Thursday, January 27, 2011

catatan ahkak gorjes yang migraine..

Tajuk kena canggih....

Kaktek takde sejarah migraine.... mak ayah pun takde migraine...
Diabetes tu dah jadi macam adik-badik dalam sejarah family.... 3 arwah makcik pakcik pun pergi sebab diabetes.... high blood tu kira dessert.

Sejak semalam kaktek sakit kepala... start kat mata... ingatkan sebab rabun macam abang komplen pening kepala tu hari.... tapi sebatu dari tv pun masih boleh baca subtitle.....

Ngadu kat abe gapo... abih takkan nak ngadu kat cik Mat kannn...... oleh sebab abe gapo memang ada migraine, sah katanya kaktek kena jugak.... dah tua katanya...
ceh! mana tuaaa... sukati je...
lambat lagi 40an nya.... 14 bulan lagi... err... no 14 tu macam sikit pulak.... lagi 420 hari..


Sebab musabab migraine kopipes google tu pasal cakap omputih...

1. Allergies and allergic reactions
ada sikit tp selalu nose block je... so mungkin tidak...

2. Bright lights, loud noises, and certain odors or perfumes
loud noise tu dah biasa sgt dgn anak mpatbelas..mungkin tidak jugak.. mandi pun beberapa hari sekali so dah biasa dgn "certain odors" tu...heh...

3. Physical or emotional stress
apalah dok rumah boleh stress.... oh tidakkk.....

4. Changes in sleep patterns or irregular sleep
pkl 9 mlm dah lolap... tidur sangatlah cukup..

5 . Smoking or exposure to smoke
abe gapo smoke luar apartment... takde kesan..

6. Skipping meals or fasting
puasa bulan ramadhan dan baya puasa je.. la ni time melantak....

7. Alcohol
haremmm........

8. Menstrual cycle fluctuations, birth control pills, hormone fluctuations during menopause onset
hek!! sesukati kata nk menopos kena migraine??!! oh TIDAKKKKKKKKKKK!!!!!!

9. Foods containing tyramine (red wine, aged cheese, smoked fish, chicken livers, figs, and some beans), monosodium glutamate (MSG), or nitrates (like bacon, hot dogs, and salami)
Other foods such as chocolate, nuts, peanut butter, avocado, banana, citrus, onions, dairy products, and fermented or pickled foods.

ooohhh.... semalam belasah pisang 4 batang!!!... pisang boleh jadi punca migraine??!!



ghoper ahkak yg jorges migraine tetap gorjes...


Hari ni kurang migraine bila abe gapo balik gitau dapat claim tax return sama rege keta odyssey kaktek...yahuuuuuuuu!!!!!!!!!!

1 comment:

PatinPasta said...

Kak Tek,
Amboi.. mesti Cik Mat tolong snap gambo Kak Tek kontrol gorjes time migrain tu kan? :D

Dapat claim tu buleh la beli stok kicap cap kipas udang, jangan lupa sedekah (kalo tak mampu kena guna word sedekah) kat sini sikit ye. Hehe!