Wednesday, April 13, 2011

Levine Children Sepital..... masuk sepital pulak.....

Abang long masuk hospital.

Tengahari semalam kaktek dapat call dari registrar sekolah beritahu abang long nak balik sebab sakit perut. Sampai rumah kaktek bagi acid controller tablet sebab sebelum ni dia pernah sebu perut juga.

Menjelang petang tak surut-surut sakit.., nak pergi pediaric kena appointment bagai dan takde slot kosong...
Rupanya sistem sini, klinik pediatic untuk kes2 appointment.... kalau sakit tak boleh tunggu kena pergi urgent care.... urgent pun taklah urgent... kena tunggu sejam setengah juga baru di entertain.

3 jam sangkut di urgent care, abang long diarahkan ke children's hospital sebab white blood countnya tinggi.... bermakna white cell is fighting for foreign cell dalam badan... virus, etc.

Jam 2 pagi...6 jam di hospital baru confirm admitted.... babahnya lah teman tunggu..... lapar giler katanya..

Selepas ultra sound abang long didiagnose ada appendicitis. Cause by blockage di appendix tube. Fungsi appendix tube dalam badan tidak diketahui but we can live without it. Appendicitis are treated emergencies requiring surgery....(baru baca kt wiki..hehe...).



Kaktek pergi jenguk pagi tadi bawak baju dan laptop....





CIk Mat seronok macam masuk hotel..




Lawatan ke toilet..





Bekfes pagi tadi.... jangan ditanya yg daging apakah itew...... tu pasal tak makan...




Nurse bagi lego kat cik mat..
Siap tanya abang nak main apa..... kaler-kaler ke...haha.... anak aku 11 tahun la.. bukan 4 tahun... ada nurse khas tanya keperluan entertainment... game, dvd... dan 2 lagi nurse khas untuk cek pressure, tanya nak mandi ke idak...... macam 1st class lah walaupun kaktek tak pernah masuk wad 1st class.



Petang ni abang undergo surgery...
Kos rawatan .... errr... seriyau....lepas anak keluar wad baru aku ambik tau... harap insurance cover semua.


New York plan?

Pergi jugakkk ............... plan dah lama...... kalau kansel mungkin tak dapat pergi langsung.

One thing kt sini yg kaktek baru tahu, boleh sewa wheelchair... macam-macam jenis wheelchair di hantar ke resident atau hotel memandangkan org sini ramai yg gebus-gebus dan org tua yang tak larat berjalan, maka bisness wheelchair/scooter untuk OKU boleh tahan laris.

Maka booking wheelchair juga untuk abang sebab lawatan di New York pasti banyak berjalan kaki..

14 comments:

T said...

Thank goodness detect right away. Don't worry about the medical bill. Usually lagi 2-3 bulan baru dapat bill. At the mean time, just focus on getting better, rehat and all.

ahkakbatik said...

I manjang suruh dia mkan ubat, minum plain water sebab ingatkan kembung biasa.... bapaknya la asal anak sakit sikit mesti jumpa doktor... selalu conflict kat situ dan now rasa bersyukur sgt bapaknya berkeras bawak ke urgent care semalam...

The doctor said the appendix tube dah swollen... luckily happen in US.. teringat my sister kt msia, tube dah nak pecah, my mom dah gaduh baru doktor nak operate.... alasan operation room not avalable.... tapi tu sepital gomen laa....

dieya said...

get well soon abg long! moga selamat undergo surgery, amin.

wah, sepital sangat cantik. siap ada attached toilet tu. memang macam hotel!

Anonymous said...

abang long leh geng ngan ucop wilcha hikhikhik

bananas guna pc org le.. pc u bukak blog ko kena block..ampesh betui

Anonymous said...

Mak aihhhhhhhhhhhhhh bilik spital ca bilik hotel nooooo!(dengan penuh jakun)...aku admitted spital kat UK dolu pong takdak bilik spital camni...duduk kat ward orang tua2 skali ngan nenets n mokcik2 jewrrrrrr...hampeh tol la...


Ermm....Doctor Greg House ada dakkk ??? kim salam kat dia nehhh, ai sukerrrrr kat dia walopong dia agak SARKAStik dan kijam ....

::berlian saja maleh login::

Maya Marisa said...

abg long merangkap bakal menantu (hahhaa perasan jap yea kak tek) get well soooooonnnnn.

sepital camnie, berhariX2 pun takper yea kak tek.

bilik tu ada wifi tak kak tek?

meat apa tu yea?? curious nak tau....

somuffins said...

AB
Jangan memain anak Jawa punya firasat, ok AB? heheh.. Nasib baik semua tu berlaku sebelum you all bertolak ke NuYok.

Tak buatkan Ab Long sup ikan haruan? * sambil senyum penuh makna*

~jeet~ said...

bestnye la sepital dia..ni gomennye sepital ke? hope abg long get well soon ;)

p/s: rasanya org lain enjoy gile kat sepital tu..

ahkakbatik said...

dieya...bil pun macam hotel taw...haha..


pisang... aku nk pinjam wilcha pak usop.. oleh sebab ko kipas (fan) no 1, ko tolong mintak diskaun.


deimen nak citer dia dah dok UK tapi org UK nampak dia macam mokcik-mokcik jek..muahahaaa..

ahkakbatik said...

dak Maya nih kata pi CCM.. ado jo kat sini?!! wi-fi ada kat wad.. kwsn surgery takde coverage takmau kacau equipment tp waiting room ada wired internet... kira depa takmo visitor melangok bodoh lah... (macam sepital kt mesia..heh.. jenuh cari kawan borak)

meat ateh tu sah daging bab* ... depa kata thodap..kita takleh tolan ngenangkan moncong hidung tu...pink je...berair...



CS... nganga org sini saya tanya ikan haruan.. sad fish? (ikan HARUan..heh)



jeet.. hari pertama je enjoy... tapi enjoy ler dari pantang kt rumah.... ni yg kaktek nak banak lagi neh...

ahkakbatik said...

lupa jawab soklan jeet... tak tau ada sepital gomen ke idak... rasa takder... kata member, banak 20rebu... anak kecik admitted seminggu kena 15 rebu... normally insurance cover 20%.
Bil sepital ada ezi payment... takde interest kot.

PatinPasta said...

Kak Tek,
Laaaa.. sian kat Abg Long. (Cik Mat tak menunjukkan riaksi kesian kat abang dia ye.. seronok jek dia melawat kampung :D).

MUdah2an sumanya lancar dan Abg Long cepat baik. Rest good and enjoy the coming trip!

sYaFiQa said...

salam...kesian abg long moga cepat sembuh. hospital mana tu? bagus nya servis diorg.

ahkakbatik said...

Aida... cik mat nangeh tak mo balik.. nak dok sepital lama-lama.... haishh..


syafiqa.... bil pun depa charge...