Thursday, October 20, 2011

book review oleh mokcik kertu yang baru start minat membaca

toys baru....
khusyuk.




Isnin - Jumaat, keluar rumah hanya menghantar dan ambik abang di sekolah.
Selain dari tu..
Layan drama melayu di www.malaymoviesfull.blogspot.com..
Soffiya... cinta Elysa... Jiwa&Lara.... Tihany....
belasah.

Laki takde, masak 1 lauk tengahri ngulang ke malam..
Siram rumput pun tidak..... padan muka tuan rumah.
Tapi bila tak siram , hujan seminggu 2 kali pulak..... haish....

Abang mintak buku baru.... I am Number Four dah habis baca.
Habis dalamasa 2 hari!
tak pernah kaktek tengok dia kemaruk baca buku 440 pages sesingkat itu.
Cerit tu banyak angau.
Lepastu abang pun banyak angau.
Panggil tak dengar...
Cakap sekali tak dengar...

owwhh... anak aku dah besar.... (aka aku dah makin kertu...)
Dia mintak buku sambungan.... The Power of Six.

Selain buku tu, kaktek borong buku-buku atas sekali...
The Lost Hero dan The Son of Neptune by Rick Riordan.
ala-ala Harry Potter ... tapi bukan wizard... sons of Roman's and Greek's Goddess

Cerita khayalan...
tapi hey!... Seth Tan pun hanya khayalan....
maka kita layannn.....

The Lost of Hero.... harga Usd10... tapi RM59.90 di MPH online...
semangat membaca di sini mewah... buku murah.
cek review di website.. tak perlu ke kedai.

Kaktek baca dalamasa 2 hari 550 pages.... best!
jalan cerita, cara penceritaan walaupun cerita khayalan.... tapi memang best!
bintang suka-suka kaktek nak bagi....

Hunger Games masih di tempat pertama 10/10
The Lost Hero 9/10 kurang 1 mata sebab khayalan Hunger Games lebih banyak realitinya.
I am number 4 7.5/10

Hari ni start The Son of Neptune pulak... 2nd series dari The Lost Hero.

The Book Thief?
kisah drama zaman Hitler di Germany.
penceritaan best... seolah-olah penulis buku adalah malaikat Izrail.
Jalan cerita.... sangat bagus untuk peminat movie genre drama..... kaktek? zzzzzzzzzzz.....
2 minggu baca merangkak baru sampai separuh buku...... sampai la belum habis.

Kesimpulan.....
kaktek suka cerita laju... sci-fi...
aka - cerita budak-budak.

8 comments:

cahya indah said...

auntie, hari tu pegi book store nampak buku The Power of Six tu..tapi belum baca I am Number Four so takde la teringin nak baca yang tu yet.
Seronok tengok auntie dok baca buku2 ni..kalau adik Cahya yang last tu tengok mesti dia geram jugak..dia memang minat buku2 yang macam auntie suka baca ni. Kalau Cahya dok US agaknya hari2 pegi beli buku kot..penuh satu rumah, boleh buat library..hehe

harnidahussin said...

kaktek, buat apa baca buku pening2 kepala...tu la..mari kita baca buku cerita kanak2...baru happy..ni kalau buku sejarah..ceria berat2..confirm tido...kalau ada org tukang cerita takperla..takyah susah2 baca..

Anonymous said...

Tahniah lah ke Kak Tek sebab baca banyak buku. Kalau setakat baca tak pa. Ini segala Nilai-nilai murni kena catit semua dalam buku tu. Kalau tak catit cam mana nak rebut tempat pertama orang yg paling banyak membaca buku. Berapa m.s, siapa penulis, siapa penerbit. Eh! leceh ehh.

Aku juga yg susah keluar duit tiap-tiap minggu kena beli buku baru. Yg naik pentas sibongsu aku. huhuhu

Itulah citer murid sekolah rendah di M.sia ni.

Ahkak

ahkakbatik said...

cahaya, tulah kalau kt msia nak spend rm60 untuk sebuah buku rasa mahal sangat.
kalau cahaya kat sini, auntie nak bukak kedai bukulah... sebab ada pelanggan tegar...hehe...kayo mokcik kayo...




Nida, kaktek baca buku teenagaer je.. jiwa mudo... kalau cerita berat2 tu.. ada tukang cerita pun kaktek tetap tido.... macam hang..




Ahkak, saya beli untuk sulung.. nanti turun kt no 2, 3 dan 4... memang berbaloi!... maknya pun masuk sekali tu.

PatinPasta said...

Kak Tek,
Wah memang demam buku sekarang ni ye. Gi blog sana sini suma cerita pasal buku sampai saya pon tingin nak join beli sama.

Soklan!
Hunger Games tu pon nak sama macam Harry Potter ke? Pastu tak de sequel ek?

Kak Tek suggest yang mana beli dulu, Hunger Games ka The Lost Hero?

Soklan tambahan, ada watak hero hensem tak? :D

ahkakbatik said...

Aida,
abeh.. masak tak pandai-pandai.. baca buku jelah...

Jawapan!
Hunger games trilogy (3 series)
1. Hunger games
2. Catching Fire
3. Mocking jay

hang cek youtube "Hunger Games trailer" movie keluar march tahun depan.

Beli Hunger Games dulu.

Jawapn tambahan.. semua hero hensem... cuma depa muda sangat ler nak kapel dengan kita...kehkehkeh..

somuffins said...

AB
Baguslah you. Sambil menyelam minum air. Beli buku, baca buku dan buat review sekali.

Drama2 yg you tengok tu, satu jer yg I follow ie Soffia. Lepas 1-2 drama Jiwa&Lara, I tak follow lagi sbb dukacita 'seth tan' jadi 'syoitan'. Tak skerr...

ahkakbatik said...

ala rileklah CS... seth tan kekal Seth Tan pun tetap bukan milik ku milikmu..... dah jadi milik owang lainnnn.....!!!!