Sunday, June 5, 2011

borak dengan anak..cukur bulu dan naik lori...

Semalam dalam perjalanan balik sekolah..

Abang : Ibu.... boleh tak abang shave ni...(sambil menunjuk lengan...)

lambat sikit ibu jawap sebab nak tergelak...

Ibu : Orang laki memang kena ada bulu la abang.... perasan tak kaki babah ada bulu?

Abang :... eerrr perasan. Semua orang laki ada ye?

Ibu : yela.....

Senyap kejap 1 minit... sebab teragak nak tanya ke idak....emmm tanya jelah..

Ibu : abang dah dapat mimpi ke?

Abang : mimpi apa?

Ibu : mimpi yang pelik la.. yg lain dari lain..

Abang : takde pun... abang tak pernah mimpi..

fuh lega dalam hati aku...

Abang : kalau dah mimpi tu kenapa?

Ibu : Errrr... abang wajib sembahyang, puasa..... takleh tinggal...

Abang curious gak nak tahu..

Abang : mimpi pelik tu macamana?

Adeh.. dia pi tanya pulak.....

Ibu : ibu pompuan tak dapat mimpi... 2 minggu lagi jumpa babah, tanya.

sengaja aku nak tutup perbualan.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


cerita pendek lain...

Syasya : ibu... errr... yesterday yesterday asya tido malam sweating...

emmm.... dia translate bulat-bulat... "semalam-semalam..."

Ibu : panas ek.... ibu tutup air-cond...jimat letrik...

Syasya : Asya susah tido... abang pun cakap abang susah tido..

Ibu :
sorry..naik lorry..... (aku gurau..)

Syasya : (sambil berlari ke ruang tamu dan menjerit dalam nada menyanyi) Abang!!!... ibu cakap sorry.... get in the truck...

p.s/ di us, lorry = truck...

8 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ahkakbatik, ha ha ha, I love your lively sense of humour.
Even though my bahasa sebelum Merdeka, I can still understand the interesting conversation.
I love that, "sorry lorry".
Will use it next day, ha ha.
Have a nice day.
Lee.

Anonymous said...

AB
I nak kasi tip, gunakan kalau sudi, ehem.
Masa my son kecik dulu, dia ada gak tanya soklan yg buat I terpegun sejenak. Masa tu dia tengok documentary kat tivi pasal darah. Jwpn I "hmmm.. gud question.. nanti umi pikirkan eh?" ...
Yg benar, CS

Anonymous said...

sy tak habis gelak lagi bab2 get in the truck tuh...itu la jadinya, anak kak tek dah di-amarika-kan..hehehe...

~jeet~

Maya Marisa said...

Kak Tek,

soklan cepumas nie, maya belum kena lagi. akan tetapi, thanks for sharing. mana tau, kot taun depan bole pakai....

ahkakbatik said...

uncle Lee... I can also understand your bahasa "chari" and "belachan" eventhough saya lahir di zaman justin bieber...hehe...



CS... thanks for the tip... banyak soklan ni anak nak akil baligh ni... bag tips lagi ek...



jeet... kaktek pun tak abeh gelak nih.. dah terer english, balik mesia, dia sah buat lawak lagi..



maya... budak pompuan senang sikit... dtg period je. takde mimpi... jadilah macam kaktek dulu sampai umur 19thn baru tau macamana nk dapat baby...itupun junior roommate gitau..hehe....
skola teknik tak blaja biologi ek...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Hehe! Ayat "sorry, naik lorry" tu menjadi lagi lawak selepas di translate kan :D

dieya said...

wahahahahaha.. syasya mmg ratu lawak!!!

en_me said...

sori kanns.. ehehe