Monday, April 11, 2011

new york trip - pre-launch




Perjalanan kaktek sekeluarga sempena cuti-cuti amarika bermula hari Jumaat tengahari ini sejauh 650 miles (1000 km) selama 11 jam perjalanan yang bakal memakan masa 2 hari 1 malam.

New York City holding a history of a gateway for immigration dengan kepadatan penduduk seramai 8 juta lautan manusia.
Hadoi... udahla jauh... tempat crowded..apasalla susah-susahkan diri...

Abe gapo berhajat sungguh nak sampai ke bandar New York kerana peluang takkan datang lagi katanya ... lebih-lebih summer nanti insyaAllah akan berpindah lagi dan perjalanan dari tempat baru ke New York dengan berkereta mengambil masa 25 jam....

2 hari dalam kereta.. hadoi.... kalau ikutkan kaktek, golek-golek layan neflix je cuti sekolah nanti..


Maka persiapan awal sudah abe gapo mulakan....

- booking hotel 4 malam di New Jersey.
- booking tapak parking di new york walaupun kata orang jangan drive dalam bandar tapi selepas nonton youtube kaktek assume traffic depa sama seperti traffic federal hiway KL time hujan... peanut jelah tu... dengan anak mpatbelas bukan senang nak hangkut turun naik bas pun...
- plan tempat lawatan.


Tugas kaktek..

- List barang dapur yang nak di bawa..
- Plan menu...
- Pack baju, toilettries, ubat2..
- Download lagu2 mp3 untuk santapan telinga abe gapo memandu time kaktek terlolap..heh...

dan ekk.. last but not least... jangan lupa bawak laptop nak ikuti PRU Sarawak...

12 comments:

razzlina said...

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh aku tak sempat baca sampai habih terus histeria kejang urat saraf pastu titik neuron cerebral cortex dan lobus temporal aku mula aktif merembeskan hormon dengkiii...

new york, new york...my dream city tapi aku tiada jodoh dengan mu huhuhu sambung histeria

ahkakbatik said...

takpo...takpo nanti aku tepek gambo bebanyak untuk ko sambung histeria 3 tawon....

somuffins said...

AB
Selamat ber CCA (bukan CIA)

Jaga diri baik2, jangan nakal2 okay?

Anonymous said...

Pn. Bananas hanya mampu memandang ekon YORK dengan rembesan ayer mata dengki sambil mendengor lagu nyayian Alicia Kunci...

New York, New York, New York
New York City, whoa oh
New York, New York, New York
New York City, baby


It's like a jungle, out here
So much struggle, out here
And my dream's still unphased
Greed still the cousin of death
Always feels like always somethin farther time
In the Streets of New York
(New York state of mind, New York State of mind)

T said...

Have fun in NY!

Driving memang gila if compared to other places in the US, tapi compared to KL, it's pretty tame. hahaha. My husband tak berani langsung nak drive in Malaysia though he had driven through NY a few times. On the main streets in NY, macam takde line jalan, people main menerebas je. So, be careful.

Sangat ramai orang tau di sana, macam KL. hahaha. Try la makanan from around the world di sana. Banyak ethnic food & bakeries. Ada a few Malaysian restaurants, tapi personally, I'm not a big fan of restaurant-made Malaysian food here. But you can always try it untuk lepas rindu. But be prepared for roti canai mahal.

Oh, kalau nak meng-shopping kat outlet store, I heard new jersey punya outlet store is pretty decent.

Lagi satu, souvenir murah dekat Chinatown (not surprisingly).

panjangnya tulis. tadi ingat nak cakap have a safe trip jer, tapi telajak pulak mukadimahnya.

harnidahussin said...

wahh...dengkinya....nak gi New York jugakkkk!!!!

PatinPasta said...

Kak Tek,
Waaaaaaaaaaah seronok nye dia gi Nueva York! Jangan lupa amik gambo banyak2 naa! Kalo sana ada kicap kipas cap udang, borong la banyak2, jimat kos pos. Hehe!

* saya dah pernah lalui perjalanan dalam keta 2 hari 1 malam, mmg berkarat bontot, urat dan segala sendi. huhu!

dieya said...

kak pah maya gi cuti2 mesia.. kaktek gi cuti amarika...
nak itottttt!!! huwaaaaaa!!!!!

ahkakbatik said...

CS.... janji takmo NNLC seperti pesan CS JBBJTPO... dan saya tak kan LKCSDSKK....hokeh... sila translate sendiri.. jgn tanya sebab den pun dah lupo apekemendenyer...


Pisang... tak penah lagu tu daaa...
kat umah manjang lagu..
"Ling, Tuck and Ming-ming too....
We're wonder pet n we'll help you...."

ahkakbatik said...

haaaa.... thanks T... kaktek dengar sendiri dari you yg NYC kurang lebih macam KL je maka no big deallah tu..... depan jln ampang tak gerak 45 mins biasa sgt my husband layan...

okeh akan borong barang bila sampai chinatown... thanks for the tip.



nida.... meh ler jalan-jalan sini... singgah charlotte hanto kicap dulu ek....



Aida, Dieya... abeh... manjang korang je tepek gambo jalan-jalan.....gambo montot karat pun kaktek tepek kang....

Maya Marisa said...

kak tek,
waweeee, kak tek pun pegi choti jugak? caya lahhh
meh kita challenge, gambo hols CCM ka CCA yg paling beshhhhh wokeh?!

p/s: keropok lekor kalau dicicah dgn kicap kipas udang pun best jugak kan kan kan kan kana kan...

ahkakbatik said...

dey... maya ni sedara cik som nih... CCM (cari-cari makan) dan CCA (cari-cari ayam?).. belasah....yok kita tepek gambo bebanyak bagi depa jelessss...........

hah! makanan tribe mana kepok leko cecah kicap nih!...jawarab ka? (jawa-arab..)