Thursday, April 18, 2013

clog sink.. masih.

Sinki masih sumbat.  Masuk hari ke 3 basuh pinggan di backyard dan toilet.
Sinki orang amarika ni yg kaktek tau harus ada food grinder.  Makanan tak hancur depa sumbat dalam sinki yang ada grinder.  Tapi yelah.. depa makan fish tang fillet je... ayam tang dada je... orang kita dengan tulang gear box pun belasah.
Tapi kaktek tak pernah buang any bigger particles than nasik-berterabur je sebab grinder rumah ni memang kiok sejak 1st day masuk rumah.


google... kitchen sink food grinder.


Barang sini taklah mahal tapi kos pemasangan apa benda sekalipun mesti mahal.  Labour cost sangat mahal tu pasal sumer benda made in china la ni... samolah ngan Malaysia.
Maka grinder rumah ni tak pernahlah dibetulkan pun kerana memahami keadaan kewangan tuan rumah dan kita kira menyenangkan orang lain, orang yg lain-lain pula akan menyenangkan hidup kita.  karma.

Balik citer sink.  Selalu bila sumbat, grinder machine tu sangat berguna untuk menghancurkan apa2 yg menyumbat lorong paip tapi oleh kerana grinder dah kiok, kaktek memang sangat berhati2 guakan sinki ni tp lepas 2 tahun guna, benda nak jadi jugak .... tuang apa jenis clog remover pun tak jalan.

Plumber panel agen sibuk ngan keje lain, sinki masih sumbat.




Mintak quotation plumber lain,  setelkan masalah clog sink je usd175.
Shower head toilet budak rosak sejak christmas lalu, cost pembaikan antara usd120-500.
Pakkal mandi tak macam orang melayu so share-share jelah satu shower lagi dengan 6 orang penghuni rumah.
Maka la ni tuan rumah kaktek tengah garu kepala... 

Rumah amarika memang murah, tapi maintenance cost semput...

Maka baking membaking, buat kuih ka apa.... ada alasan takyah buat.  heh heh..
Hopefully by esok plumber boleh datang.... kaktek letih ulang alik ke backyard... macam kemping pulak.



Tadi pi walmart, sambar sebijik reading glasses sebab yg prescribe punya belum siap.  Tiap malam tido awai sebab mata penat.






nak tau harga?  power 125/125.
haa... 2 dollar je.  bukan 20 dollar..
2 dollar tukar apa currency pun masih murah tapi pening pulak pakai tadi mungkin sebab mata kanan sepatutnya kurang power.
Ado sapo2 nak kirim? reading glasses jelah... cepek rabun jauh mahei.


okeh cekian short entry, kaktek nak sambung gaduh kat forum politik  .... ini Kalilah!  hehe...



12 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Ai asyik tergelak je tiap kali orang tulis kat FB, Ini Kalilah! Kak Tek ngundi pos ke tak?

ahkakbatik said...

ngundi pos tu yang.. bukan pos dr rumah kaktek ler.... kena present di konsulat atau embassy yg jauh terletak di ujung timur dan ujung barant us. kaktek dok tetengah. jarak driving 4500km pergi balik.... convert duit baper ketui elby dapat? hehe... lom cukup patriotik.

harnidahussin said...

erkk..mahainya kos repair..
kalau kat mesia ni..kita bantai repair sendiri jer...

hainom OKje said...

apo yg ko sumbek dalam tu Tek? kaki ayam ke apa hehe

nora comel said...

ahkakbatik i xmo kirim shepek, i nk kirim cupcakes caddy 1 boleh eheehehhe.

ahkakbatik said...

Aida, mesia sempoi... paip je.. sini sumer nk complicated mesen depa nk letak. dah rosak kan payah.




Nom, kaki ayam pun aku makan daa.. takde sisa!



dik nora comel. boleh ajer dgn syarat dik nora memang lagi comel dari kaktek ... lol.

Yong Is My Name said...

Ishhh macam2 betoi org amelika nie la..

Khairul Abdullah said...

Samalah sini Kaktek, labour cost sangat mahal. Sebab tu org Jerman ni suka DIY. Kedai hardware sebesar2 ikea tu. Dan Ikea jer ada 46 buah di jerman ni. Sebab semua nak DIY nak elakkan labour cost yang sangat mahal.

Err..saya pengundi pos :) lagi 10 hari nak ngundi.

nora comel said...

kaktek, i serius buyer ni. nk email kaktek can?

Real Life in Malaysia said...

Ini Kalilah? okay okay ... :)

ahkakbatik said...

Yong.. org amelika macam2 takper.. depa masih rasa depa je yg bagus.



KA, negara maju ni semua mahal lg susah mau kaya laaa...
selamat mengundi jgn lupa kewajipan!



nora si comel... pm kaktek yg comel gak kt pesbuk ek... - Batek Jawa - gambo kitchen aid kelar merah.




Real... Ini KaliLah tp ktek ngundi lain kali..huhu..

nora comel said...

thanks kak tek...muuuuuaaaah