Saturday, March 12, 2011

kembali ke sekolah....

Parcel yang ditunggu-tunggu sudah tiba semalam.... tapi baru ambil harini di leasing office sebab masa usps (aka poslaju) sampai semalam kaktek pergi cek mata di klinik.....
rasa-rasa macam dah tak boleh nak membaca label ubat.... kalau dapat free glasses bagus jugak... jangan kufur nikmat biar insuran bayar....

Lepas check-up, abe gapo kena beli glasses progressive yang berlainan power atas dan bawah untuk far dan near sighted dan glasses nya intelligent sikitla... gelap bila di bawah cahaya matahari dan terang bila berada dlm bangunan untuk mengurangkan migraine attack....
huh! majik tu...
Kata doktor, keadaan matanya yang agak teruk untuk lelaki berumur 40 thn..... kerja mengadap pc je tiap hari....
charges kena top up lagi $325 walaupun insuran cover the first $580....
... sriyes mahal...

Mata kaktek...... kabur ngengada je sebab selalu kena selepas makan ubat..... kira side effectlah menyebabkan mata kering dan pedih......... katanya keadaan mata kaktek masih berusia awal 30 an ...hik hik... nampak sangat mata aku ni kejenya membuta je...



Parcel dari Barnes n Noble..... aka MPH aka Popular aka Kinokuniya...










Apa kaktek beli....




Malas nak pi outlet sebab kedai ni ala-ala toys R us sekali..... pokai...

Oleh sebab kaktek dah tinggalkan subjek ni lebih dari 2 dekad... kenalah bermula dengan book for dummies.... itupun berpinau mata nak memahamkan balik fungsi trigo.

Alkisah abg long belum belajar lagi di sekolah hingga di hujung semester ini untuk pre-trigo dan pre-algebra dan advance level pada grade 8 dan 9 nanti...

Kaktek teruja membeli buku-buku ni selepas berborak dengan pokcik vietnamese yang kaktek jumpa di kelas taekwando. Anak bujang dia berumur 15 thn sentiasa dapat 100% dlm math dan selalu ambil external math exam di luar sekolah untuk dapatkan merit dan report yang baik untuk apply medic scholar pada penghujung high school nanti..

Berkobar-kobar dia bercerita sebekobar-kobar juga hati kaktek kengkonon nak ajar abg long di rumah... Insaf hati bila mendengar betapa kuatnya semangat anak-anak pendatang bila menumpang di tempat orang... Betapa lemahnya bumiputera di sini yang manja dengan bobokan kerajaan semata-mata tok nenek mereka merupakan antara yang terawal tiba di bumi amarika..... (kena batang hidung aku!...sebijik macam cerita kaktek masa jadi bumiputera kat kg dulu tu haaaa.....)

Teringat tiap kali kakak kaktek si cikgu sekolah membuat pemarkahan untuk kertas ad-math SPM, sekilas pandang kertas dah boleh tahu kertas anak melayu atau anak cina......
kertas anak melayu cantik... bersih putih je takde tulis apa-apa...... sebijik macam kertas kaktek dulu...huhuuu...

Tipsnya.... ajar in advance dan bagi soklan ramalan banyak-banyak.....

4 comments:

Maya Marisa said...

kak tek,
usaha tangga kejayaan...aminnnnn
pasni online tutorial pulak yea dgn anak dara maya....hehehe

Anonymous said...

haishhh nk kena ajo sdn ker kak tek? kat sana takder tuisyen mehhh??

Mizz Bananazz Vogeh

somuffins said...

AB
Mata lelaki 40 tahun tu seteruk mata pempuan yg menulis nih, hehe. I guna sama jenis cermin mata setelah terpedaya dgn kata2 optho. Cian TB bayar. I dapat free holiday 3hari 2mlm dlm Msia tapi tak redeem pun. Rugi aje ek?

ahkakbatik said...

Maya... yuran dalam dollar ek...

pisang... yelah..aku tak nampak satupun pusat tusyen kat sini/.... anak2 member buat tusyen online dgn cikgu dr india...
meh ler kalo ko nk jadi tutor... kata nk kai amarika kannnn.....




OOooo... ciksom baru 40 tawon ekk..... (saja kipas)..