semalam dapat sms dari abe gapo.....
"bah tensyen... kerja banyak giler, kena analyze sorang2, rindu kat budak2, nak balik"
adoh!! memang aku nak dia balik tapi idakle balik terus.... maka bersambunglah sessi sms sampai ke malam.....
aku tak tahu apa yg bermain di fikiran dia... kelmarin balik, ok je.... siap plan nak buat macam-macam procedure baru..... baru satu hari sampai sana balik dah down...
Rupa-rupanya dapat bos suh dia buat mende ngarut.... analyze the whole jakarta 200 sites dgn 4 log files sebesar 60meg tiap satu dalamasa satu hari.... mau tak ngamuk.... kat sini pun buat 3-4 orang dalamasa 3 hari..so dengan arahan bodoh-bodoh macam tu buat dia tension.... nak blah..
Bos muda... takdek pengalaman 3G walaupun buat projek 3G ... tahu nak tai-chi je keje pada orang lain.... emmm tulah masalah dah tua-tua masih makan gaji...
Dah berjuta kali dia sebut nak bukak bisnes je... aku lak seriyau... berapa banyak bisnes orang aku nampak tak jalan..... bungkus....
Red island cafe depan jasko tu ha... melayu punya.. baru beberapa bulan bukak abis modal 400k... malam kelmarin takdek orang langsung!!! langsung-langsung!!
sebelah-sebelah dia restorang ming chu, tar chong ke apa ke nama ntah... tak cukup-cukup kerusi orang nak duduk..... apesal ha?
kalau tanya typikal melayu mesti depa kata tak pakai pelaris..... adoooooooyaii....
kalau tanya aku... cha ya nun pi restoran cha ya nun le... kita punya takdek juai dagiing bab* ... dan pelanggan melayu jimat masak kat umah macam aku atau pi restoran warung pak maidin ka.. chara kampung ka......... ntahlah....
Aku sendiri kenapa aku tak pi restoran tu? sebab nama dia western.. aku kureng makan
western.... aku carik nasik campur walaopun mungkin restoran tu juai nasi campur...(berlian je tau sebab dia pernah pi) tapi first impression aku nampak depa juai western food..... Tak masuk manalah kita tau ek... jangan jadi macam aku... judge the book by its cover...
Tapi aku memang kesian pada melayu yang bersemangat nak berniaga tapi rezeki tak menyebelahi dia... aku cuba nak tolong.... err... tolong makan kat situ sekali-sekala... kalau korang nak blanjer aku makan, bawakle jugak ke situ ekkk.... heh heh....
So balik pada kes laki aku.... last result belum tahu lagi.... balik atau tidak... masih dalam perbincangan.... aku.... tak kisah apapun keputusannya ..... hanya berdoa agar segalanya smooth untuk dia....
ooooo... mungkin dia teringat bulan depan masuk bayaran rumah lama yang terjual.... ooo bijak...bijak.... tak bagi aku raya deepavali sengsorang....
ni gambar graduation day syasya di summit hotel usj.... 2 sekolah combine.. majotiri cha ya nun sebab branch seri petaling memang tempat depa.... yang melayu boleh tahan ramai dan bukan main lagi bergaya sakan..... ada yang pakai baju sarung cempedak... melayu tuh... kasut semua 4 inci ke atas...
aku... emmm.... borak dengan bibik sape ntah dari bandung...
mesti depa ingat aku ni pun bibik sape ntah....
15 comments:
lorrr... red island cafe tu melayu punye ke? nampak cam western jek... aritu ada try pi restoran belakang jasko tu.... nengok ada atap rumbia segala macam best jek... bila oder makanan lauya... servis hampes... salu yg nengok maksalah org bukak restoran ni adalah servis hampes....
aritu gi kat s.alam sek9 sambil2 tunggu barang kat bank siap pi melantak dulu.... tengok ada satu restoran bukak... deco bukan main hebat.. ada sofa macam kat tepi swimming pool gayana lagik... kusi jati mahei... meja glass top... memula impressed abeh ler.. tapi yg slack nya kusi tinggi, meja rendah... tersepit kaki mak yg halus ni nyahhhh.... servis? despite indon2 yg kasaq, yg jaga konter pun masam nak mampus... memula fokus jual biyani semata.... menu pun wat dari kulit... tapi tanya itu takde, ini takde.... rasa pun tak berapa... trus cross la dari senarai must visit makan2.. tak baper lama pehtu nengok lagi dia dah xde juai biyani langsung... wat nasi campoq jek... skrg ni idup segan mati takmau...
pehtu bukak lagi sebelah dia plak eza cafe.. nampak macam modern la ala2 mekdi gitu... budak2 pun hire yg bdk2 uni... ada nasi campoq, ada goreng2, ada western, ada roti canai... food ok la gak bley tahan.. ado juai kueh mueh tak kira waktu.. tapi skrg ni yg wat berbulu sebab cashier dia yg kurang ajaq....
ado satu lagi kedai belakang tu juai johor style.. siap ado lempeng bagai... dedulu ske la gi situ... tokei ppn dia pun ok.. servis bese2 je takde telebey baik macam kat hotel, takde lak kurg ajaq... tapi pehtu anak dia lak jaga konter muka masam.... suh tulis resit wat dek jek kena cakap byk kali baru hegeh2 tulis.. next time mai lakinya plak jaga.. ngadu la yg anak nya sebis kurang... wahhh, kemain lagi backing anaknya... sejak tu tobat ahhh takmo pi sana lagi... watpe tolong klu nyakitkan ati...
weih!! panjangnya citer ngalahkan blog haku!!
abeh kalo sumer melayu bisness haprak, kita nak makan kat mane?huhu....
kat jasko tu bangla nak buat nasik pataya... si sulung tu suka.... aku masak dia kata tak sedap!! choiii..
batik...doakan yg baik2, mudah2an abe gapo mu thn cabaran & dugaan, sabar.klu boleh terus la mkn gaji..zmn skrg ni nak bukak kedai mmg ratusan ribu, tu pun tgk lokasi & quality mknan...melayu susah skit nak bersaing dlm retail bisnes & svc ni, sy dgn kwn tgh survey kat sepang nak bukak kafe dari kul 11 pagi smpi 7 ptg pun tunggang tebalik modal kena ada dlm rm50ribu cash in hand..tu pun takat nak bukak kafe yg mknan simple mcm laksa, mee, bihun, pasta & pastry specialities nak cari tukang masak lg, tukang serve lg..ayooo terus tak jadi..dah la laki aku yg naj jd bankernya pun mintak aku submit kertas keja..nnt time bunuslink aku mintak kertas keja baru dia tau...hikhikhik (alamak terlebih sudah!!!)
kat shah alam sek 13 blkg tesco extra tu ada 1 rest nama qaseh takat ni mkn ok.tatau la esok lusa kot hampeh gak, food ok svc pun ok, tatau la time mlm minggu smne pegi tu masa lunch time, jgn mcm kafe zul yahya tu, svc lmbt rasa mcm nak pi je masuk dapur dia wat air sendiri..
idakler nak ngata melayu wat restoran haprak.. sebab tak penah pun makan kat restoran cina so xtau la depa tu servis teruk ke idak...
ni kak tek pemahaman dapat bape ni? ker aku yg fail delivering the message? hohohoho.... ok la ok la.. kesimpulannya klu nak bukak restoran..
1) deko - as long as nice and comfy is ok.. no need for lavish style.. klu nampak expensive pun org takut gak nk masuk..
2) food - mesti ada yg killer recipe... kena sendiri yg pandai masak takleh depend solely pada skill tukang masak nanti dia demand.. kot dia blah, abeh lingkup kita..
3) variety - focus pada local food.. klu nak spice up baru add sket2 sana sini western.. kudap2an must have all day..
4) servis - very the important!! senyum tu sedekah jangan masam2 nanti rezeki lari, kastemer lari. and kastemer is always right! kerek2 cemana pun (like me) klu tokei berlembut kita pun sejuk jek konpem mai lagik...
5) pricing - mesti within market range.. not too cheap and not too expensive.. pendek kata affordable..
ni nak ceta kat vista ni ada 2 kedai makan.... dedua pun wat delivery service without extra charge. yg satu tu konker main cafe.. yg satu lagi tu kedai kecit jek buka memalam je... yg besar tu rege mahal ya amat, buku resit tak pernahnya ada walhal bape sen jek buku tu, pehtu yg wat paling berbulu udahler rege mahei nasi paprik ayam sampai 5.50 pehtu isi ayam setoet sana setoet sini sudahnya makan nasi jek lebih.. outrageous! aritu kawan mai, bekpes 5 orang kena cas sampai dekat rm30 padahal byk makan roti canai je.. resit pun tulis kat kertas nasi lemak, boley tak? we call it kedai boikot sebab memang boikot makan kat situ pun...
the other one tu kejap masak sedap kejap masak tak sedap.. very inconsistent makanan dia.. but very generous.. beli satu bihun sup boleh makan 3 orang dgn budak2... kadang2 tu time masak tak sedap memang tak tertelan tapi tetap oder gak dia sebab it's a better choice daripada kedai boikot tu..
kesimpulannya nak suruh orang mai sekali tu memang senang. tapi nak suruh orang mai lagik tu bukan keje senang. kena ada kekuatan sendiri untuk orang mai lagi.. jangan sampai org majuk takmo mai lagik..
saje jek meluah perasaan kat sini alang2 kak tek dok ceta pasal restoran khannnn.... yg kat foodcourt jasko tu so far xde lagi yg menarik... penah beli tomyam dgn paprik je la... totally out... xde pilihan sangat restoran kat jasko tu...
macam ni aku kensel la nak bukak ristoren...huhuhu....nampak gayanya aku setia bersama restoren kak tek jo la wahahahaa
rajin nya patin buat review.
ni aku tambah... kat piza hut jasko tu ha.... dulu masa aku baru pindah, staff cha ya nun... lom sempat duduk depa dah tercongok kat tepi mintak oder...
la ni kan... ko dah tertido ka... sampai tumbuh lalang kat idung ka... depa buat derk je selagi ko tak jerit... sebab apa?
sebab staff melayu daaa....
pehtu buat muka sembelit sambil tunggu oder..
kesimpulannya.. kalo aku wat bisness makan, aku le jadi kasyer, aku le waitress akule tukang masak sebab org len takleh diharap...huhu... mampoih le aku....
ye la batik, tp kan klu idung ko tumbuh lalang ade ke kastemer nak dtg, ini retoren alien ke hapo...har har har....1 n the only 1 tokeh restoren hidung tumbuh lalang....wakakakaka
wahuahauahauahauahauauhuahua
patinnn...patinn.... ko pi hapdet blog ko ceta pengalaman ko pegi restoren meloya daaa
lainla haku nak komeng pjg2 pasai tadak blog sindri
psttt...psttt...patin masak poyak sodapp nehh
lerrrrr.....ahkak tak hapdet lagik kerr....
kepci/pizahat/ayam omeh johorcorp dah ambik alih, 1 semenanjung kauuuu
tu pasal haku mmg dah tak main kepci/pizahat/ayam omeh lagikkk...haku main laga montot jekkat reban tikus haku
erkkk...haku nk komen lelebih ....baik aku wat blog sindri ekk ..tp komeng kat sini pon sambil2 nenen anak patung haku daaa, tu pon dier dah ngaruk 20 menit...
haaa---tu pasal laaa haku suh laki duk umah, cuti setaon, cuba2 ....kalo leh survive, cuti terusss hehehehahahaahhaah....kan nk qada' smuler quality time ngan dier drp mola2 tawen sampek dier setat cuti ----> lbh krg 12 taon gitu ...asek2 keje-kirer wet-sakit-stress-gaduh.... pusing2 kitar tuuuu aje
skarang ni nk pencen seme2 tuhhh....nk wat selain mender2 di atas
hehehe aler.. alang2 kak tek ceta makan kannnn ceta la kat sini gak... xyah bukak byk2 window... wlupun aku kemaruk nak nekkan konter tapi takpaaaaa tak mo nyusahkan pembaca2 sekalian... (ayat politik.. hikhikhik)
klu kkak tek bukak restoran, nk amik cina, nanti org igt restoran cina plak... klu nk amik melayu maksalah attitude plak.. klu nk amik bangla, maksalah bau kuat la plak.. lingkup bisnes perfume kak tek klu centu! kwang3x... tapi rasanya asalkan yg dok konter ok, murah senyum, peramah, no hal.. tp kena alert la tengok mana kastemer yg nk oder cepat2 attend..
(nampak nau aku ni telebey makan luar... tehehehe)
ok la ok la.. pehni aku nak dedicate several entry cite pasal restoran la... ciaooo...
aku postponed komen boley tak.. hehehe
Post a Comment