Monday, January 10, 2011

banjir.... sekolah tutup!

Sejak 3-4 hari lepas weather channel dah kecoh-kecoh hari ni charlotte bakal dilanda winter storm.... maka berduyun-duyunlah warga charlotte keluar shopping barang makanan hari minggu lepas buat bekalan...

Pagi-pagi buka website sekolah... seolah tutup sebab severe weather yang idaklah severe manapun... depa belum pernah jumpa petir khatulistiwa lagi.....

Kat mesia tu ribut topan pun masih gi sekolah.... kelas masuk air, pindah kelas atas...
Stranded kt jalanraya tu biasalah...... kat KL tu paip air tepi jalan pecah pun traffic jam jadinya.

Life mesia memang adventure...







Apesal kaler biru? abe gapo yang tangkap.... dia tangkap gambo semua jadi kaler biru...

Sejak seminggu dua ni kaktek rindu life kt mesia yg sangat simple.... kalau anak sakit, anytime pi mana-mana klinik.... ubat murah..... malas pi klinik, farmasi pun boleh.... ubat yg ada steroid pun boleh senang lepas kat customer...


Minggu lepas buat appointment dgn optometrist sebab rasa mata dah tua.. membaca nampak kabur..... appointment dah seminggu awal kalau tidak, manjang fully book...

Sampai klinik, doktor takde... MC.... hampeh betul...
Nak buat appointment lagi kena tunggu lagi seminggu .... abe gapo dah bengang sebab dia kena time off kerja lagi..

Kat mesia takyah optometrist pun. pi je kedai, cek mata FREE....

Gusi abang bengkak pun kaktek suruh minum air suam je untuk membunuh kuman....heh....

Kang nak jumpa dentist, appointment lagi... operating hour klinik 9 to 5...sabtu ahad semua klinik tutup... pastu awal tahun kena bayar deductible $50 sebelum start charge apa-apa kos rawatan 20%.....

Tu belum antibiotik kena beli sendiri kat farmasi pakai duit sendiri.... yg doktor claim kat insurance untuk consultation... tak cecah ratus dollar memang tak sah banding doktor gigi kat mesia cuma dapat bayaran seploh hengget dari pesakit untuk consultation.

Consultation doktor claim kat insurance company masa kaktek jumpa depa semata-mata untuk dapatkan prescription asma inhaler syasya pun cecah 300 dollar...

Prescription je... ubatnya beli sendiri dengan harga 25 dollar.... kat mesia 19 hengget je...

Kesian betul kaktek mengenangkan nasib doktor mesia... pulun keje 7 hari seminggu sampai malam.... tak kayo-kayo....





Gambar ni ditangkap dah jam 9 pagi..... abe gapo je dah bersiap nak pi keje... warga tempatan yg lain masih membuta.... dengan alasan.... severe weather yang idakle severe manapun....

8 comments:

BaNaNaS! said...

कुछ भी लिखने के लिए नहीं सिर्फ जीवन काक टेक muahahahhahaa अनुवाद के लिए मुश्किल बना जाना

PatinPasta said...

* uiks! saya kagum sungguh tengok BaNaNaS tuleh bahasa urdu tuh! *tabek!*

* terus lupa amende nak komen kat Kak Tek!

ahkakbatik said...

meh sini kaktek translet lepas nengok drama mexico...

ini minachi saya sudah jumpa sangat comei pakai itu boot... tara nampak macam 29 tawun pun... (muahahahahhahaa)nampak macam 21...amma!

dieya said...

uih.. banjir ais di merata rata tempat! kalu buat ABC pun sodappp..

harnidahussin said...

severe weather yer..kat pantai timur banjir kena jer gi keje ..skolah cam biasa...isk..isk..bahagianya depa tak skolah...

Maya Marisa said...

wah kak tek, maya ada brilliant proposal! gerenti bole kayo punya nie!
apa kata kak tek joint venture dgn maya - kita jual aircond? sure laku. and then kan, kita sewa tapak kat dieya, so tat dia bole jual ABC pulak? amacam? marvelous tak idea nie?

somuffins said...

tetiba I menjerit "ehhh, I nak jual lempeng pithang..".

Salam AB, how r u? Ada marvellouskah??

ahkakbatik said...

dieya, maya... deyyy minachi...kat sini sojuk sapo nak pasang ekon ngan main abc daa...
kedai pithang cik som gak yg laku...

kan CS kan.... i mabeles... haw-au yu? heh..

harnidah.... cuti takde ativiti lagi mencabar kesabaran tau.... rumah kecik, anak mpatbelas..huaaargggg!!!!...