Thursday, June 23, 2011

mari kenali Plano.... tak kenal maka tak chenta..

Plano's land area adalah 72 sq miles dengan kepadatan penduduk sebanyak 250K berbanding KL 94 sq miles dengan kepadatan penduduk 1.4 juta orang.

Plano merupakan kawasan komersil yang kaya dengan pendapatan purata isi rumah sebanyak $78,700 setahun..... gaji cikgu dalam 40-50K untuk perbandingan.

Maka, ramailah suami isteri yang bekerja dengan jumlah anak yang sedikit.... dan maka itu juga terkial-kial abe gapo mencari 3 bedded room apartment di Plano untuk anak-anak mpatbelas nih.

Majoriti cuma 2 bedded room apartment dengan kadar sewa $800-1300 dan kalau ada 3 bilik pun sewanya diantara $1200-1800.


Selepas tolak, campur, bahagi, kali, kau tolak aku, aku tolak kau....

Anak mpatbelas memang kena cari rumah.... dan kadar sewa sebuah rumah banglo 3 bilik ni... chewah... sedap betul sebut dok rumah banglo kat orang msia nih...ngeh..... sewa rumah kaktek adalah $1300.

tetapi... rumah kaktek buuuukan di kawasan Plano! bukan.... bukan.... tak dapatnya kadar ni untuk rumah di Plano....den sayang duit nak bagi orang.... dan den sayang sangat kalau orang nak bagi duit kat den... heh.

Tempat kaktek adalah The Colony.... ala-ala kerja kat Putrajaya tapi tinggal di pekan koboi Seri Kembangan la.... ambil masa 8 minit untuk abe gapo sampai ofis..... walking distance ke elementary school dan 3 minutes driving ke middle school.


Memandangkan kampeni baru abe gapo dan kebanyakan company besar di sini ada mutual agreement dengan Texas Union, loan keta ka... moto ka.. beskal kaa... bot ka..... senang-senang boleh approve tanpa deposit dan free drive untuk 3 bulan pertama.

Meleleh je air liur laki aku nengok kereta canggih-canggih kat parking lot ofis ..
jangan ngada!... takat drive 8 minit, naik beskal pun tak sempat berpeluh.



Hall.... sofa, meja makan, washer-dryer kaktek beli di craiglist sementara trailer uhaul belum dipulangkan. Jimat transportation cost dan beli direct dgn owner terdesak nak pindah state.




Dari pintu depan..




dari dapur..




Katil cik mat beli dari ikea..... seronok dia tidur kat situ.... ibu pun seronok takde budak menyelit bawah ketiak malam-malam ....bapak budak pun seronok tak payah berebut nak menyelit bawah ketiak .......hermm...






Backyard..... nanti cari palang sidai baju.... cuaca...36C!!

16 comments:

T said...

Kak tek,
Dapur luas tu, boleh la masak macam-macam lepas ni. hehehe.

I suka dapur dekat tengah tu, boleh pretend tengah buat cooking show. hahahaha. For me, kena bersyukur dapur tersembunyi tepi diding. Takpe, one day I shall get my dream kitchen :-D

Mira Marlena said...

Eh eh,besar jugak rumah kak Tek ni!boleh buat main kejar-kejar lagi.Tapi yg paling saya minat ialah..dapur kak Tek!Ada island tengah2 tu..ish seronok memasak kalau gini gayanya kan?
Mahal jugak sewa rumah sana ye?Kalau USD dah convert ke ringgit dah double triple pricenya..but its worth it.Backyard tu pun boleh tahan luas...aiseh, rugi takde pool kan?Kalau tak boleh berendam ala ala citer Dallas or The Bold and the Beautiful..hehehe :)

ahkakbatik said...

T... nak masak kenalah ada kitchen aid... takat pakai rival, sunbeam... hadoi... pecah tabung lagi...



Mira... 8 bulan pertama dok convert nak beli keropok pun tak sampai ati tau..... la ni dah terbiasa...jangan convert.... ada part mahal..tp kereta sangatlah murah... makanan mentah sama dgn msia bila dah convert...
kira tang sewa rumah je kena mengalah.
pool... errr... 36C yang... tak masuk pool pun dah macam mexican dah ni..

PatinPasta said...

Kak Tek,
Wah.. semua orang pon suka dapor Kak Tek. Saya pon suka! Err.. tak mo hire tukang masak/tukang kebun ke? Buleh saya hanto resume. Hehe!

Psst.. MAHAI nye sewa banglo!

Anonymous said...

saya pon menyanyi lagu yang sama, suke gile island kitchen tuhh...

yang dok berjalan masuk pintu kat tepi meja makan tu anak bujang kak tek ke? tinggi betul, dah nak sampai pintu dah ha..boleh lawan mat saleh ;)

~jeet~

harnidahussin said...

bestnyer ada umah banglo kat amrika ;)

razzlina said...

huh takde la cantik mana umah nih...umah ko kat lestary mansion tuh laagiii cantekkk (sambil juih2 molot sebab dengki tengok umah kaktek cun, siap ada island kitchen lagi arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh hatiku meronta2 dengan hormon dengki)


errrr mana tibi beso gedabaks ko ? bukan ada beli 60 inch lcd ke ari tu ? err ke aku silap ?

Maya Marisa said...

Caya lah kak tek! Siap ada island. So lepas nie kena ler masak bestX2 kan kan kan

ahkakbatik said...

Aida... ko jadi tukang masak kaktek alamat naik kapalterbang kang seat tak muat ler ...

psstt... sewa teres sebilik landen lagi gila kentang mahai...



Jeet.... tu anak bujang yg belum baligh dah cecah 5' 3"... kasut skolah dia kaktek boleh pinjam tapi high heel kaktek dia takleh pinjam...



Nida... letih dok apartment... crowded dan macam2 perangai... sekali sekala nak merasa macam kaya...macam je.... jiran kaktek keje buruh je..dok banglo gak...



daimen... hang perli dapo kedai mamak lestary mansion kaaa? hengat.. aku balik kang situlah tempat ko lepak..

projector ngan home theatre dok depan dapo...belom set up cantik2... dah cantik kang aku sah berlagak kt ko punya...sabauuuuu....




Maya... kalo dapo cantik tp tak pandai masak, makanan boleh rasa sedap gak tak? hehehee...

Anonymous said...

AB
I pun duduk rumah bungalow tapi dlm mimpi ajelah.. if only rumah jiran kiri dan kanan tak melekat dgn my hse, SAH bungalow, ya tak? :-)

Rumah baru lebih luas maka lagi rampinglah betis tu sebab letih mengemop lantai secara pukal... Regards, CS (sah blogsefotdotcom dah menci kat I).

Uncle Lee said...

Hi Akakbatik, love the beautiful interior. Typical American home. Nice backyard too. Can plant durian, ha ha.
You have fun and keep well, Lee.

kj said...

haha...suka cdgan pokcik Lee..
durian,rambutan, langsat..
sok2 akak sesat kat texas blh dtg mkn ..
apa kisah org tak ajak pun..
tpon tpon!!

BaNaNaS! said...

yo kak tek, sana takdak salji meh??...huh baik dok lombok...

ahkakbatik said...

Thanks Uncle.... haha..still looking for anak pokok durian...



kj... dah tpon... kj masih utang bubuq doyan!!



bananas... salji 2 hari je..huhu....oklah dr takdek salji langsung kannnn.... ko dengki le tuh!

somuffins said...

AB
Kita nak majuklah! Btw, tanah lapang belakang rumah dah tanam jagong lum? ... CS

ahkakbatik said...

cs... bughok tau kertu majuk...hahahaaa...
tak larat tanam apa-apa... semua takmau keluar siram... kulit saya dah ngalahkan mexican nih.