Saturday, January 22, 2011

kad ijo... bila den nak balik nih!

Kad ijo ni terkenal di kalangan imigran-imigran....(sedapler bunyinya dari perkataan pendatang-pendatang kannnn).

Card ni menandakan tarap permastautin tetap...... PR gitu.... boleh start bukak kedai jual goreng pisang depan rumah kiranya....

Kato nak balik...awatnya citer pasai kad ijo.??...

Visa temporary worker (H1B) yang abe gapo pegang sekarang boleh tahan 3 tahun.. renew sekali untuk 3 tahun lagi.... nak renew kali ke 2 kalu... boleh blah balik negeri depa kata...

Dalampada itu juga pemegang H1B ni tidak dibenarkan menganggur lebih dari 3 bulan accumulative... nganggur kalu... boleh blah balik negeri... depa kata lagi...

Imigran-imigran di sini memang menunggu peluang nak grab peluang memohon kad ijo ni dan ada beberapa negara yang punyai kadar imigran yang sangat tinggi seperti dari India, China, Brazil, etc, peluang untuk kad ijo sangatlah susah..... kalau ada pun permohonan memakan masa 2 tahun untuk approval.


Malaysian, ambil masa 5 bulan saja..... bangga kaktek jadi Malaysian..... kira tarap kita tinggi sikitlah senang mat salleh ni nak terima.

Process nak dapat kad ijo ni kenalah kampeni yg apply... mesti ada keje.... keje bukan jaga pintu wal-mart... bukan tukang cuci toilet mall..... dan costnya termasuk upah loyer cecah 6 rebu dollar....

Pemohon harus kipas bontot kampeni sakan-sakan supaya kampeni rasa berbaloi keluar duit yang boleh dapat moto baru besau sebijik itu....

dah lama tak menulis letih pulak nk citer panjang-panjang ni... citer pendeknya...


Bulan depan genap setawun abe gapo keje kat sini.... udah boleh bebas mintak keje kampeni lain.... udah usha-usha sama HR mau tuko status permenant staff ke kontraktor....

Dengan tiba-tiba..... jeng jeng jeng!!!!!!!!!!!!!!!!!



Abe gapo di ofer bos untuk apply kad ijo ini.... makanya.... tangguhler perancangan kepulangan ke kampung halaman memandangkan kalau abe gapo benti keje sebelum setahun, kampeni mintak balik cost moto besau sejibik itu...

huuu... bayangkan besau mana rantai omeh habib rege 6 rebu dollar tu kalau tergantung kat leher tulus mulus kaktek ni kannn..... habeh semua kedut orang tak nampak....





Plan sebenarnya nk renew visa sekali lagi sebelum balik terus.... tapi budaya melayu dalam jiwa yg kuat ni kan.....

Org berbudi kita berbahasa.... org nak bagi... ambik je ler....

kad ijo tahan 5 tahun untuk permohonan pertama (bila renew dapat 10 tawon)... maka takkanlah nak balik tawun depan kan.... macam tak lojik........


Ni contoh ghoper kad ijo yang tak kaler ijo pun....







6 comments:

dieya said...

dok laa lama sket kak tek.. buleh ngendeng abe gapo beli jongkong omeh barang mpatblas ketui.. bini presiden tunisia pun jeles nengok kak tek nanti

~jeet~ said...

Betul tu kak tek,agak2 dh x ckp tmpt nak gantg omeh tu,bole lepas kt dieya ngan sy sikit : )

ahkakbatik said...

aper.... korang berdua nk belikan kaktek omeh? haaa sila la..... silalaaaa........... silaaaaa laaaa..... cayyang dieya ngan jeet...

Maya Marisa said...

aper? lopeh tu kak tek nak bagi kat maya pulak omeh tu? waweeee swonoknyerrrrr

PatinPasta said...

Kak Tek,
Patut la dok sebut omeh jek ye? Larat ke leher Kak Tek tanggun berat rantai omeh tu? Hehe! Bisnes apa nak bukak nanti, Kak Tek? Gerai pisang goreng ka?

BaNaNaS! said...

AAArrrrGGGGGHHHHhhhhhhhhhhhhhhhh (histeria nengok rantai omeh).......