Friday, July 30, 2010

buat anak tau... bagi anak makan tak mau...

Atas soalang brilliang Puan Pisang semalam, entry hari ini dedicated untuk bercerita serba sedikit US system yang aku suka dan yang tak suka.


System yang aku suka yang tiada di Malaysia,

The Child Support Enforcement (CSE) Program is a Federal/state/local partnership to collect child support: We want to send the strongest possible message that parents cannot walk away from their children. Our goals are to ensure that children have the financial support of both their parents, to foster responsible behavior towards children, to emphasize that children need to have both parents involved in their lives, and to reduce welfare costs.

Kata officemate abe gapo, orang sini kahwin minimum 2 kali.... quote yang entah mana datang sumber kebenarannya tapi sudah menjadi satu tanggapan umum tentang institusi perkahwinan di sini....
itupun kalau ada yang berkahwin....
atau anak je banyak tapi tak pernah kahwin.


Tools yang program ni guna untuk kutip child support dari biological parent
1. sekat gaji
2. gantung driving license atau business license
3. beku hartanah
4. gantung passport
5. cagaran hartanah
6. bekukan tax refund.


Canggih kan?

Dalam siri teen mums di truTv ada episod bilamana pakwenya tak bekerja, makwenya masuk court mintak court order untuk dapatkan child support.

Child support di bayar ke satu agency untuk di monitor pembayarannya sebelum diserahkan pada si penerima. Oleh itu jika tiada pembayaran, langkah2 di atas akan diambil oleh pihak agency. Tak perlulah mak budak tu turun naik court lagi..

Unlike Malaysia.... sendiri bayar pada ex-bini.... alamatnya depa buat bodoh je dan berleluasalah laki-laki hampeh tu bersuka-ria dengan bini baru/awek baru...




System yang aku tak suka yang tiada di malaysia...

Setelah bertungkus-lumus mendapatkan lesen memandu Oklahoma sebulan seminggu yang lepas...... oleh sebab dah pindah state...

Kena ambil written driving test untuk dapatkan lesen memandu North Carolina pulak.... errgghh..... baca buku balik.... bangun pagi lagi..... beratur......

Kalau dalamasa 5 tahun di sini berpindah-randah ke 50 state (5 tahun ke? abe gapo kata 3 tahun je kot..huhu...)...... nak pencen nanti aku jual lesen-lesen antik tu kat ebay.

13 comments:

T said...

Boleh masuk jail kalau tak bayar child support. I like other family laws here too. Alimony, a husband cannot leave a wife with $1. One more things, kalau your spouse meninggal, 1/3 of his wealth will go to you even kalau dia tulis will tak nak kasi se-sen to the wife/husband.

i don't have to deal with the Driver's License sebab tak pernah drive. Nasib baik tak duduk kampung. I cuma apply State ID for prove of identification dekat bank or to fly domestic.

ahkakbatik said...

when you go into further their system, memang very interesting due to culture difference. at least learning their system will keep my mind busy and less homesick.

am lucky have to stay in kampung area sebab tak suka crowded place dgn nak heret anak punya ramai ni masuk public transportation..haha... tak boleh imagine...

T said...

Charlotte tak kampung la, South je :-P
I've never been there though. In my otak, those places penuh dengan big SUV & minivans, dan orang my size. hahahaha.

kjune said...

mcm T kata, this child support enforcement put many men/husbands/fathers in jail..

one way, bagus but on the other way, what's gonna happen to the current family (wives, kids)they have?

like my husband said, what if they really don't have money to pay/support?

ahkakbatik said...

T, first time i bawak minivan rasa macam bawak bas sekolah.... manjang langgar curb...
dan tadi, still langgar...haha...

ahkakbatik said...

kjune...... mana pi hilang...

baru baca artikel keluhan si bapa yang lesen bisness nya manjang kena tarik sebab lambat bayar child support due to late payment dari customer.

Kalau go thru details, macam somi saya pulak cakap.... semua law enforcement tak boleh dilaksanakan sebab mustahil nak memuaskan hati semua orang...

as for me... kalau tarik driving license, how are they gonna find a job without being able to drive....emm.... dah start rasa kelakar lah pulak ...

kjune said...

tak hilang memana..
sms lom bls, sorry. hujung2 bln ni si wind tu yg salu sibuk sms suh tambah kredit, tu yg kak biaq pi je la td..
baru sat msk 1 lg sms baru, rupa2nya yg baru td dr wind..
bls sms sini je la yek, jimat..hehe..

tu la, law ciptaan manusia takkan dpt memuaskan hati semua. sedangkan law Allah pun ada yg tak puas hati so, apa kita nak buat, ye tak...

razzlina said...

aiyooo kaktek cakap pasal deadbeat fathers...

hmmmm in my humble opinion, sistem ni bukan takde kat Malaysia...in fact, both common law n syariah law ada enactment pasal nafkah anak2 nih...tapi cam besa la, the enforcement really sucks, so yg jadi mangsa ialah anak2....

so ding-dong ding-dong, and we're back on square one....sigh.....

somuffins said...

Salam.. I singgah dari blog Puan T. Mohon maaf baru pertama kali kesini I dah komen tapi memang takde niat lain selain ingin berkongsi sesuatu.

You tulis pasal jenama COAch.. Sebenarnya sofa = COUch (ejaannya lain sket tu sebab bunyinya juga lain). :-)

ahkakbatik said...

kjune mementang abe depan mato.... henpon abeh kredit pun buat tatau...

betullah daimen... mana tak suck, gaji ciput....
polis sini gaji dlm 60k/annum (net 4k/month)...polis mesia inpector sahab baru rm1200.... dululah...la ni adalah naik ciput...

ahkakbatik said...

wassalam so muffin... haaa betullah... i tak perasan langsung 1 word different kat tgh2 tu...

thanks... i ingat sampai bebila..

lepas ni sape order couch, sah dia dapat sofa..

Aida Rezuan said...

Ahkak,

Bab driving license nih memang serabut, ek. Tambah2 lak kalo memang nak kena drive. Kat Europe derang ada system yang recognize/terima lesen memandu, di sesama negara Europe. Dengo macam dah cantek, tapi.. locally mostly ada la pakatan antara driving schools dengan macam JPJ kita tuh.. untuk force applicants (yang nak convert lesen) untuk amik certain classes jugak, baru buleh convert lesen. Macam-macam jek kan, nak buat camno.. terpaksa.

ahkakbatik said...

They ni nak buat duit lebih je.... tapi tak kena ambik driving class tu kira dah untung jugaklah...
cuma masa nak kena spend pergi pagi2 dgn anak kecik tak mau tingal ni yg payahnya..