Monday, February 4, 2013

Millionaire habit in him

Entry kali ni nak kaver habit si bakhil jutawan dalam diri kaktek dalam entry semalam.
Kita share habit yg sama ek mama yana ..... depa yg lain kaya, hilang seratuih dalam tabung pun tak perasan... kita short seposen pun dah gelabah kan...

Selama hampir 15 tahun kawen, macam2 proposal kaktek dapat dari somi.
Dari proposal nak bukak kilang doh roti canai, nak buka restoren mamak 5 bintang, jadi pengeluar utama kad top up petrol petronas, pengusaha petrol station...
Tahun 2003 dia pernah join SPA nak jadi penguasa bomba.. dengan alasan nanti orang panggei babah TUAN, depa panggei ibu PUAN... ada drebar, ada rumah pree, kasut unipom pree... dilayan macam org kaya..
Tapi seminggu kena ragging di kuala kubu bharu, dah cabut balik... nangeh kaktek masa tu dalam pantang syasya... dengan ekonomi down, dengan ghoper laki aku dari ala-ala andy lau dah sebijik macam hero tamil.., hilang 10 kilo dengan jalan dengkut2 sebab rutin harian dia lari keliling padang dari lepas bekfes sampai nk tido malam.

Lepas tu dia jadi jurujual perodua sat... sat betui... 3 hari je sebab sebelum join dah berangan nak juai kancil 100 bijik sebulan.  Sebijik kancil dapat rm300, 100 bijik dh 30 rebu income sebulan.
kaktek biaq pi je dia layan angan-angan... beli kancil bukan macam beli kuih ketayap ... beli 3 bijik sekaligus.
Akhirnya 3 hari je tahan.... melangok takde orang mai kedai pun katanya.
Selepas perodua, dia dah keje di surabaya, jakarta, bahrain, pakistan, malaysia, landen, sabah, balik malaysia, papua new guinea, vietnam, lampong dalam usaha nak jadi jutawan.

Sejak mai amarika pun banyak dah proposal dia.
Minggu lepas doklah pujuk kaktek benarkan dia ambik kelas bawak helikopter.

Berbuih dah mulut habaq, kita dah tua, dah banyak makan semut nak amik apa-apa kelas bagai.... ada duit baikler simpan untuk anak2 masuk unibesiti kang.
Tapi dah kehendak orang laki ni takyah halang... letih.
Ala.... macam depa sibuk sebut nk nambah bini.... lagi halang lagi gatai...

Nasib baik member dia suh beli simulator rege 20 dollar dengan joystick rege 20 dollar buat testing.
Manjang kapalterbang jatuh terhempas.... orang dah habaq tak perasan ek dlm rumah kita takde sekor semut pun..??.

Baru ni dia sibuk nak beli bot pulak bawak balik Malaysia.  Kastam balas emel dia, bawak balik bot takde tax.  2nd hand bot rege usd20k.. kat Msia dijual 2 ratuih rebu keatas.
Nak masuk kontena tak muat..... cara nak shipping bot balik, boleh diikat di sekeliling bot besar yang belayar 2 minggu ke Asia.
Dan kata dia lagi, tuan punya bot boleh naik sekali bot besar tu.. ala-ala cruise bajet la.
Maka dia ajak kaktek dan bebudak balik for good nanti naik bot je boleh jimat tiket kapalterbang.

dan dan tu gak kaktek tekejut terus rasa nak muntah macam mabuk laut.

12 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek..
Tak ada plan nak ternak kambing or lembu ke? Blh kita berjemaah..

p/s;
Sham jenis mabuk laut. Brape kali pun Cik Asben ajak bulan madu atas kapal.. tetap Sham pangkah itinerary awal2 lagi.

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Lawak hubby kak tek macam wife dia jugak. :) Eh ok wat naik cruise bajet keliling dunia semata2 nak smp malaysia???

ahkakbatik said...

Sham... ada! dah survey tanah kt semenyih tapi kaktek reject sebab time tu kecoh arwah sosilawati kena bunuh dlm ladang... trauma weih.
saponya idea tu.. sham ke cik asben? hahahaaa.. macam sama je kepala ngan somi kaktek.

kaktek jgnkan laut, baca buku lam keta pun mabuk.




adoi dik farah... ni cruise bajet tau.. ntah2 2 minggu tu internet tadak, tv tadak.. pemandangannya kaler biru jah.. ado yg terjun laut kang.
lawak somi kaktek ni pelawak pun semput nak layan tau... hahahaaa..

Real Life in Malaysia said...

Most original lawak statement of the day ... orang dah habaq tak perasan ek dlm rumah kita takde sekor semut pun..??... hehehe ... ha tu berapa kupang dah save sembur semut :)


wassalamualaikum kaktek :)

harnidahussin said...

hahahaha...lawak la both of u..
patutla pasangan serasi...
sib baik dia ajak nak kapal..
kalau ajak naik kapal selam....mampuih...

CS said...

AB
Kita nih mcm dari gene yg sama aje? why oh why? cewah..
I pun catit keluar masuk duit tapi setakat tulis kat kertas aje. Mana2 yg not accounted for akan terjerumus dlm kategori 'misc.'. My doter ikut perangai I tapi dia tersangat extreme bila balance terkucil. Nasib baik I have splendid memory sbb I ingat kemana duit dia keluar.
I pun mabuk laut, mabuk darat nasib baik tak mabuk angkasa. Jgn suruh I baca apa2 tapi my hubby heran camana I boleh bersms tapi tak pandang arah hp.

p/s: i tak kira dah tulis berapa perkataan kat atas tu. Halallah ehh?

ahkakbatik said...

waalaikumsalam Real...
save bajet sembur semut akan di apdet jap lagi.. mekasih ingatkan kaktek... tambah 70 posen menuju tangga jutawan...



Aida, kapal selam kalu... haduih.. hahaha.. kalah lawak kampus camni.





CS ngan Aida sekapal lah kita .. tapi kome sumer tak kaya... ni bukan habit millioner le gamaknya... tuka term habit haji bakhil ler..

CS nya terlebih perkataan tak bagi kesan pada belanjawan kita... so kira halal.

T said...

Saya perasan anak jutawan. hahahaha. In our household, Mr. P yang ada spreadsheet bagai for our monthly budget. I will look at it every now and then, to review or approve the allocation. Kata perasan anak jutawan, kononnya jadi one of the board of director. berangan je la. Tapi memang nak pengsan la keep track of all the bills even when we do have auto pay. So I let Mr. P to be authorized payer for all of my bills. Bahagia.

Tapi your husband bagus la. Macam-macam dia buat. Tapi, idea bernas naik bot balik malaysia memang tak dapat dibayangkan.

Yong Is My Name said...

Hahahaa Kaktek,
Sakit pankreas yong gelak.
Suami mu itew sorang yang becita-cita tinggi kaktek oii.
Jangan dimusnahkan impiannya.
Betul jugak, cruise bajet
semua negara boleh singgah
kalau org tanya dah pergi negara nie negara tu
cakap la I dah pergi semua tapi persisiran laut jea la, kihkhhh
cekedot..

Dinas Aldi said...

Takpa la beb, tukaq2 pun takpa, janji keja & rezekinya halal. Orait ja.
Aku pun sama dok terbayang bab ikat bot kat keliling bot besaq tu. Best weh naik bot, aku suka, hehehee..

ahkakbatik said...

T, in one household kena sorang macam si bakhil, sorang mat jenin lah. kalau 2-2 bakhil pun tak boleh, 2-2 mat jenin lagi haru.
bila one dah keeping track all the records, the other one tends to lepas tgn dan end up bahagia juga.
naik bot tu idea bernas?!!! mak aih.. hahahaa...



Yong.. org dengar memag gelak tau.. kaktek yg hari2 layan ni semput tau. jadi naik bot nanti akak singgah manama nak borong kapet.




Dinas, naik sejam aku suka gak.. 24 jam kali 14 hari kalu... nangeh tak berlagu ler weh.

My Biz said...

kakakakakka ajak naik bot balik mesia kakakaka...sabo jelah hahahah