Thursday, March 8, 2012

huwaaaa.. kaktek nangeh.... updet pun kena marah...!!!!

Bukan main korang marah kaktek ek....
cik Som habaq dah janji takmo tipu-tipu...
Maya marah updet pendek sangat....

korang ingat tak macamana rasa preknen 9 bulan dgn kemalasan melampau?
haaa... macam tulah kaktek rasa walaupun tak preknen pun.... hehe...
kita harus belajar empathy...
apa itu empathy?
haaaa.....

empathy tu... menyelami perasaan orang lain supaya kita faham situasi mereka...
kaktek tengah empathi pada orang preknen le ni...
jangan sampai lupa perasaan perempuan mengandung...
jangan dapat menantu kang dok dera menantu preknen..
dok kata depa pemalas... tau melingkar je macam ular sawa...
udah perut kembung!!... bughuk!!... malas!!.... ekekekeee...


ni cik mat semalam main kapur tulis depan rumah buat tatapan adik Jeet....



anak jantan ni nak masuk sekolah Ogos nanti.  Tak sabar kaktek nak hantar.
Almaklum plan nak balik tahun depan... biarlah dah reti cakap omputih sebelum balik....
malu je kat atok, cucu dok amarika tapi lidah pekat jawa lagi.... 
lidah makpaknya pekat jawa tu memang patut lah kan....


winter nak habis.... bunga dah mula keluar.....
bunga liar keliling rumah pun dah banyak... tertonggeng-tonggeng kaktek dan cik mat menggunting rumput keliling rumah.  Abe gapo potong rumput tak kemas.







Buku-buku untuk Ajik.... bacaan 11-14 tahun kaktek borong waktu sale 50% minggu lalu.
Abang dulu menjelang umur 12 thn baru datang minat membaca.
Ajik belum start minat lagi... manjang ngadap tv.    Ni bacaan untuk cuti summer 3 bulan nanti.
Semua best seller.









Kaktek baru habis baca The Other Boleyn Girl.  Movie dah pernah tengok dan kagum dengan lakonan Natalie Portman walaupun watak dia jahat sangat. Tapi buku lagi complete dan best.
Ceritanya padat dan habis 1 buku, 2 minggu kaktek tak boleh start baca buku lain....terkesan sangat rasanya cerita tu dalam jiwa kaktek.... feeling la gitu... cheh.

So kaktek beli satu lagi buku sambungannya....... belum start baca.
Highly recommended.





Nicholas Sparks ni ada 7 buku best selling.
The last song dah masuk panggung lakonan Miley Cyrus (Hannah Montana).
Sesuai untuk remaja... seperti diriku....

The Lucky One bakal masuk panggung bulan depan.  Kaktek beli buku bargain $5.48 je.... bila depa print baru muka hero si Zac Efron (High School Musical), harga buku naik $11.....  ceritanya sama je.

Novel Nicholas Spark banyak yang difilemkan... boleh cek trailer kat youtube berkisar kisah-kisah cinta saja tapi sangat menyentuh perasaan cuma The Lucky One ni khas untuk mak pak remaja ek....
Depa ni takleh prevent close proximity, maka depa halal kan je.... tak sesuwei ler kasik anak2 bujangku baca...






Best seller juga.  Novel pertama Ransom Riggs yang terkenal sebaga travel blogger. Best... macam ceria hantu tapi bukan hantu.  Macam cerita pelik dan memang pelik.  Sesuai untuk 12-17 thn dan mak budak.




Panjang dah kan?
Sambung lain kali ek... babai...

10 comments:

PatinPasta said...

Kak Tek,
Tuh dia.. panjang update kali ni. Tapi still tak aci sebab dok review buku ja :D

Cik Mat dah besor! Okojot tengok! (tu la, mak dia hibernate lama sangat). Makin hensem seh! ;)

Ajik geng saya. Main tb ja. Kitorang tech-savvy. Ahaks!

somuffins said...

AB
Sayang bini..tinggal2kan..
Sayang anak..tangan2kan
Sayang kawan blogger? sigung2kan..

Setuju dgn Aida. Entry warm up nih masih dlm kategori 'tak aci', keh3..

Kertu perlu ngamok selalu (gerak badan dan minda perlu; salah 1 cabang bersenam).

ahkakbatik said...

hek! kita nengok sket saper yg kata aci tak aci tu...
sorang letak gambo kusi dentist, sorang tepek gambo katun...??!&^%#!(

al-lavendari said...

dah masuk musim bunga .. kejap je rasanya musim sejuk .. kata orang sini.

kat sini musim hujan. hari-hari hujan. kesian kat orang jual cendol.

cahya indah said...

auntie, Cahya tak sabar tunggu auntie balik ni..nak tolong kemas. tapi tolong kemas kotak2 buku je la. lepas tu mengadap kat situ terus. jealous tengok auntie dah baca the other boleyn girl tu, Cahya nak tengok movie pun tak lepas lagi. buku belum cari..takde masa, yet.

mama maman aka yana said...

ensem cik mat.. hehehe

somuffins said...

AB
Kebetulan sekarang nih over channel 131 Astro disiarkan cerita the Other Boleyn Girl ...

Rasa nak tengok cerita tu tapi nak tengok juga cerita lain ;-)

ahkakbatik said...

pakcik lavendari... masa cepat sgt berlalu kan.. tau2 dah masuk kategori warga emas.... pokcikler.. saya lom lagi..heheheee...



CI... sila tolong auntie kemas buku... baca free dgn syarat belanja auntie orea cheese smoothie... :))



yana.. dak kecik semua comei... masuk skolah, semua jadi legam.



CS.. wajib nengok... sila sediakan tisu sekotak.

Maya Marisa said...

tu dia, entry sedepa...camnie baru best baca...

puan lyna said...

panjanyer habdet...seb bek ade gamba munge yg malu2 nk kembang tu....kalo x kompom skip2 nk bace..... mato da ngantok nih......

laikk ngan hapdet ni......saye suke,,saye suke.....