Saturday, April 6, 2013

citer pisau.... betul.. ini citer pasal pisau!

Haaa.... inilah barang yang kaktek dok tunggu-tunggu sejak entry yg lepas....

Kalau kome suka kumpul henbeg ka.. pinggan mangkuk ka.. fridge magnet kaaa...
kaktek suka pisau.
Di malaysia beli pisau kat paso borong je.  Disini beli kt kedai asia.  kadang2 beli di walmart usd16 dapat sepasang.  Lepas sebulan nak potong tauhu pun tak lepas.
Teringin sungguh nak merasa guna pisau mahal.
Mahal murah kalau harga beza, mestilah kenikmatan mengguna pun berbeza.
Sayang duit... tapi nak beli.... tapi sayang duit... tapi tingin nak beli.... tapi sayangggg duit, tu yg tak beli-beli.

Chef-chef ni siap ada briefcase penuh dengan bermacam jenis pisau.
Potong sayur pisau lain, potong buah pisau lain, potong ikan pisau lain, potong bawang pisau lain...
kaktek salu pakai pisau multipurpose.... semua belasah daaa...

Dah lebih setahun dok usha-usha pisau Hattori di Japaneseknife ni...
nak beli berkira-kira..... sebab masak pun bukan reti sangat tapi dah letih melayan pisau yang tak tahan lama.
Ada pisau santoku, gyuto, boning knife, cleaver...
wah.. pisau pun banyak seni tau.
The best pisau dalam dunia haruslah datang dari jepun sebab depa expert buat pedang samurai.
Bayangkan potong bawang guna pedang samurai? mantappp....


Hattori angan-angan tak kesampaian sebab harga paling murah pun usd100.





Pisau mahal ni beza dengan pisau murah adalah material yg digunakan.  Pisau jepun yang mencecah ribuan dollar itu hasil dari buatan tangan (hand made) yang mengambil masa berbulan untuk siap untuk memastikan kualiti dan ketepatan yang tinggi.




ini incik Hattori - google.




tak mampu takpe.. kita cari yg murah sikit di amazon.com




TADAAAA..........    





baru sampai.  Tak dapat hattori, dapat wusthof dari german dan victorinox dr swiss pun jadilah.
Kaktek suka saiz ni... besar dan boleh belasah multipurpose gak.
Harga santoku wusthof usd74 dan santoku victorinox usd34.
dah testing buat potong bawang tadi.... perghh.. rasa best sangat nikmat macam makan es krim. ??



err.. contoh diatas tidak dapat mempengaruhi korang ek? heh heh.

Walaupun saiz kurang lebih sama, wusthof lebih mahal kerana lebih berat maka ia memberikan keselesaan lebih ketika memotong dengan tekanan yg minimal.
alah... susahlah nak cerita cemana best nya pakai pisau mahal nih.  betul macam makan es kerim waktu cuaca 40 C. cayala...







Ni pisau lama kononnya stainless steel yang selalu di guna di meja bedah. maka kononnya lagi tak perlu ditajamkan. Harga promosi sangat menarik usd40 dapat 7 bilah termasuk pisau potong roti dan pisau makan steak yang masih dok dalam kotak sebab anak kaktek tak guna pisau time makan steak... depa guna tangan.. muahahhaaa.... 
gila nk bagi bebudak tu pegang pisau!
Lepas 8 bulan pisau ini sudah kurang taring dan baru perasan manader pisau dlm dunia ni yg guna hari-hari kat meja bedah tak perlu maintenance?  oh tipah tetipu....
tapi kaktek masih sayang dan bakal di sodok diasah dengan pengasah eletrik yang belum sampai.

Pesan kaktek ni... pisau cenggini jgn dibuat tokak tulang ayam. Takde dlm dunia ni besi pisau yg tahan buat potong benda keras.  Tu kena guna khas pisau pemotong daging.  Kang pisau dah cobek tetak ayam , dok salahkan pisau sedangka kome blajo tak abes.



Feberet kaktek masa ini... hepi sangat.. sikit-sikit nak pegang... sikit-sikit nak pegang....
Minggu ni kena pesan kt bebudak,.... jangan pi dekat ibu... kang ado yg hilang jari.






20 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Kalau kome suka kumpul henbeg ka.. pinggan mangkuk ka.. fridge magnet kaaa... ----> perli ai kerrr? *tangan di dada mata ke atas* (juling)...

kak tek potong bawang best maksudnya terpotong jari pun di bawah paras sedar... kang angkat tangan tengok2 jari secopeng takde. hikhikhik

ahkakbatik said...

Farah, saper makan mee kari mulut dia bau mamak...

jgnler sebut terpotong jari... cepuk kang. kaktek pun ngilu je kalau terbayang tang tu... OKU aku kang.

T said...

Murahnya, $40 for 7 pisau. Siap ada Wustof. Tak pernah perasan pun pisau murah on Amazon. Where did you find it? Nak pisau baru jugak.

Pisau tumpul sebenarnya lagi dangerous than pisau tajam sebab lagi senang slip-off dari tangan and the cut is deeper. Tapi pisau tajam pun dangerous kalau tak guna properly.

ahkakbatik said...

T, plg kaktek benci potong urat daging dgn pisau tumpul. tension.

yg $40 7 bilah tu brand sharp select promosi di sams club... harga asal $250. Tak pernah jumpa dah promosi tu. Wusthof tu beli di link bwh tp mak aih... sudah naik regelaa.... dgn knife sharperner pun naik rege lepas kaktek purchase...... dia tau org dpt bonus kot.. haha selamattt....

http://www.amazon.com/gp/product/B00005MEGX/ref=oh_details_o02_s01_i00?ie=UTF8&psc=1

CS said...

AB
I paham maksud you dan dpt bayangkan kenikmatan (auwww) bila guna pisau yg tajam. Berat pisau juga memainkan peranan penting, kan?

Adakah pisau yg mantap dapat menjamin makanan yg disajikan juga mantap? heheh...saja nak dengor penjelasan AB yg menggegarkan, hehe..

ahkakbatik said...

CS.. saya tengah pegang pisau tajam neh. sila ulang soklan???????...

Dinas Aldi said...

Amboi hang, dapat pisau, teruja yuuu! Aku pong belasah pakai 1 jenis pisau untuk potong semua benda jugak, kehkehkeh. Tapi tengok pisau baru hang tu aku pun teruja.

Anil Wanina said...

dasat ada pisau khas.. saya ada satu pisau je.. multipurpose.. kikikii

Real Life in Malaysia said...

KakTek: tahniah pisau baru ... yes good pisau means half the job done ... worth every penny insyaAllah :)

Mixed-family in da house.... said...

Pesanan utk anak2 kak tek: kids, 2 thn berturut2 no eating outside ya. All homemade by mommy.

Sekian.

PatinPasta said...

Haha! Ok, saya percaya Kak Tek minat pisau. Sebab salasilah keluarga pisau pon Kak Tek hapal.

Ce amik gambor time potong petai. Buleh?

Yong Is My Name said...

Wah KakTek,

sekali VW diangkutnya,
ni kalau nak pelepah daging time rewang mau kena simpan bawah ketiak takut tertinggal ;-)hehhee..

al- lavendari said...

bila baca entri ini rasa macam dengan ceramah dari seorang pakar tentang pisau-memisau .. hehe.

Miss Nangada said...

haha..

erm...nak tanya sket kaktek...

pisau sunat ade tak?;)

~jeet~ said...

a very technical post on pisau...job well done kak tek ;)

ahkakbatik said...

Dinas... aku pun teruja tgk pisau sendiri... heheheee...



Anil, sape tak reti masak memang ada 1 pisau je... hahaha..



Real, 1/2 the tension one too...




Dini, ado pisau best tak semestinya wajib guna hari2... lol.

ahkakbatik said...

Aida, kaktek tunggu petai dari andalusia tak sampai2 neh. Sila hantar dulu!




Yong, kaktek pi rewang tak bawak pisau neh. kang lagi banyak daging depa suruh kaktek potong.. banyokler keje haku.... kita pi rewang nk tolong makan je.




pokcik, sikit je citer pisaunya udah pokcik tau makanan siap je mana tau pisau jenis apa mokcik guna... hehehee..



Nangada, pisau sunat guna sabit rumput je. oleh sebab tak jumpa idakler boy no 2 tu bersunat lg sampai la...




jeet.. teknikal ciput je..nampak nau hang buta pisau ek? ekekeke...

harnidahussin said...

kak tek...cheq pun dok aim pisau german...
tapi tunggu kot2 kalau nasib baik ada adik boleh lepas sambung blajaq kat sana baru leh kirim la kot...
sudu garpu sekali nak pesan...
hover kan..org kalut nak pi blajaq kita kalut nak pesang pisau sudu garfu...isk..isk..isk..

mama maman aka yana said...

hhhmmm.. kalu pisau cukur suka la.. kiki.. :)

ahkakbatik said...

Aida, org ppompuan ni pantang dengar org pi mana mesti nk pesan... jgn kata obesi, pi kedai runcit depan rumah pun nk pesan!



Yana. kalau ado pisau cukur, takde sape kaktek nk cukur.. sumer dh kayap.. huhu