Thursday, October 8, 2009

bangkit aka bantat cis 2nd attempt

entah kenapa hari ni berkobar-kobar aku nak buat bangkit cheese lagi... walaupun yang lepas tu hari macam tak mencapai piawaian yang beli kat member tu.. kengkonon kena cuba dan terus mencuba lah... tengah excited.. layannnn.....

lepas hantar bebudak ke sekolah, aku singgah jusco.... cheese tinggal sikit... balik terus capai mangkuk, salin resepi kat internet dan proses bangkit cheese bermula lagi......


baru 2 minit start.. aku dah rasa lemah semangat dah... dengan cik mat sibuk nak menolong, kelam kabut takmo dia campak barang-barang kuih... aku belasah tambah-tambah bahan kengkonon kalau sedap.. aku gakkkk... dapat nama...

tapi takpe... ujian cik mat cuma sikit..... aku gagah... kuat semangat.... teruskan juga.... tak mudah mengaku kalah..

tadaaa....... masa dalam oven bukan main bangkit... berbunga-bunga hati aku sekembang-kembang idung aku nih...


rupa-rupanya errr.... rasa cheese tu ado... lemak adoo.. manis adoo... cuma melt in my mouth tuuuuuu... je yang tarak!!.... kena kunyah... cheese dan susu manis banyak sangat kot so liat sikit...
next attempt? lotih ahh... aku cari biskut lain le pulak.....

9 comments:

hati berlian said...

ishhhhhhhhh....ni yg aku mosykel neh...yg ko besungguh bangat nak buat bangkit cissss tu naper ???? ko ngidam ke???? ko nak join berpantang ngan mak eton kewwwwww ????hohoho

ahkakbatik said...

heppp... hepp.... molot takmo celupar ekk.... aku dah janji ngan rosmah mansor kalo dia dapat bebi baru aku buat bebi lagi...!!

saja aku suka terai-terai nih kalu menjadi leh juai.. kengkawan kan ramaiiii...
kalao tak jadi leh aku anto umah ko...anak ko kan ramaiii....

otai kayo lemon said...

yok.. kita meniaga biskut tahun depan.. eh batik mana ada tahun depan kan?

hati berlian said...

tawun depan batik jual beskut raya kat omputeh...ko jangan lupes juai kueh batang burok...kasi promo skit...

kucing api said...

takpo kaktek pi sana.. asal jgn lupa hapdate sini hehehe..

berapa lama dijangka duduk sana kaktek?

ahkakbatik said...

taktau bape lama... pi nya pun blom lagi... hikhik.... plan A tak smooth sangat... patutnya abe gapo dah pi minggu lepas... takpo... obama tak lari...

snowite said...

aritu aku berberangan nk kasik apple pie kat jiran wat hsewarming, pehtu doh tu very impossible to handle........nape ntah, bukannye haku tak penah wat, dah byk kali...sudah nyer filling yg aku dh wat humban kat tongsampah...
pehtu cam serik nk wat lagikk hehehe

cinderella said...

kaktek...rasa2 tepung tu kena ayak dulu sbb nk tambah udara pada kukis tu, pehtu jgn uli lama sgt kot....entahhh....

kalo kukis yg pakek parmesan alus tu cam senang aje wat nyerr compared to grated cheddar
Sy modify drp resipi mat gebu, ni ha bembrg nyer:

1 ketul cream cheese, 1 ketul creamy butter, 400g tepung superfine, 5 sudu tepung jagung (100g), 5 sudu gula icing (double kan kalo ske manis), parmesan cis alus 1 paket

seme campak dlm mixer, pehtu sebongkah tu balut ngan clingwrap, masuk dlm esbok

bila2 free terap, bakar 175 C , 15 to 20 mins
atau pakai acuan semprit
jgn simpan lama sgt dlm esbok sampai berminggu2 kang sesedor dah berkulat hehehe

yg ni kalo terlebih cis takkan ubah texture kukis, pehtu tepung takyah ayak sbb dia jenis kukis yg tak naik (mampat), nevertheless tak liat

ahkakbatik said...

weih snowait, cindelela aka poyak anak limaploh!!... hang buat pehtu kurier kat aku leh tak?

brilliang tak idea aku nih?...