Saturday, October 30, 2010

parent teacher conference day

Hari ni hari jumpa cikgu untuk discuss progress pelajar di sekolah.
Seminggu sebelumnya ibu bapa di minta isi borang pilih waktu untuk conference. Anak aku 3 kan... pening kepala nak pilih time takut terserentak.... dan kalau boleh malaslah nak ulang-alik ke sekolah banyak kali.... udahla depan sekolah takde kedai mamak nak lepak-lepak sementara tunggu appointment...






luar kelas abang..... tengah tunggu turn...








hall way depan kelas..... locker-locker tu dah jadi perhiasan. Tahun ni pelajar tak diberi guna locker atas alasan depa spend masa lama kat locker menyebabkan kelas lambat start..... Udah angkutlah beg berat keluar masuk kelas....

Ohya.. kelas di sini, bebudak yag gerak cari kelas.... macam universiti la agaknya..., yelah aku dulukan sekolah pondok jek...




Ms Harding, guru literacy abang. Sebelum jumpa Ms Harding, aku dah jumpa Mrs Gordon yg ajar social studies (subjek pasal roman greece dgn ayat-ayat yg aku pun menggagau cari dalam kamus), Mr Early ajar Science dan Mrs Varga ajar Math.


Alhamdulillah walaupun baru 2 bulan sekolah di sini, abang dapat A untuk Social Studies dan Science, 90% untuk Math (dah kira B), dan english literacy kelas peralihan untuk semua non-american , Ms Harding kata abang sah-sah tak perlu lagi kelas peralihan tahun depan..

Untuk Ajik, aku dah jumpa cikgunya semalam.... puji melambung... suka participatelah.... reading machine lah... baca buku tak berhenti-henti..., suka buat latihan kat komputer....

heeeeekkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!............ awat nya kat rumah baca Wimpy Kids dan main game Habbo je?!! suruh buang sampah pun berkira dengan abang...
pandai bodek betul budak sorang ni.....

Ajik dapat A untuk Science and social studies gak dan B untuk 3 lagi subjek.

Basically cikgu-cikgu depa kagum dengan bebudak ni catch-up sistem sekolah di sini dan grab english dengan cepat ..... (depa hengat org mesia dok kt rumah ran lagi kaaa.... haiyok....)
Kang aku keluarkan list subjek bebudak mesia belajar ... mau pengsan.....



Yang ni pula gambar depan kelas syasya.




Komen cikgu...... since syasya masih kecik dan tak tahu orang lain tak faham apa yang dia cakap....... dia jenis selamba belasah cakap apa yang dia nak cakap........ heh...

Kesimpulan untuk tugas aku hari ni..... bebudak ni takde masalah dalam study cuma english vocab depa kureng..... so cikgu cakap....

Mom needs to speak english at home!...

huhu.....cemana aku nak marah bebudak ni lepas ni...... susah ler....

8 comments:

k.kem said...

time borak2 ko gunalah english, time marah ko gunalah bahasa ibunda.. apa lagi jowo laa.. he hehe

~jeet~ said...

i can give you a list of ways to 'membebel' in english....hahaha..membebel pon tak tau pe ;)

dieya said...

jeet, membebel tu bukan nagging ke? tapi cam tak cukup drama kan.. tak besh..

k tek sebelum marah sila taip ayat2 yg nak dimarah tu kat google translator yek..

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Soklan!
Locker2 tuh derang tak mo derma ke? Buleh buat simpan beras ke hapa, kan.

* sama jek kot marah dalam BM ke BI, bebudak masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan? :D

kaktek said...

haha... masaklahnya bukan paham tak paham..... kaktek rasa kureng 'feel'lah nk marah dlm BI...
macam tak sampai...
macam tersekat kt tekak.... muntah tak kluar abeh...heh heh...

tapi betullah kata Aida....bebudak ni kena marah dalam BI ka.. BM ka.. bahser Jawa ka.... memang masuk tinga kiri kuar tinga kanan....

kaktek said...

Aida... locker tu kalo depa nk derma, kaktek dah book dulu ek....
awatnya kat spain takdek juai locker kaaaa....

Anonymous said...

aku pon nk bg soklan inda... ko tgu anak2 kt dpan kelas ker....?? ari2?? bole la plk ek.....

ahkakbatik said...

Na... ni time ambik report card... hari-hari biasa takleh dok depan kelas... makan sama kat kantin boley...
time party mmg depa ajak join.. saja tengok2... sini depa galakkan mak pak tgk cemana anak behave dlm kelas...
kt mesia memang tak boleh sebab kang cikgu takleh lepuk budak kalo mak pak ada...heh...

mampuih aku blk mesia kang kalo ada cikgu baca komen aku nih..