Friday, April 22, 2011

coti-coti amarika - part 2...(nak muntah dah?)

Hari ke 3 di coti-coti kami naik cruise sebab nak kurangkan aktiviti berjalan. Tapi perjalanan dari parking lot ke seaport pun ambil masa setengah jam.

Plan asal spend 4 hari jalan-jalan dipendekkan ke 3 hari sebab keletihan melampau dan dah tak enjoy bila berjalan sendi kaki dah rasa sakit.... dan tak tahan cuaca sejuk outing lama-lama.

Dan dah buat kesimpulan bahawa NYC kurang lebih 5 kali ganda Kolumpo je.


Menunggu cruise.







Posing lagi.....






Dan lagi.......




Turun cruise, plan nak naik subway ke pangkal jalan Broadway tapi masalah subway tak semua wheelchair accessible... maka kansel la jugak.. rasa macam macai nak lipat stroller, lipat wheelchair turun tangga subway dengan orang berasak-asak.

Maka kita jalan-jalan ke wall-street dan posing depan Trump Building. Malas nak tepek sebab kaktek je sakan berposing..heh.

Dari wall-street jalan balik cari parking.








Nak je kaktek buka gerai goreng pisang kat situ....






Baru perasan bangunan tinggi di New York tersangatlah nampak banyak dan padat... rupanya antara building tu sendiri takde ruang... melekat... bersambung-sambung sebab tanah mahal.









Habis jalan, balik hotel makan malam dan gerak lagi untuk menikmati malam di Broadway.




Takde apa... macam Bukit Bintang laa... 40 minit je dok situ...pastu balik tido.





Hari ke 4, bertolak jam 8.30 pagi ikut laluan barat sebab nak mengelak masuk ke Washington, kawasan jem 24 jam. Konon-konon sampai rumah lagi cepat la.... kononnn.....




Route memasuki Pennsylvania dan tembus ke Nort Carolina. Selama 150 miles dalam kawasan Pennsylvania hujan non-stop. Ikut weather forecast kat rest area, kawasan tu bakal hujan hampir non-stop selama seminggu!!! dengan cuaca bawah 10C.... hadoi....


ada jugak orang nak duduk kawasan macam tu... err.. ada jugak "orang malaysia" nak duduk kawasan macam tu...ngeh.







Sampai Charlotte..... waaarrgghhh... 29C!!!... paneh!! tengok jam, perjalanan balik yang kononnya lagi cepat sampai berbanding perjalanan pergi adalah +15 minit.... (tepat 12 jam).





8 comments:

dieya said...

gulppp *tahan muntah*

tuh dia balik NYC skali selonggok entries!

apa citer org longgok tilam ngan couch tepi jln tuh? clearence sale ka?

syasya punya pose yg tshirt bendera amerika mmg fotogenik abih! mak nye kalu pose? fotogedik?

kaktek said...

hekkk.... tu pasai takdek gambo kaktek..kang bukan muntah je yang keluar...

tilam ngan couch tu depa buang..

harnidahussin said...

waaa...bestnyer...dah start jalan2 Amerika dah...

~jeet~ said...

yang pose depan pompuan hijo tu, shasha nak impose statue ke? senang tak nak cari makanan halal?

Maya Marisa said...

Kak tek,

Punya la kita carik gambar upper manhattan, downtown manhattan, close up statue of liberty, brooklyn bridge... takde punnn (dgn nada yg jeles tak hengatttt :P)
Gambar last tu paling best! Mcm posing black eyed peas tuu...err gambo omak nyer yg gorgeous tu mana???

ahkakbatik said...

Nida... dah kertu baru dapat peluang... omak mertua dok tanya bilalah korang nk sampai mekah...huhu...



Jeet... NYC majoriti foreigner so makanan middle east memang banyak..




maya... close up statue leh google ... tu pasal close muka sendiri je... pastu malu tepek kang korang tak leh tido 3 malam...

Anonymous said...

*tengah histeria lom abih lagiii*

apsal la aku mai tang ni jugakkk nehhh ....chaisss blog kaktek memang brantu la...huh musti ko pakai mantera anjasmorrow neh...sigh...

*sambung histeria...*


yang ikhlas,

razzlina (nama cari makan)

PatinPasta said...

Kak Tek,
Si Abang naik kerusi, Cik Mat pon nak jugak :D

Awat 4 beradik ja tayang T-shirt I heart NY? Photographer glamer tu mana? :D