Wednesday, July 28, 2010

kena bagi tip? dalam rupiah bolehlah!

Semalam hari yang amat menggembirakan aku sekeluarga..... no more tidur atas quilt nipis...yeay!!

Truck dah sampai dari Los Angelas katanya... hek?

Los Angeles dengan Tulsa tu lain arah tau.... apesal barang aku boleh melencong ke sana pulak?




Ngam-ngam 10 hari dari tarikh pindah keluar dari Tulsa dan badan aku pun sebenarnya dah tak sakit tidur atas lantai.... dah tak mengada aleh-aleh tilam pun sampai..... sambunglah mengada balik ...






Hari ni masih kemaruk basuh baju.... semalam 3 trips, hari ni 3 lagi....



Satu perkara aku belajar budaya di sini ialah sedekah tips untuk semua servis... pergi salon bagi tips, makan di restoran pun nak tips, orang datang pasang tepon tunggu tips, pasang cable, hantar barang....heeeekkkkk!!!!!!

Kalau rupiah dengan senang hati tutup mata hulur 10 rebu tau.....

Di sini rate tips nya dalam 10%..!! SEPLOH PERSENG!!!

Kalau pakai movers kena $1500, tips nya $150??!!!! cuba convert sat!

Oleh sebab aku foreigner, buat bodo jelah....heh....

Tapi hulur le sikit buat lunch depa..... nak bagi lebih-lebih...sowi.... aku belum cukup kaya untuk tidak berkira....

Udah tu.... ketibaan barang-barang bukannya sempurna seperti masa load masuk truck.

Ni meja komputer cap ayam beli kat wall-mart. Cap ayam pun bukan harga sardin cap ayam tau... convert mau cecah rm100 gak.





Jadinya kerja hari ni pi kejar claim department.


Claim jangan tak claim.... seposen pun aku claim balik!

Orang sini pantang buat keje sikit manjang nak sembelih ..... connect eletricity depa charge $21, bila disconnect depa potong deposit $40.... bukannya susah..on off switch je.. suka-suka hati perut....

Deposit apartment lama $200 pun macam senyap je takde berita... email tak balas, tepon manjang takde...


Walaupun banyak perkara buat aku sakit hati, sekurang-kurang terubat hati tengok apartment padang bola dah di make over jadi "ada rupa rumah" dah....

9 comments:

T said...

Tips sebenarnya tak payah for Movers, pasang cable, phone, internet, or posmen.

Typically, tips wajib for restaurant yang ada server. Kalau buffet or bayar dekat kaunter, tak payah tips even kalau dia hantar makanan to your meja. Also, nowadays, the standard tips at the restaurant is 18% before taxes, lebih kurang 15% after taxes. Bayar 10% is almost like saying the service is bad. I selalu bayar round up of 20% before tax. You'll get used to it. If you don't want to tip, you can always get take-out or sit at the bar. Also, you should not undertip when the food is bad; you should let your server knows and most likely dia akan ganti with dish yang properly cooked, or another dish, or take the charge out of your bill. Customers always Right, so don't feel bad.

Tempat lain yang typically expect tips are Salon, Taxi, Housekeeping in hotel, Valet Parking. Restaurant servers dekat US gaji diorang $2.32/hr, understandable bayar tips for them. Tapi at Salon, the new norm is that salon owner pun nak tips. Faham la nak bayar tips for my hairdresser or the girl that's doing my wax, tapi Tokey pun nak sama, apa cerita?

knitfreak-to-be said...

kalo akak bai duit rupiah, diorang amik tak? kalo amik..belasah je la...hehehe...

salam perkenalan ;)

knitfreak-to-be said...

*bagi*

batik said...

T,

I pun rasa movers tak payah tips since they all dah charged ridiculous amount for packing material. Tapi dlm confirmation letter siap mention tips sangat dialu-alukan dan movers pun buat cerita sedih such as..

ooo... the truck should not be here due to sharp turn of the road but i wanna save you some money renting a shuttle ....
macam2 lah buat muka kesian... arrgghh....
i spend $100 tips untuk load and unload tau...
bila convert banyak tu...

pardon me, i baru 2 bulan di US so dlm kepala masih kira RM...

thanks a lot for your tips... i kena baca review kat internet banyak2 lagi ni...

kaktek said...

knitfreak-to-be,

lorr... ko bagi suggestion lambat lah....
sat lagi akak pi korek baki-baki rupiah dalam tabung ayam...

BaNaNaS! said...

bior betui semua kena tips...eiii menchiknyaaaa sure salu over bajet..

aniwey, mcm kata T, ull get used to it kak tek.. 5th lagi balik mesia get used la bayar tips kat ai yg melawat u nanti eik..hehehehehe.. in USD yer TQ hehehe

ahkakbatik said...

pisang...

sebelum balik mesia aku singgah hanoi atau indon dulu lah.... kutip rupiah ngan duong banyak-banyak untuk bagi tips kat ko....
baht, ko dh banyak kumpul kan....

Anonymous said...

Connect disconnect less than 1 year kat malaysia lagi mahal dia punya penalty

Aida Rezuan said...

Salam,

Uiks.. movers pon kena tips ke? Dah la charge nye mahal, ingatkan termasuk suma skali dah la. Siap ada percent untuk tips tuh!

Saya tak de pengalaman lagik la (tak penah pindah dalam skala beso) tapi sini mostly tips untuk tempat2 makan or hotel gitu. Suprisingly, tak menjadi budaya pulak and derang pon macam no hal jek tak dapat tips. Huhu!