Monday, February 18, 2013

pantun berkerat-kerat mood sebelum ulangkaji

Rutin minggu lepas lemau sikit.
masuk dapur seawal 6.30pg. siap bekal untuk 4 orang.
4 orang sudah pergi, tinggal 2 orang...
seorang lagi pergi sekolah, tinggal seorang...
seorang masuk dapur lagi..
balik 4 orang...
balik lagi seorang, total semua ada 6 orang...
seorang tu kejenya masuk dapur lagi...
bagi makan 6 orang...

minggu ni kena ulangkaji
bernanah dah telinga ni
jangan utang lama-lama bebel laki
tau-tau terlepas tempoh nanti
siapa rugi? youler not me..

esok lusa mengadap komputer
pastikan jangan fail peksa
maka entry pun citer pasal undang2 jalanraya saja
doakan kaktek pass peksa yer

dulu kaktek wakil pantun sekolah
tapi tak berjaya jadi wakil daerah
skolah teknik kalah dengan skolah alam shah
dan rules pantun kali ni memang salah

cikgu cakap di hujung 2 baris sama bunyi
baris 1 dan 3, 2 dan 4 , jangan suka buat rules sendiri
kalau semua hujung ko bantai letak eeee..
itu bukan pantun ngok, tetapi puisi

tiap baris maksima cuma 14 sukukata
yang tulis panjang2 tu degilnya ko yea..
kalau rasa tak reti-reti juga walaupun panjang lebar dah aku cerita
takyah susah-susah suh kaktek cek pantun korang.. buang karen aku jer....

17 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Anak apek anak nyonya..
Kongsi makan kuih sepit..
Dari Kuwait dah sampai Amarika..
Kak Tek pun kena penyakit berjangkit??

harnidahussin said...

anak kucing berlari-lari
berlari masuk ke laman nyonya
rajin-rajinla kak tek study
moga exam kak tek berjaya

~Mami Little Hero~ said...

Bawa bertenang bawa bertenang. Tau kak tek tengah nebesss... meh selawat. :)

Dinas Aldi said...

Aku pantun 2 kerat ja beb.

Petang nanti makan laksa
Semoga hang lulus peksa

Makan roti cicah sardin
Sila study dengan rajin

Nasi dagang ikan kayu
Aku ucap gud luck tu yuu

Semua bab makan ja pembayang aku, kehkeh!

Khairul Abdullah said...

good luck utk kaktek yer.

ahkakbatik said...

Sham,
kenangan lama meggamit kembali
zaman anak dara sunti
org sekarang dh tak reti pantun puisi
semua guna shortform2 xoxo, lol, brb
ntah apa-apa ntah depa ni

yah cakpong... cakpong!




Aida, mekasih atas doanya
akak dipastikan kaktek berjaya
9/10 lulus peksa katanya
harap kaktek bukan 10% yg bengaptu kekdahnya..

ahkakbatik said...

Farah... sallallah ala Muhammad...
sallallah alai wasallam..
yes kita mesti kuat
takat peksa jalanraya kecoh satu alam!



Dinas,
santun cakap omputeh tu polite
sumer pantun hang aku LIKE!
LIKE LIKE LIKE!!!




KA, mekasih... :)
nk pi jampi pencil pemadam ruler ni.

mama maman aka yana said...

aduh... berpantun tak reti... yg reti merapu dan membebel...hahaha... :-)

moga akak dpt jawap soalan dan lulus seadanya yer... kikid

Anonymous said...

Salam Kanda,

Zikir Ya Latif. Bagi pemeweksa lembut hati.

Mudah lah hendaknya urusan segala. Amin.

Tak melayu hilang di dunia! *tetiba!

Salam,
zue

ahkakbatik said...

yana,
lulus seadanya ko doakan yea..
cukup makan je tu namanya..
huhu kejamnyerrrr...





Dinda Zue,
mekasih atas doanya..
hari ni lom start apa-apa
sebab bebudak cuti skolah rupanya..
psst kaktek jawa ler...

wassalam. - kanda.

~jeet~ said...

dari jauh kami membaca,
pantun amarika mahei harganya,
selamat baca buku nak jawab peksa,
lulus peksa bolehla kak tek raya!!

-ade kaitan..xde.. hahahaha... :)

hainom OKje said...

kesimpulan ...yg sorang tu mmg tukang masak, buat sarapan, duk dapur je le Tek hehe

CS said...

AB
Bawak kereta sambil toleh2
Insyaallah (anak) Malaysia boleh!

Semoga berjaya mencipta nama, cewah!

Mak Piah said...

Kak Tek,

kalau fail pekse camner aaa?

ngeeeeeeeeeeeeehhheeeehehe.

x

PatinPasta said...

Kak Tek,
Err.. sebelum nak ucap good luck, nak la jugak tanya. Ni lesen bawak kereta ke motor ke basikal? :D

ahkakbatik said...

jeet...
mampuih banyak pantun nk kena reka
cemana nk lulus peksa?..

lol.


Nom dah nama surirumahtangga..
sah2 semua keja akuler yg buatnya..



CS.. beribu org dah ambik peksa
saya nk cipta nama apa nye yea...
hehehee..

ahkakbatik said...

MP ngan dak Patin ni kan nak kena!

kalau pass sebab cek pandai
kalau fail, kome2 punya pasai!!!