Monday, February 28, 2011

kelahiran penulis yang belum lahir entah bila nak lahir... "Puan Batek"

Buku genre apa?

hahaaa... jangan tak caya... kaktek pun tak caya....

setelah mentelaah berapa rebu-rebu lemon mak ghimau tu dapat hasil jualan buku...... err... tak tau pun berapa rebu tapi ada artikel entah mana nak paste balik dah tak jumpa, si sang somi ghimau telah mendapat advance $800k untuk buku yang ditulis pada tahun 2006...

huuuuhhhh.... 800k dollar... kali 3.... bahagi rm151/gram .... errr..omeh...heh..... mau berat sampai tenggelam 6 kaki dalam tanah jadinya nih!

Gaji lecturer ni dengar ceritanya dari member kaktek lecturer di community college yang ada phd in math tu..... ulang sekali lagi... phd in MATH!!!...

gila.... adMAth form 5 pun aku terkial-kial....

gaji depa dalam 40-60k/year..... tinggi sikit dari gaji cikgu 35-40k/year.... sama macam gaji kt mesia la.. maka mengoptimumkan kebolehan mereka dengan menulis buku untuk menambah pendapatan.

Apa ler kebolehan kaktek...??.
Selain dok fikir buku apa kaktek nak tulis....emmm..... nak tulis pasal mekanik cara bukak radio kereta honda.... hahaaa... di mesia baik hantar kedai ah kong... upah buka radio cuma 15 hengget...


Buku pasal komputer memandangkan laptop kaktek sejak minggu lepas dah macam escargot punya lembab..... nak hantar kedai untuk format mau depa charge $150 kalau takde CD windows original.....

hadoiii........... siapa beli laptop simpan bebaik cd windows?
oleh sebab laptop ni bukan kaktek yg beli...idakle kaktek simpan....

oleh sebab abe gapo jenis membeli idakle simpan bebaik reta-benda sampingan tu..... takyahlah sibuk cari... buat sakit hati....
di mesia hantar kedai untuk re-format cuma 60 hengget..

CD windows berharga $100 ke $400... huuu nangeh.... upah saja bila ada cd, $70....

Sudah godek-godek google.... ooohhh.... kita boleh install windows tanpa CD tapi kena guna file winnt32.exe yang tersimpan baik di folder i386 di pc anda dengan syarat kena masukkan windows product id....


Dimana boleh dapat product id 25 digit itu?....

haaaa.... di belakang laptop yang ada sticker windows itula....



Maka kalau nampak sticker kat belakang tu yang selama ni kaktek tak kisah pun... kadang-kadang bagi anak conteng lagi.... jangan di cabut sticker nya ek...

performance laptop selepas di re-install adalah dalam 80%... oklah sementara menunggu kedatangan adik kaktek bersama cd windows hujung tahun nanti ... (kalau dia pun tak letak meratalah).


Errr... kaktek tulis buku pasal komputer le pulak.....??!!!! hehe...



Tulis buku bahasa apa?

Kalau cerita fiksyen bahasa malaysia, sah tak dapat pelepasan dewan bahasa dan pustaka.... kalau english....eeemmm.... untung banyak pi publisher.... dapat komisyen ciput itupun kalau ada orang beli..... kena upah T untuk check essay...sah dia mintak upah dalam USD....choyyyy... tarak untung!!


Ni gambar sampingan yang tiada kena mengena dengan tajuk entri hari ni....




Jangan hengat tangan kaktek tangan bangku...... red velvet cake with red velvet crump sebagai topping....

Resepinya....
.
.
.
.
.
.
1.. start keta...
2. pi sams-mydin...

Maka dengan rasminya penulis bernama Puan Batek diisytiharkan belum lahir....

9 comments:

somuffins said...

AB ...
Tahniah kerana semangat jitu nak buat buku dan tahniah berjaya 'buat2' kek red velvet *sambil bersiul tanpa suara*

CD Windows asli harganya RM300. Cuba equatekan boleh dpt baper botol kicap tu? Hehe.. Apa pun, semoga dipermudahkan usaha. Daa... kita nak gi Petronas jap.

batek said...

CS sokmo perli saya kaaaa.... sini dah start paneh saya mandi tiap hari tauu...


rm300 tu..huhu... boleh dapat cincin sebentuk untuk anak dara tu... tu pasai tunggu cd windows cikai yg dapat pree bila beli laptop..

psstt... CS pi petronas wat per? heh..

Maya Marisa said...

kak tek,
usaha tangga kejayaan...bukan guna lift @ escalator yea..so, apalagi...kasi habis kan cepat itu buku....

Anonymous said...

cehhh rm tiga ratuih nk beli cincin hapernya..subang idung pong tak lepas..

"che odah borgiba"

harnidahussin said...

wah..chedapnyer red velvet tu... ;p

somuffins said...

AB
Zaman skrng nih kalau pegi Petronas boleh beli macam2 kan? Almaklum kat situ dah jadi mini market.

Psst.. mana de I perli you? I guwau jer *sambil salam dgn erat*

ahkakbatik said...

Maya... hah.. kaktek dah siap barus pertama muka depan.. tungguuuuu.... ko jgn sibuk suruh cepat habis tapi kang tak beli!!!


che odah..wah! tebainya subang idung hang! idung ai mancung tersorong2 maka subang kena haluih jek..hek hek...



harnida.. boli memang sodap....


cs... ai tak suka beli kt petonas sebab tokey petonas tu kaya-raya.. dan tokey petonas tu bukan laki ai..huwaa...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Tulis la cara menanam labu, tomato, padi dan seangkatan dengannya. Kak tek kan peladang berjaya gitu, dah ratusan ribu harga ladang pe :D

* teruja jek tengok kaler red velvet tu (sebelum tengok gambo bekas lepas tu.. ahaks!)

kaktek said...

aida...hekkk... perli le tuh! menchik!