Saturday, January 29, 2011

ah long mai kutip utang....!!!!!!!!! aku kuciwa.....

Bulan ni bulan clearkan income tax...

Last sekali gaji kaktek kena tolak income tax adalah 9 tahun 10 bulan yg lepas...... lepas tu selalu gak kena allowance tax.... bos manjang lupa bawa wallet nk beli rokok .... penuh kontena dah rokok bila di top-up semua dalam hampir 10 tahun ni...

Kalau di Msia kaktek tak boleh nak cerita sangat pasal LHDN sebab tak expert pun..... dan abe gapo pun tak pernah mintak tax exemption untuk apa-apa...
mungkin sebab pengecualiannya tak memberi banyak beza.... ciput... anak sorang ka.. anak sedozen ka.... takdak beza....
tapi yang kaktek perasan, perasaan nak clearkan income tax di mesia idakle se-excited nak clearkan income tax di sini...


Kenapa ya.....


Haaa.... majoriti taxpayer akan dapat tax refund dalam average $3000 (credit to usatoday) ..... dollar you.... cuba kali 3 sat.... walaupun rege omeh dah cecah rm151/gm, wah haha....... golang triple lane boleh dapat lagi tu....
mau nangeh air mata darah mokcik odah pisang bila baca entry kaktek hari ni....


Tax declaration boleh dilakukan sendiri melalui online... ada web free dari IRS dan ada yg dikenakan bayaran yg minimal (kurang 20 dollar).
Oleh sebab we all newcomer, kaktek anak beranak kena daftar sebagai dependant dan taktau gimana cara, nak taknak kenalah pi jumpa tax consultant.

Tax consultant ni senang cari... sebelah kedai buku ada, sebelah wallmart ada, sebelah subway ada.. merata..... chargenya .... sahler mahal...


abe gapo kena charge hampir $400 .... bandingkan $400 dgn $20 kalau guna online..!
gara-gara abe gapo dok di 3 states dlm masa setahun... 1 application untuk 1 state saja depa charge $60....

cuba bayangkan $400 kali 3..... bahagi rege omeh rm151/gm...... huhuuu..... nangeh....


TAPI!!!!....akan tetapi.... ada hikmah untuk meka yg beriman... macamm.... heh..

ada banyak benda yang takde dalam online form yang consultant ni boleh claim tax exemption ke atas setahun expenses yang telah abe gapo keluarkan....
seperti....
tiket mai sini dari mesia boleh dapat exemption!
pindah pakai lori transporter dari oklahoma ke charlotte !
campur dgn daftar kaktek dan anak-anak sbg dependant.... beza besar untuk anak sorang dan anak mpatbelas....

gedebak-gedebuk...... takde aral melintang lagi 10 minggu abe gapo dapat refund sama rege dgn keta odyssey kaktek.... ngeeeeouwww.....
eh..apesallak aku jadi kucen ni!...


kaktek dah berangan..........
ummmmm......sambil sengeh 360 darjah....
kat leher dah ado... kt pergelangan tangan pun dah ado... kat telinga orang tak nampak..... kat jari pun dah ado.....






cun tak?

Akan tetapi angan-angan omeh mami jarum kaktek di kejutkan dek kenyataan dari abe gapo...

"...hengat kita dtg sini dulu pakai apa...... tiket kapai... keta cash 2 bijik.. pindah randah... barang-barang rumah.... langgar kontrak apartment......???....

korek lubang belakang bank ghimau.... besau lobangnyer... boleh masuk 4 ekog ghimau..."



Maka dengan berat ati telah dipersetujui menggunakan tax refund itu untuk meng-innalillah kan sebahagian dari ghimau-ghimau tersebut.....


3 comments:

Maya Marisa said...

kak tek,
usaha tangga kejayaan...
err tekan lift pun bole kan????? :P

somuffins said...

AB
Jadinya mimpi n angan2 pada mulanya tu tak kesampaian ke? Alahai, jahhhatlah ghimau2 tu.

*sambil menjiwai perasaan AB seketika*

ahkakbatik said...

Maya... tengah gigih berusaha ni..huhu.... ponattt....


CS, copat anto application form adopt ghimau saya sekoq.!!!