Wednesday, November 18, 2009

yok makan Escargot

Escargot atau nama yang kita selalu panggil adalah "siput babi" tiada kena mengena atau kaitan langsung dengan keturunan babi dan keturunan aku....... malah hukum memakannya adalah dibolehkan mengikut mazhab Hanafi, Hambali dan Maliki tetapi haram mengikut Imam Syafie dengan alasan ia adalah haiwan melata yang tiada leher untuk disembelih.

Mengikut penilaian aku.... sudah namanya baaabiiii.... aku rela makan ayam, lembu, kambing, udang, sotong, kfc, mcdonald dan pizza hut... heh heh...

Kenapa tiba-tiba hari ini aku terpanggil untuk membicarakan mengenai salah satu haiwan ciptaan Tuhan ini? ...oooo.... saja dengki dengan jiran sebelah membicarakan tentang burung raja udangnya sebab aku tahu jiran aku itu sudah ketandusan idea untuk menulis....


Oleh kerana aku juga sudah ketandusan idea... kita ceritalah tentang apa-apa yea..... ciptaan Tuhan ini merupakan ilmu juga untuk kita ketahui buat bacaan ringan di samping gusip-gusipan, kutuk-kutukan dan gaduh-gaduhan di forum NGO tidak berbayar itu. Lagipun binatang ni aku jumpa tiap hari keliling rumah aku....


Kenapa siput babi berjalan sangat perlahan? menurut satu blog yang aku terbaca mengatakan siput babi berjalan sangat perlahan disamping tiada kaki yang mana ia berjalan menggunakan perut.. binatang ini juga keliru dengan identiti dirinya samada is siput ataupun babi...... huh haru betul... buang masa je aku baca blog tu.!!
Aku ingat jiran sebelah aku je keliru dengan identitinya...haha...

Makanya sesiapa berkeinginan untuk memakan escargot seperti makanan keraian orang perancis... (dengan kata lain perasan nak jadi mat saleh lee...) bolehlah datang ke rumah aku tolong bersihkan laman aku dari penjajahan siput babi ini....

13 comments:

| Wedding | Needle | Thread | Art and Craft | said...

haa??? xder idea kerrr??? batik x der idea???
AJAIB tu...

tu la.. jgn taksub sgt hapdet hari2..
kan da kering...

wakakkaakka

razzlina said...

ya mari lah kita menjayakan semangat satu malaysia...cintai lah haiwan kecil sekeliling anda...

(sib bek aku dah awal2 cop burung...pas ni sapo la nak cinta tikuih noooo)

BaNaNaS! said...

Hoh!! da dpt idea tulih blog!!!

BaNaNaS! said...

err aku konpius arrr.. ari2 kita tulih blog kena ada tajuk yg sama ker weh??? mcm karangan budak SPM nk peksa jer...

ahkakbatik said...

aku lagi konpius.... ko anak dah 3 baru nak amik SPM ker? berapa puluh kali repeat peksa nih?

razzlina said...

wei bukan tajuk sama daaa....tupik da....tupik....ehehehe

BaNaNaS! said...

woooohhh... yer arr i mudes lagi arr baru sweet seventeen..baru nk amik peksa..hikhikhik

| Wedding | Needle | Thread | Art and Craft | said...

pedulik...
wa tetap akan curik tupik kolang..

kasi kejar posting demi posting..

hey.. tp bkn semua wa curik aaarr...
ada tupik yg x ada kena mengena ngan tupik kolang pung tawww...

| Wedding | Needle | Thread | Art and Craft | said...

dah tu...
tupik hewan lak...
burung laa..
siput babi la...

hewan apa aku nk pilih sbgi title post baru aku nnti...
ermmm..
tapir kot???

razzlina said...

ko amik peksa ngan kudi ekkk harharhar

ahkakbatik said...

peksa ngan kudi takyah pk tajuk... ni aku kasik tajuk...
'bukak-bukak-an dongggg mas...'

ahkakbatik said...

weih anikerap... ko wat citer dugong ok gak... alang-alang ujan ni leh bela dugong kat tganu..

Lemon Dusk said...

kuang kuang kuang