Wednesday, July 7, 2010

luahan hati wanita mel-AYU terakhir...

Dapat call dari abe gapo.
Project di North Carolina buat masa ni sampai mid September saja.... next project depends pada AT&T nak bagi ke.. suka-suka bila nak bagi.... nak bagi tempat lain ke....

Amerika ni besar ..... coast to coast pun ambik masa 2 hari drive...
Kalau abe gapo nak balik rumah, drive sabtu subuh, sampai isnin subuh... isnin tu patutnya dah start keje balik...huuuuuu....

Mulanya plan next month aku anak-beranak join ke NC sebab bos kata ada possibility project makan tahun.... aleh-aleh berita dari team leader, buat masa ni yang confirm sampai mid-sept je..

So aku...., stranded di sini.... Tulsa.... kampung kecik ntah kat ceruk mana....
kalau tak sampai sini, aku pun tak tau ujudnya bandar nama Tulsa....
kawasan lapang tempat hurricane... tiada kedai mamak, apatah lagi restoran nasi campur..

Sementara abe gapo belum dapat green card (permission untuk cari keje lain yang permanent dok satu tempat), memang ni nature kerja dia....
Aku faham..... cukup faham sebelum ambil keputusan ikut dia ke sini.

Tapi.... baru 2 malam berlalu..... bangun pagi... tengahari... sampai petang... datang malam balik.... rutin yang membosankan.... tak tahu nak buat apa.... sekolah lambat lagi nak bermula..
Tiada pokok manggis untuk aku siram... tiada jiran yang satu kepala.., tiada padang permainan untuk anak-anak... ada swimming pool aje... aku tiada bikini!!!

Tiap malam syasya nangis mengenangkan bapaknya tiada di sebelah semasa nak menutup mata.... dalam webcam nangis, dalam telefon pun nangis... kurang kasih sayang dari aku...
Cik mat pula setiap kali terdengar bunyi ntah siapa-siapa lock kereta, pasti berlari ke pintu sambil menjerit 'babah'... abang-abangnya pula makin bertambah berat badan sebab tiada aktiviti fizikal...

Kenapa tak ikut je? banyak masalah pula.... apartment leasing contract min 6 month dan kalau aku breach contract, penalty sebulan.... maknanya aku kena bayar sewa sampai Ogos, sampai NC nanti, kalau project sampai mid Sept je?.. kalau abe gapo di posting ke central amerika balik?

Plan asalnya bila budak2 dah start sekolah, aku stay satu tempat.... dibuatnya aku stay di NC dan abe gapo posting ke hujung coast satu lagi? 26 jam non-stop driving.....
Tulsa terletak di tengah-tengah... paling sesuai.

Sekarang aku... kawan tiada, sedara-mara tiada.... laki pun takde....
Arrrghhh.... tengah tension!

Malam nanti sembahyang istikharah.

17 comments:

BaNaNaS! said...

hermm..ai yg dok ostolia nih pon berserabut bulu ketiak baca entry ko...

pada pendapatan ai, u stay dulu kat situ sampai abe gapo kondom err maksud ai konpom satu tempat jer..then baru pindah ikut dia...jgn kelam kabut..sabau la sket walopon hatiko sungguh gusar..

org tuo2 ckp pindah lebey 7 kali leh papa kedana.. kalu ikut logik btui gak sebab mana nk hangkut barang, bebudak, keadaan tempat baru semua tu makan wit taww...kang dari niat nk carit wit utk masa depan jd habeh wit..

last choice..kalu da rasa syusah sangat balik jer mesia...bukan abg gapo tak balik lansung nengok korang pong..biorlah soal mencarik rejeki ditempat org abg gapo handle sorg2, walopon abg gapo sure rasa sedey ngan ketiadaan kuarga kelam kabut dia..tapi yg pasti dia rasa senang ati anak bini dia hokay kat mesia.. jd mcm nih dia pon serabot paler hotak pk ko dan anak anak...

takyah pk apa org kata, yg penting ko anak banak bahagia..rugi sket takpo itu adat dlm donya...mana leh ko sorg jer kaya...hehehe..

pikir bek bek nooo...its not about u only its about ur family n sanity..

taking care from bananas at ostolia riding a kangaroo..

Anonymous said...

Sabarlah dek tek, bagi pendapatan ahkak pulok, tunggu jer kat tulsa tu.... sekurenng-kureng nya masih satu tanah ngan abe gapo...

Kalu dek tek balik mesia, menyeberang pacific, atlantic, lautan hindi tak termasok selat melaka dan lain2 selat, merentas benua ahmerika, aprika, eropah, india, asia dan tak termasok benua ostolia.....

Begitulah pemandangan ahkak bagi permasalahan dek tek tu.... bersabar dan bertawakallah kepada Allah, usah dipikir sangat....

In the meantime jalankan hidup sehari2 macam biasa, bawak bebudak pergi jenjalan kat parks, piknik ka....

bagi ahkak lerr... ahmerika tu sama jer cam mesia.... cari lah kengkawan baru... kalau nak yang islam, boleh join aktiviti masjid yang berdekatan...

keeen said...

Batik... take care... (itu je termampu kuucapkan)

ahkakbatik said...

wah... karangan bananas kurang 20 patah perkataan je nak sama ngan panjang karangan aku....

lenkali aku tulis bahser ostolia lebey sket aaaa...

aku laki bini tengah buat kira-kira ni... jangankan pindah 7 kali... kali ke 3 je aku muflis!
tengah cari solution paling murah... sewa moving company atau jadi macai hangkut barang sendiri..
kalau berjauhan, flight tiket ulang alik berapa rege...
kalo balik mesia muflis terus rasanya....huhu...

ahkakbatik said...

kak june... saya dah tahap redha tadi....
jauh pun jauhlah....
masaklahnya abe gapo yg takleh berjauhan....
nak makan susahla,.... rindu kat bebudak laaa... risau saya semputlaaa....

saya biaq pi dia pk nak buat cemana.. selagi budak belum start skolah saya tak kisah pindah randah.

goalnya sekarang nk bagi bbdk ckp amerika adik badik ostolia.... dulu dah gagal sekali.. kali ni matlamat harus dicapai!!!!..

yeah baybeh!!!

ahkakbatik said...

keen.... insyaAllah masih kuat semangat.... serabut bulu ketiak masih boleh disikat...heeh...

razzlina said...

kaktek balik laa balik laaaaaa (sambil nangeh guling2)

Bloom said...

kaktek bykkan solat hajat.. semoga semua masalah dpt ditangani dgn cepat...

mojako said...

oloh..siannye.. x pe kawan cyber kan ramai.... heheh..

sf said...

apapong batik punya keputusan aku sokong...hope Allah mudahkan ko...

ahkakbatik said...

daimen...aku kalo balik takdok rumah.... kalau halau tenant kena pulang balik deposit yg ntah dah kemana...haha......nampak gaya kena sewa seblah rumah ko lerr...

ahkakbatik said...

mojako... yolah... korang lah sumber raja lawak aku....

serif..tengkiu.. semalam rasa serabut..malamnya dah tenang... hari dah nampak solution... berkat solat istikharah yg belum dpt mimpi...

anniecraft said...

sacrifice ek... aku pun kekadang fedup ngan word ni.. fedup2 pun harung gak la.. nk wat cmner kan.. btol la org tua2 kata... bersusah2 dulu, bersenang2 kendian... wlopun aku sendiri x kuat..

dont you think that abe gapo should leave you kt Mesia jer? at least lebih secure dan ada rmi sedara leh tgk2 kan...

dan yg penting nya, anak da rmi nk usung ke sana ke mari.. leceh la..

my 2 cent yg x laku....

kiranya aku sokong limau lah!

anniecraft said...

sama la cam hb den... nak sgt keje jauh2 sllu.. yg kt sini byk masalah x yah pk... tau2 balik semua da settle... hati senang..

sacrifise beb!

(posting mood x baek!)

patin said...

i say stick je kat sana.. yg penting sefamily susah senang bersama.. yg sosah tu la oooobatttttt... itll be precious expeience for the kids.

ahkakbatik said...

hekk... ko tak tido ek patin...!!
tulah... aku dah sampai sini idakle terpikir nak patah balik... kalau balik pakai tambang sampan ok lee...hehe...

takde laki bukan senang.... ada famili pun tunggu aku susah tak bangun baru depa tolong..selagi nampak kita sihat depa buat derk je...

tulah apa-apapun dok le bawah ketiak laki gak.... ek patin ek.... macam ko ek... lam pantang pun dok bawah ketiak laki...

patin said...

hahahha tau xpe.. udah laki pun nk minik dok bawah ketiak dia... pagi tadi bangun pam susu daaa... bam xde.. klu dia ada, sumbat jek kat mulut dia.. hehhee..