Wednesday, February 9, 2011

coolant, radio, PMR, SPM semua dalam satu cerita 1001 malam..

Banyak perkara berlaku sejak 5 hari lepas tapi agak payah untuk di documented kan.... tak tau kaktek nak mulakan dari mana....
Bermula dengan kereta yang overheat..... airnya kering habis maka abe gapo pun mengisikan air ikut style kt mesia aarr....... tetiba kena pulak tegur dengan jiran sebab sekarang ni winter belum habis... takut ada masa jatuh paras beku, kalau tak pakai antifreeze coolant, masalah lain pulak timbul....

oooooo.... ya kaaaa...... betuila tu.... awatler tak terfikir....

Rupanya hose coolant dah bocor.., bila dah betulkan hose yang bocor, cabut bateri untuk neutralkan indicator, radio pulak tak boleh ON.... huk alah.... satu-satu masaklah timbul..... sapelah banyak buat dosa nih..


Alkisah rupanya Honda ni pakai anti-theft radio... konon kalau kena curi, kena masuk pin code ler baru boleh pakai....
yang pandainya org jepun buat sistem ni... kalau takde code, pakai serial number kat belakang radio untuk dapatkan code dari dealer....
haaaa... di ulang... terletak di belakang radio ekkkk..... cemana nak tengok belakang radio kalau tak kena cabut radio tu dulu?
kalau radio kena curi, dengan serial number lah depa curi sekali.... lojik tak lojik....







Dealer mintak 80 dollar untuk cabut radio tu....
Cuba buat ilmu hisab sat 80 dollar tu boleh dapat berapa botol kicap? choy betuilaaa... ni kereta aku, aku kena bayar untuk on radio? pandaiii.........
Oleh sebab budak-budak dah tak sanggup dengar 2 hari ibunya jadi ziana zain dalam kereta..huhu..... nak tak nak kena cari idea betulkan radio.

Demi memikirkan 11 botol kicap boleh dapat dengan harga tu... kaktek google youtube...
ceh! senang je umpil dashboard depan tu dan cabut radio.... cekik darah betul...

Maka dalam bank akaun kaktek masih ada 80 dollar bajet untuk kicap bulan depan... yeahaa..yeahaaa....



Seterusnya kisah 1001 malam yang lain...

kaktek baru dapat cerita bahawa syarat nak masuk kelas sains tingkatan 4 kena mengikut keputusan PMR....
loh!!!.... plan nk balik masa abang nk masuk tingkatan 4..... udah kena turunkan ke tingkatan 3?
Oleh kerana tak ramai dari amarika balik mesia masuk skolah gomen maka kementerian takde kelonggaran untuk kes sebegini.....
nak masuk course sastera boleh ler kata depa....
adehh.... apa payah sangat jadinya...





Kalau biarkan abang terlepas PMR..habiskan high school di sini, ajik pulak terlepas PMR... bila ajik habis high school, syasya pulak terlepas PMR.... maka kaktek akan stranded di sini sampai syasya habis high school iaitu paling kurang 10 tahun lagi!!!



ooo no no no NOOOO........
BIG NOOOOOOOOOO............




Bila depa masuk U .... ada kemungkinan budak-budak membuat keputusan untuk tinggal terus di sini memandangkan hidup depa lebih lama di di sini dari di Msia makan tua lah kaktek laki bini sebatang kara terkontang kanting di seri kembangan.......
oh tidakkkkkkkk!!!!!!!!!!.........
anak cuma 4 ketui.... time ni ler kaktek nyosal tak banak bebetui mpatbelas..

Gitulah cerita 1001 malam yg ntah-ntah tahun depan kaktek dah pun balik kampung terus...heh....

13 comments:

Maya Marisa said...

Kak Tek,
itu dia, bakat terpendam jadi macgyver. penangan makan kicap ka? :P

PatinPasta said...

Kak Tek,
Haish.. belum terlambat. Masih ada masa untuk memenuhi koata ampatbelas itu.
* ni ada jugak nak kena pelempang pos dari amarika, kan? :D

Tips:
Tatkala anda gundah gulana, tenunglah barisan kicap mu itu. Nescaya terasa mentari menyuluh terang (sampai kena pakai shades) :)

somuffins said...

AB (A=adik)

Waaah, banyaknya hal nak dipikirkan ek?? Semoga dipermudahkan :-)

Hal kereta overheat, pap! *sambil tepuk dahi* I dah alami dugaan tu. Dikontotkan cewita, bersandinglah I berdua beranak dgn apek tow truck. Bayaran tow truck boleh dapat berdozen kicap!

~jeet~ said...

apek kat workshop saya p tu senang2 je bukakkan and pasangkan radio baru, charge rm 15 ;) dorang kena ada sijil kot baru leh bukak radio? tu yang charge mahal gile...

BaNaNaS! said...

tesing testing

BaNaNaS! said...

owh da buleh komen rupanya..tapi lupes nk komen apa..len kali jer la komen hikhikhiik

Anonymous said...

banyak sangat cerita aku pong dah konpius nak komen apa...nak komen apa yerrr......errrrr....anu......aaaaaaa......



ah baik aku romen jer la ubat kuat dah banyak berlambak tuh bwarhahahahaha


*aku yang malu nak login sebab bagi komen cam ateh tu*

harnidahussin said...

dugaan...sabar na...

dieya said...

dok je laa amerika bukak bisnes jual kicap

BaNaNaS! said...

ampesh!

Anonymous said...

haha.. ilmiah betui post kali ni. seswai untuk dibentangkan dalam majlis ilmuan..

ahkakbatik said...

adalah dimaklumkan kaktek nak bukak bisness bukak radio sebagai pengubat gundah gulana......

untuk kawan-kawan tak mahei...rege kengkawan.... 80 hengget !

Bloom said...

kak tek.. buat countday nk balik mesia lah pulak!!! kih3x..