Friday, April 12, 2013

sakit kepala, dentist dan pizza

Sebenarnya nak buat entry pasal haiwan bergelar anjing selepas baca komen si Yong semalam.
anjing betul yea... ni bukan maki hamun politik panggil orang anjing...
ini anjing dog.. anak anjing puppy...haha....
tapi sakit kepala belum hilang walaupun dah jumpa doktor gigi.
doktor pun pelik.. awat sakit kepala mai klinik gigi?

haa.. kebetulan hari ni appointment untuk cuci gigipun.
Kaktek cuci 4 bulan sekali kerana konon-kononnya ada periodontal disease.
Dia doktor kan.. dia kata apa kita yang memang taktau apa ni percaya jelah.  Nasib baik insurance gigi bayo.... mula-mula dulu sekali scaling kena 50 dollar...  sebelah mulut je tu... sebelah mulut lagi kena 40 dollar.... la ni kaktek dah expert cara penjagaan gigi dan gusi (rajin flos je secret recipe nya).... sekali scaling seluruh mulut cuma 11 dollar out of pocket..... berapa klinik cas kat insurance company, adalah 100 dollar kot banding dulu 300 dollar.
Kalau kt mesia, cuci gigi setahun sekali je... malas iyer, nak jimat pun iyer.. takde kesedaran pun iyer...






Eh periodontal disease tu nama je macam buruk.... idakler berjangkit kalau salam dengan kaktek pun... amboih!
Tu penyakit bakteria dalam badan menghasilkan plague gigi sebab katanya zaman kaktek membesar, dalam air takde chlorine maka itu terbentuklah bakteria kekal dalam badan mengasilkan plague dan gigi harus di scaling selalu.....  zaman bebudak la ni minum air ada chlorine so selamatlah depa.  
Dia katalah... malas den nk google cari kebenarannya.


Oleh sebab dok ngadu lagi sakit kepala dan dok salahkan root canal yang dia buat, doktor scan root canal kaktek.








Nampak cantik pulak...
haaa.. sebenarnya doktor kata memang cantik pun... takde masaklah apa-apa....
ngada-ngada je ngadu sakit kepala lah ni... hehehehee..

Udahler pi bukak kasut masa naik atas kusi ... hadoi... masa tangkap gambo ni baru perasan. Selekeh betui orang asia agaknya doktor kata dalam hati...
hehehe.. habitla... habit.






So doktor kata mungkin disebabkan ada penyakit Grinding teeth masa tido menyebabkan muscle ke kepala stress..
haish doktor ni !!... semedang kasik aku satuu-satu penyakit!

Maka la ni tengah troubleshooting lagi kenapa sakit kepala tiap 2-3 bulan sejak akhir tahun lepas.  Kurang kalsium ke... kurang minum air ke.....  atau kurang cincin emas ?.. ngeh ngeh.


Walaupun masih sakit kepala, suka ati sebab sampai rumah, ada barang depan pintu.


My baking stone!!!!

yeszaaaa...... esok pizza time!!!







8 comments:

nor laila said...

perfect........

Mixed-family in da house.... said...

eeeee kak tek ni, ada ja barang mahu tayang tau, sengaja lah tu !

uuiii rajin aa kak tek gi scaling gigi, setiap 4 bulan. sure bersinar2 kan gigi kak tek....hehehheh

apsal insurans Malaya tak cover dental treatment ek? eeeeeee......

CS said...

AB
Cuba cek mata. Kengkadang mata penyebab pening kapla..

ahkakbatik said...

Dini... baking stone ni macam batu marmar je.. kome dok mesia guna batu marmar udahler... ekekeke...
insuran sini bukan kaver dental je.. mato pun kaver tau..




CS.. ya Allah hai.. tengkiulah mention. mungkin kot.. banyak skodeng blog org je kejenya. esok saya nk pi buat appointment. kalau betui tang mata penyebabnya, saya hadiahkan CS kasih sayang tulus ikhlas dari saya.... mehmehmeh.. lap yu CS!

mama maman aka yana said...

sakit kepala sebab penyakit cincin emas tuh agak logik.. hahaha

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek

Gigi depan ke buat root canal? huuuu teringat time gigi ai kena buat root canal. salah doc gigi sbb pi drill gigi tu dalam smp kena nerve. gusi bengkak manjang. last2 terpaksa ber root canal. lama2 nanti gigi tu tukar warna. dah terpaksa crowning lak. tak pasal2 kurang duit hantaran. hahahha

Dinas Aldi said...

Kalau sebab kurang cincin emas, apakah tindakan sewajarnya? Hehe.

Peh ni nak tengok gambaq pizza plak eh.

ahkakbatik said...

Yana.. haha.. ada geng nih.. lojik sungguh kannn...



Farah, sebelum kawen hang dh root canal? malas gosok gigi betui anak dara nih. tak cenonoh.



Dinas, haha.. alasan tu kena rujuk banyak kali ke mahkamah... maca tak lepas je.... neh dah tepek piza. hang pi pizza hut je.. lagi sodap.