amazing race pun kalah.






Ni bilik hotel badjet usd61 satu malam... ada 2 queen bed... abe gapo tido ateh lantai...hikhik
Sibuk nak bawak anak bini mai usa kannn.... udah katil tak muat.


View dari hotel awal pagi... bawah tu odyssey aku ler....

Best ke usa? ntah... troli kat epot nak guna kena bayar usd3 sekali pakai... choyy betoila... kat mesia free jek !!
nak pam tayar keta pun kena 75 sen!.... choyy lagi...

Aku soping wallmart, susu murah le sikit, stoberi,... err... yg lain2 aku tak larat convert dah.... abe gapo marah aku convert kang kebulo katanya menunggu aku dok convert.... perut dah berkeroncong carik nasik....\
Wokeh, aku nak tidokan cik mat.... sini 11 jam lambat dari mesia..kiranya aku muda setengah hari dari korang ek..

Walopun macam besh aku pi negara omputih ni.... macam jek.... aku rindukan pokok manggis aku.. pokok pandan, escargot dan paling rindu..... korang-korang ler..... (saja bodek nih... kang tak sebut nama korang sape nak up kan konter blog aku..)

6 comments:

Haira said...

salamun kaktek....
ko dah sampek yu'es dah?????

Haku tak sempat nak gudbai ko .....????? alerrr..... nak salahkan mokcik kenit haku tu lerr haku dah mengong2 kepala, harini dier dah OK sket baru sempat nak on9....

weihhhh ko kan salu bermusafir / berhijrah drp benua ke benua kira dah mcm biasa jer kan travelling cenggitu kecoh .....erkkk kecoh ker?? dlm gambor mcm steady jer seme worang , siap syasya pakek accessories rambut lagikkk hehehahhahah

kalo haku mmg tak berapa sanggup aaaaa tulah pasal idup mcm katak bawah kotak jerrr sampek skarang

ahkakbatik said...

wahhh... banyaknya nama ko register...
weih dulu merantau paling lama seploh jam jek.... ni 38 jam weih..

mokcik kenit hang dah lawos ke belum kulit muka haa... kang cik mat tekujut jumpa masa dating..

razzlina said...

wuihhhhhhhh ni posting virgin dari ahmerika ekkk....aku jelesssssssssss

ahkakbatik said...

eleh... ko kopipes gambo paris ka.. landen ka... dari fesbuk jek...

patin said...

woooo.. jauh tui perjalanan nk pi estet tuh.... gilo ah... bwk budak2 ni balik jelai pong dah fenin....

err btw, misi untuk memberanakkan diri masih lom berjaya... soping sengsorang kat medin udah.. anto barang kat carrefour wangsa maju sengsorang pun udah... besok nak turun naik tangga plak.. walo cemana pun kena gak beranak minggu ni.. lagi 3 minggu stok baru nk sampai xdak org tunggu kat umah.. hehehe....

ahkakbatik said...

hurh!! mato duetan betoi!