Saturday, October 1, 2011

ada orang skodeng?

Hangin je kaktek semalam tau...
pagi-pagi dapat cc email dari agen beritau dapat complaint rumput tak potong....

Fine.. memang la agak panjang sikit sebab tukang potong rumput outstation... 
balik hujung minggu sibuk pi open house, nak rilek-rilek.. nak golek-golek....

Tapi bukanlah panjang sangat sampai penyebab berkumpul nyamuk ke.. 
penyebab anak orang boleh hilang  bila pijak rumput-rumput tu....
takdelah sampai membahayakan jiran tetangga....


Meh tengok rumput kaktek sat....





cantik je hijau....

banding dengan rumput jiran depan... kering nak mati...
udahla bil air Texas sakan tinggi sebab tanah gurun.... 
kalau di North Carolina spend $6 je sebulan, di sini cecah $84!!!!
kegunaan kurang lebih...  siram rumput 3 kali seminggu ikut kontrak sewa...






kaktek suspect tuan rumah punya kerja mengomplen....
udah sewa tak pernah lewat... kadang2 dia bank in awal lagi post dated check tu...

kenapa kaktek saspek tuan rumah?
selain rumput, agen tanya kenapa pintu garaj belakang bengkok sikit macam kena langgar....
(kes pi usrah dulu le...)

haaa.. kantoi kan........
sah le tuan rumah skodeng....

La ni hangin je hati kaktek.... kita compromise rumah dia yang ala-ala.....dia start menyongeh..
2 biji kipas syiling rosak, kita beli kipas berdiri..
fawcet toilet rosak, kita ganti diam-diam...
food grinder memang sedia rosak, kita tutup je takyah guna 1 sinki...
rumah dia ada lobang2 pasang aircond tak berapa sejuk, kita berlenggeng je supaya tak rasa panas sangat..
auto garajnya mengong.. kejap tekan up, dia pi down...


kita ada rumah sewa gak.. takyahla skodeng-skodeng....
time nak keluar kan.. charge jelah apa-apa barang rosak...kannnn.....
nak rumah tak rosak langsung jangan la sewakan... simpan je bagi tikus duduk...


sabau ye sabau....
merajuk ni...sok lusa malas nak siram rumput dia dah... biar innalillah .

10 comments:

~jeet~ said...

first!!! hehehe...dia ada state dlm contrat ke sume benda tu, american is a bit particular benda camni kan?..hehehe...

lepas ni, sinki tersumbat pon kak tek lodge complaint!! ;)

mama maman said...

mcm2 eks.. kat sini tuan rumah takde peduli apa.. jika terlewat sari dia sibuk tipon arr... minta duit.. benda2 rosak ke apa ke kami ganti je.. mls nak kepoh2.. hhheee

cahya indah said...

auntie, tak best sungguh la dapat tuan rumah camtu. macam kena stalk pun ada. kalau semua nak tip top condition dia kena la sediakan yang tip top jugak kann. ni dia bagi sikit, nak kita jaga macam kita dok istana dia pulak.

Anonymous said...

Kak Tek, contract rumah berapa tahun? Kalau agak setahun, cubalah skodeng rumah lain. Duit kita, buat apa nak tunduk pada tuan rumah kerek tu.

Pssssst. Cik Puan Jeet tu dapat no 1, hari Sabtu/Ahad kita tak trade jadi lambatlah blog walking ditambah pulak aktiviti Sabtu kita gi school re-union.

Ahkak

dieya said...

takyah siram ler kaktek.. buat style mesia, curah simen je satu laman. abih cerita.

ehhh.. ada org panggil kaktek auntie laa.. benarkah apa kulihat ini??? kihkihkihhh *gelak sopan sambil guling2 dlm selimut*

harnidahussin said...

ler..umput belakang umah sy lagi panjang daaa...kalau ulor lalu pin tak nampak...erkkk...

ahkakbatik said...

tahniah jeet dapat first!..haha..
ni particular ngada... bila komplen pintu garaj mengong, sampai laa senyap...



mama si maman... kan mama kan... kira nasib le ni... masih sabau lagi ni...



cahya, tulah.. bila auntie bagi list komplen tau dia senyap sampai laa...




ahkak forex.... kontrak setahun... sini habis kontrak naik sewa.. rumah sewa berlambak.. beranilah dia nak kerek lagi...



dieya... hang jgn ngada panggei aku auntie!!! kaktek ado adik teruna bujang nih...hahahaaa...



nida... jiran kaktek tak pernah siran rumput pun.... potong rumput apatah lagi.... mati dah rumputnya... kita buat camtu baru padan muka.

Maya Marisa said...

I panggil u auntie ok ka???? Hehehe

Jgn jirus la kak tek. Kita kasik up kan dia punya komplen sampai ke langit. Kira kasi penuh itu log book. Amacam? Ok tak?

PatinPasta said...

Erk.. siram rumput pon ada dalam kontrak ka? Gila kontrak sungguh dah tuh! Kak Tek tak buleh komplen semula ka pasal segala mende yg Kak Tek ganti/rosak tu?

ahkakbatik said...

ado Aida... dalam kotrak bertulis cakap siram rumput 45 minit 2 kali seminggu...
yg tensen nya tang potong rumput takde dlm kontrak...sibuk lak komplen....
lepas ni simpan semua resit yg kaktek guna untuk rumah ni... nak berkira sgt kann....
(singsing lengan baju dah ni!)suka ko api-apikan kaktek ek!