Thursday, November 4, 2010

casserole kot...

Lama kaktek tak main masak-masak. Sejak 3 minggu laki-less ni makan pun sambal-less.... rupa cili pun dah lupa... bukan tak suka sambal.... malas.

Oleh sebab ada 3 minggu lagi sebelum abe gapo balik..... makanya ada 3 minggu jugak lagi tak perlu masak sayur.... bukan bebudak ni tak makan sayur... maknya malas.

Originally aku belajar makan shepard pie dari Berlian tapi resepi kali ni semata-mata bertujuan untuk menghilangkan leftover semalam dari menyemak dalam peti ais...

Oleh sebab resepi asal shepard pie pakai kulit pie.... aku tak reti buat dan selalunya apple pie tu bebudak tolak tepi kulitnya.... aku campak-campak, gaul-gaul... sumbat dalam oven, lepastu cari kat internet apa nama resepinya....

Wujud you.... jangan tak percaya..... casserole asal dari perkataan perancis...

Pencipta casserole ni dulu mesti kurang lebih macam aku je sebenarnya cuma dia french.. aku jawa...









TADAAAAAAAA............








manyak thodap........











basenya adalah leftover spageti dan di mix dengan smash potato yg dicampur mayonis.





Ground meat nya ditumis dengan bawang dan campur dengan lebihan kuah tomato spageti semalam dan campak jagung.










Oleh sebab aku jawa.... takdelah mendalah berbagai cheese macam dapur si T, belasah apa yang ada ...









Hasilnya....walllaaaaaaaaa.......... sah naik 7 kilo habis winter nanti....

11 comments:

T said...

you are officially in the States. hahahaha. Casseroles with Mystery Meat :-P

I pun kalau dah tak tau buat apa dengan leftovers, bantai campur semua dan bake.

My guilty pleasure casserole is tuna casseroles. Basically, pasta, 1 can mushroom soup, 1 or 2 cans of tuna, some spices, maybe some frozen peas,shredded cheese, gaul. Top with cheese or potato chips & bakar. Obviously, I tak pernah mengaku pernah buat tuna casseroles. hahaha. lagi satu I pernah try, guna sardines dengan pasta sauce. sedap jugak. memelayukan casseroles :-)

dieya said...

fuiyooo k tek, tengok gambo je dah tau thodappp!

Anonymous said...

huh! dah sah lah aku punya shepherd pie lagiiiii la thodap !!!!

(lagi satu stetmen penuh perasaan dengki yang tulus ikhlas)

yang benar,

- razzlina aka berlian - maleh nak login sebab tak sabo nak pi raya deepavali makan murukku ngan vadey samo kari kambinnnnn....mmbekkkk....

ahkakbatik said...

aisey T... you bagi resepi lagi watper.... jenuh kaktek ketatkan corset still berat naik sekilo!!



dieya.. apekemenda yg bulatkan badan memang thodap...



berlian.. bayangkan aku makan casserole ni sambil ngadap daun patrick star gugur... lain rasa jadinya taww... taksama ngan pie hang makan sambil ngadap hamster tak mandi..

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Wah wah wallaaaaa (sambil geleng pala macam Maniam).. cantek and todap sungguh rupanye ye! Macam pro!

kj said...

kalau kurier ke tronoh lg thodap!!

somuffins said...

Kak Tek (iiihikhikhik..)

Orang Jawa memang kreatip! Cuba kita buat lasagna berintikan sambal goweng. Pasti todap!

P/S: Mahap kita KakTek kat awak yg sah2 muda belia 4B dari kita.. sowi.. muah..

Maya Marisa said...

kak Tek,
Agree with Cik Som!!!! apa kata kak tek cuba & try sambal goreng lasagna..pastu kalau dah wokeh, kak tek try pulak urap kerang caserole pulak...

BaNaNaS! said...

huh kat sini tossai sama kari kamben lagi sedappp...meriah wa ckp luuuu....

MsYansz said...

Hmm yummy nyer...
Ada letak tempe tak? Baru lah jawa...
hehehehe... resepi baru Casserole tempe... mesti top, chef wan pun tiru nanti...

Syasya dah speaking english berabuk ker? Nurain speak spanish (akibat suka tgk Dora & Diego)


msyanszgarden.blogspot.com

batik said...

aida...hekkk... hang hengat kaktek pandai makan cekelat je ke?


kj... kalo owang tronoh mai bawak bubo doyan lagi best makan ngan kaserol...kan kann....


cik som, Maya.... deyyyyyy!!! korang cuba try test dulu.. tekak kaktek dah gatai makan kerang, tempe, sambal bagai.... hikhikhik....


bananas// aku tau ko jeles..... eeeeeeleh!


ms Yansz.. ... syasya skiping lom berabuk... masih terabo... apo nak wat... darah jawo pekat noo...