Friday, February 8, 2013

pengalaman bayo saman di negara omputeh

Selepas hantar haris ke sekolah yang cuma sepelaung itu tapi siap proper buckling up, stop kat stop sign, drive ikut speed limit... tak tinggal juga signal tiap kali nak belok walopun sebatu takde keta keliling.  Sangatlah mengikut peraturan jalanraya nyer.

Singgah ATM drive thru keluar $107... admin fee plus tax. Mak aih.. dah kena denda nak tax jugak.






Berdebar-debar nak masuk tadi. Almaklum seumur hidup ni pestaim dapat tiket saman.  
Kot kena beratur panjang ke... kena tarbiah dulu ke...






Dalam court office.  Court tu bukan masuk mahkamah ada hakim, juri bagai.  Kalau takmo ngaku salah
memang iyer ada hakim tapi dah terang-terang salah... buat banyak kali lak tu... kenalah pay the price kan.

Macam kaunter klinik.






Kata mokcik kerani tu, salu orang mai ujung-ujung tempoh 3 minggu yang depa bagi.  Kaktek baru sehari dapat tiket dah excited nak bayo saman so melangok sat menunggu dia print apa ntah tak keluar-keluar.
emm...  patut dapat pingat penduduk efisyen neh.
Satu batch tadi ada mamat omputih ensem tu kena ambik course jugak.. pastu ada adik rempit kena denda $300++ atas 2 kesalahan dan cuba merayu tapi malangnya dah habis tempoh.

Time melangok nyorok2 nangkap gambo kaunter guna enpon cap ayam.






Ni ler keta laki kepada pesalah itu... heh.
Kecut perut punya pasal, siap basuh kilat nak ambik ati laki balik kang....
Kalau tau kena gelak, baikler ku tido je semalam.





Untuk novice offender.. adaka org guna perkataan novice offender? heh.. amatur la... buat salah 12 bulan sekali boleh dapat option buang kesalahan dari rekod agar tidak menjejaskan premium insurance kereta.
Buat salah lagi dalamasa 12 bulan, takleh dismiss tiket dah, kena bayo full saman dan rekod kesalahan disimpan selama 3 tahun dan berkali2 buat salah bakal menghadapi kenaikan 20% insurance keta.
Sape tak bayo saman akan dapat warrant tangkap dan lesen digantung.

Tu pasal org sini boeh kira dengan jari siapa violate traffic law. Kalau enforcement tak kuat dah lama ku asian kan amerika ini... 

Oleh sebab kaktek mintak option dismiss tiket, depa bagi tempoh 3 bulan untuk enroll Defensive Driving Course di internet berharga usd25 yang mengambil masa 6 jam dan jawap pop quiz fail boleh ulang 3 kali dan sijil hantar balik ke court untuk depa frame buat kenang-kenangan... ngeh penat.

Next week kaktek mau study yaaa.... kang fail pop quiz kena ungkit sampai mati.  Somi pun dah abeh projek di Arkansas dan bakal 24 jam haku kena ngadap.  So ada masa kita jumpa lagiiii......... muah muah.

15 comments:

blu4sky said...

kaktek,
first time xda discount kah saman tu...byr awal plak tu :p
Anyway good luck for the xm..jgn lupa score yer..hihihi

Ahkak Batik said...

blu.. tak diskaun 185.. tu merayu sikit kena 107.. lupa nak guling2 tadi kot dpt 50% lagi.
yes mesti score.. kalau tak, malu nk updet entry nnti.. haha.

Dinas Aldi said...

*baca baca baca reply komen ataih* Pedih ja tengok saman 107 dolah amarika tu. Sayang betoi kan. Kalau la waktu dapat dipusing kembali, tak lalu la jalan tu, ya dak. Takpa, lenkali konpem tak buat dah. Selamat ngambek kursus & semoga lulus dengan warna2 terbang (flying colours, kehkeh!)

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek eh Demi Moore,

Jangan lupa frame tix tu tau... kenangan... :) Kak tek sila remove 'please prove you're not robot' kat bawah ni... adoiiii

Ahkak Batik said...

Dinas.. $100 tu boleh beli barang kering walmart seminggu.. atau lauk seminggu.. huhu.. aku puasa seminggu ni.



Farah.. pasti frame sebelah gambo demi moore.
akak tak nampak pun robot tu.. tu hari ada org bising gak.

Ahkak Batik said...

ooo dah nampak robotnya.. haha.. akak letak sebab banyak spam comment masuk ler yang. tunggu lama sket spam dh kurang akak remove ek.

Mak Piah said...

Kak Tek:

belajar rajin rajin tau.

lol.

Real Life in Malaysia said...

tak pe kaktek ... hati hati lepas ni kannn ... selamat berjaya dengan cemerlang ...

wassalam :)

ahkak batik said...

MP, belajo rajin-rajin?
menchik!



Real, sekali sekala memang perlu katok kepala baru tak lupa diri. cuma ni rezeki kena katok kepala dengan katok poket..

RedRose said...

okey...mcm tu rupanya proses pembayaran saman kat sana. well, It's not dat complicated I thought until I read dat U need to answer some questions. wut?? really? errrr... T__T ~pitam!

Real Life in Malaysia said...

wahhh kaktek's new look very very menawan ...

tadi ternampak di rumah and upon checking found out kaktek dengan wajah barunye ... untuk " Somi pun dah abeh projek di Arkansas dan bakal 24 jam haku kena ngadap. " ye :)

how's the studying going?

Real Life in Malaysia said...

... and ....... another surprise ... i scrolled and scrolled and scrolled after posting the comment ... as usual to prove i am not a robot ... tetibe ... dah hilang ...

wowww ... oh my goodness (moncong mulut tutup dengan tangan macam madeline) ... i loike it ... very very much :)

harnidahussin said...

kaktek:
good luck yer..
study rajin2..
nak jawab test tu doa banyak2...

ehhh..dah macam bagi pesanan kat budak nak amek SPM lak..
muahahahahahaha...lariikkkkk

ahkakbatik said...

Real... hehe.. photo je baru.. muka betul lagu tu gak.. hahahaa...
robot tu nak sekat spam lah.. Real pun banyak dpt kan? blog org glemer je kot. manjang masuk inbox kaktek..



Aida, nanti sebelum masuk peksa, nak hantar pen pensel buat jampi.. siap air penerang ati.

hainom OKje said...

Oh ini le kesinambungan entri memula tadi eh...heeh baru paham mak.... baca atas baru baca bawah