Thursday, April 28, 2011

2 cerita ending yg sama....

cerita sudah di alih bahasa..

cerita 1

tok tok tok... (pintu di ketuk 2 bulan lepas)... waktu tengahari budak2 elementary baru balik sekolah.

budak comel : hola mokcik..

mokcik vogeh : (dalam ati) haish budak ni.... mokcik mai asia.. bukan mai guatemala..
mokcik vogeh : yea ada apa...

budak comel : nak pinjam telefon boleh? pintu kunci, mak saya belum balik

mokcik vogeh : kamu sorang ? (risau kot-kot laa ada sindiket nak samun almaklum omeh bergayut kat tengkuk yg hanya kurang 5 kilo je dari berat omeh mr T ..)

budak comel : iyea saya sorang..

mokcik vogeh : masuklah...


budak comei hispanc berumur 11 thn dari 2 blok depan pun menalifon emaknya dalam bahasa spanish kemudiannya maknya meminta untuk bercakap dgn mokcik vogeh.


mak budak comel : anak saya lupa bawak kunci pi sekolah pagi tadi, mintak tolong anak saya tunggu di situ 20 minit sebab saya dah beratur nak bayar barang di kaunter.

mokcik vogeh : takpe..... (ikhlas lam ati...)

budak comel : mokcik, saya ajak adik saya 2 orang lagi boleh? kat luar sejuk..

mokcik vogeh : umur depa berapa? kalau comel macam kamu jugak, boleh aja.. (lam ati arrr)

budak comel : adik-adik saya 8 tawun dengan 5 tawun..


Mokcik vogeh pasang citer katun, hulur fiber snack dan juice pack pada ke tiga-tiga budak comel.

Sementara menunggu, budak comel siap keluarkan homework dan mintak mokcik vogeh tolong.
Hampir setengah jam, mak budak telefon dan bercakap dengan budak comel agar segera pulang kerana maknya dah sampai depan pintu.

Sampai laaa... mokcik vogeh tak kenal siapa mak budak-budak comel itu sebab mak budak takde call ucap terima kasih apatah lagi mai jenguk rumah..


-------------------------------------------------------------------------


cerita ke 2

tok tok tok..... (waktu pagi semalam... pokcik laki mokcik vogeh bukak pintu)

budak jiran atas : pokcik nak pinjam tepon pintu saya terkunci

pokcik laki mokcik : macamana boleh terkunci... mai masuk dulu ...

budak jiran atas : pintu depan memang kunci, saya pi patio entah cemana tutup patio, latchnya tersangkut sekali... saya lompat ke bawah dari patio tu..


budak jiran atas african-american berumur 13 thn telefon maknya tapi maknya takleh balik sebab awal pagi baru start keje.


pokcik laki mokcik : kejap lagi ofis leasing bukak, kamu mintak kunci, pokcik pi anto anak sekolah, pastu pokcik patah balik anto kamu pulak.


Kunci dah dapat, pintu dah bukak, laki mokcik dah anto pi sekolah sebab dia dah terlepas bas.

Sampai laaaaa......... mak budak jiran atas takde call atau ketuk pintu ucap tima kasih.....



Kesimpulan:

mokcik vogeh comei tu pasal bebudak suker...
rumah mokcik vogeh ada aura baik sebab tu bebudak mai mintak tolong...
org sini tak reti cakap tima kasih..

11 comments:

Maya Marisa said...

wah, horror nyer... laki bini udah terkena..

err kak tek, bapak kpd budak comel tu ada tak?

ahkakbatik said...

sini banyak noooo mak tunggal... bapak kejap ado kejap takdo..... terkilan sebab takde appreciation langsung dari mak pak depa... selfish, asian value takde...

bangsa budak comel tu salu masa kecik je comel...bapaknya takyahlah ko nk skodeng...heh.

harnidahussin said...

isk..ingat kan ada sindiket menipu ka apa...
asyik semua umah terkunci jer..
ke saja nak melawat umah kak tek...hihi

somuffins said...

AB
Ke nak bitau aura jiran budak comel tu vavavoom??

p/s: tapi mmg dasyatlah.. budak2 tu tak diajar civic kot?

Anonymous said...

di pagi jumaat yang mulia ini, bersama2 ujan cat dog, disamping jari jemari kakiku yang halus mulus krem menekan brek akibat jem yang teruk, ko let go jer kehampesan parents bebudak tu..


sekian Omes Angel...
(please imajin ai mcm Angelina Jolie)

ahkakbatik said...

nida... pakkal ocal call free, kalau idak leh buat bisness nih.


cs.. bebudak ada civic, mak pak takde civic walopun bawak honda civic!



odah.. aku kena keringkan ati lg kt sini.. takyah terhegeh senyum kt org kang sakit ati nengok muka sombong depa.. baik ngan kita sebab ada kepentingan je...
aku kan keturunan mahsuri jawa... remuk hati aku taww....

~jeet~ said...

uiks...camtu ye...sy time kasih la kat kak tek sebab kongsi cite, nanti kalo dpt kat sy siap bdk2 tu sy skolahkan...

p/s- sume dah raya ke? tukar langsir bagai?

ahkakbatik said...

jeet... hang suh mak pak depa masuk kelas....
nak wat camna kan... dok tempat orang .. rambut kita tak blonde summer takleh pakai bikini.....
nanti kaktek citer lagi yek... dok sini kena berlagak.. kena dress up baru org hormat...

ahkakbatik said...

pssttt tuko langsir tu petanda tak lama kena start bayo puasa...

dieya said...

nampaknya mokcik vogeh and pokcik bleh bukak soup kitchen pasnih.. ramai org dtg menyinggah

be careful yer mokcik.. bebudak kat luar tu bukan leh caya sgt.. takut ler kot2 diorg rupanya tgh recce umah mokcik bagi pihak org2 jahat.. bahaya2.. sorok rantai mrT tu dlm botol kicap ek

PatinPasta said...

Kak Tek,
Sah derang tak reti ucap 'terima kasih' sebab derang tak cakap bahsa Melayu. Hehe! Tapi betul, kita Asians ni memang tak dipandang. Saya pernah terkena time nak beli kasut. Tak pe Kak Tek, kita gagah perkasa. Moh buat dek je kat derang2 tu.