Wednesday, February 23, 2011

Battle Hymn of the Tiger Mother...... aaaummm...

Belum.... kaktek belum baca.... jual di amazon.com dengar harga $14.27...
yang kaktek tahu di malaysia boleh dibeli di Kinokuniya...





Kaktek tak pandai nak bagi ulasan tapi dari articles di google, memang banyak beza cara pembesaran asia dan barat dan diulaskan dengan cara yang tajam dan sinis sekali...... lebih-lebih rasa seronok juga bila western parent melenting bila membaca buku Amy Chua Rubenfeld (Yale law professor) raised in US dan telah dilabelkan sebagai infamous, manipulated chilhood trauma, monster mom... etc...

Malah Amy's child prodigies juga dilabelkan sebagai pengidap Stockholm syndrome (hostages express adulation and have positive feelings towards their captors) kononnya oleh pengkritik barat.

Teringat kaktek banyak peristiwa di kelas taekwando budak-budak.... anak tendang bersepah pun maknya kata...

"you're doing gooooooddd........... i'm so proud of youuuuuu........."

yang mana western parent sangatlah concernnya dengan self-confident anak-anak..

Kaktek dah segan ler sebab tak pernah cakap macam tu kat bebudak.. jegil mata lagi adala..... anak mat salleh sorang .... hantar taekwando bayo $110 sebulan... kaktek kena bayo 3 kali ganda.... perkataan PONTENG.... jangan harap!!!....

Di sekolah pun abang bagi komen ramai 8th grader yang unmature dan kejenya bercium je ... huuu... cian anak kaktek diberi dugaan sebegitu rupa...




Tip Amy Chua yang kaktek setuju...

  • no sleepover
  • no playdate
  • no watch tv dan playing computer game
  • no grade less than A



Tang yang tak setuju ada jugak seperti panggil anak "garbage', paksa main violin sampai berejam-rejam, vacation pun tetap kena practise violin di bilik hotel...

Kalau macam tu jangan budak je tension.., mak budak dgn bapak budak pun hidup dalam tekanan...

Cara nak implement memang kena betul-betul cold hearted...
cuma jangan end up macam Sufiyah Yusof ye udah...

Sangat menarik dari The New Yorker untuk article America's Top Parent yang siap kajian perbandingan anak-anak western dan asia (korean, chinese, singaporean.... sorry malaysia tarak seperti sudah sedia maklum) dalam kategori result exam dan self-confident..... pi baca ekk.. jangan malas!

Kaktek nak google lagi dan gunakan part of her tips untuk budak-budak ni memandangkan maknya punya motivasi dah menurun maka melangok je budak ni nengok tv atau main habbo game...

Oleh sebab Amy Chua lahir tahun tiger, maka kaktek ni.... errrr..... "mak tikus"? ($$#%@??)

Wokeh.... mak tikus dah bangun dari hibernate!!!!!!!!!!..............

9 comments:

razzlina said...

hai...ai nih mak ghimau...auwwww eh silap tone....aummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

sekiyan, entry briliyan dari ai

~jeet~ said...

walaweh...masyuk a kak tek buat post ilmiah lagi, walaupon xde la kena btg idung oreng bujeng cam saya ni, syabas mere beti...(yeke mere beti...) xpe, syabas la kak tek!! ;)

somuffins said...

AB
Smlm I gi Mydin beli barang dapur. Bila basuh tangan lepas pegang ikan, I tengok dispenser sabun jenama Pro-TEK, terus teringat kat you, hehe.

Biasalah, kita (as in CS) tak reti nak komen cara ilmiah..

Anonymous said...

... mak naga... grouuhhh.. (keluar api)...

T said...

saya pulak jadi anak tikus. hahaha. kerja makan je reti.

About this book, I think it's overblown & actually helped her to get the publicity to sell the book. Pandai tak law professor from Yale.

In the end, most parents just want the best out of their kids, whether the kids take it that way or not is another story. In the end, some kids prevail & some doom as adults, no matter where they come from. Also, we need remember not many kids are as lucky to be raised by Tiger mother or Western parenting, they simply have no parents or guardians.

Anonymous said...

daimen... ko jadi mak ghimau pun tak menang kalau anak-anaknya mpatbelas anak ghimau...



jeet..heh.. hasil minum air tadah syiling naaa... nanti kaktek tadah lagi untuk jeet..



cs... cayang cs kat cek ..... ingat sabun ingat cek naaaa....



cik anon... yok saya me... err.. tikus bunyi apa ek?



T, kaktek baru tau gaji lecturer is not that much.. dlm 60k/year!!... the tiger mom's husband dapat $800k for the book he wrote in 2006 therefore kaktek suspect this book is just another income for the family... heee.. stetmen dengki...

Maya Marisa said...

Kak Tek,
lawyer nie la kan kak tek, pada pengamatan maya ler, mmg penuh dgn kona kiri dan kanan... tak gitu?
kalau idak, cemana nak menang kat court tu..
no worries la kak tek, its purely written from her POV aka point of view...
tak ker, the coin has has 2 face? hehehe
sekian entry tak berilmiah cik pah maya....

BaNaNaS! said...

huh smlm nengok kat Popular punya la mahei sama sari gaji ai keje bancuh air tungging terbalik kat opis ..

ai baca buku cakar hari harimau jer la hikhikhik...

kaktek said...

maya,

true, kita ambik yg sedangt-sedang je... pandai belajar tak pandai survive in life pun tak guna jugak...
sekian ulasan sgt berilmiah dr kaktek di pagi senin..heh...



pisang... ko hengat aku beli? aku baca free ulasan kt tenet jelaaa... sama je isi nya....aku tgh kumpui duit nak beli coach nih....