Friday, September 3, 2010

apam balik terbakar!! panggil bomba!!...

Jangan gelak!!!!
Menchik aku taww!!
Ni keje laki aku....




Aku menchik kalau laki aku sibuk nak masuk dapur.... kalau tangan macam Mat Gebu atau Chef Wan, bolehlah aku terus surrender memasak ...

Bila aku buat dia komplen itu ini tak betul...bila dia buat, aku sah lari keluar dapur nak elakkan heart-attack....
Habis masak , dengan jagung dalam bekas gula, kacang dalam bekas marjerin... pan non-stick calar di oles minyak dengan apa ntah.... kang marah merajuk takmo tolong...
Takmo tolong tu takper..dia bantai tido, akulah tertonggang tonggeng melayan cik Mat sekali...






Ini versi besar. Alkisahnya nak buat yang crispy... tapi mana-mana resepi....resepi Hanieliza ke, myresepi ke.., ligakampong ke...semua pakai resepi yang sebijik sama.

Walaupon aku doubt nak buat crispy kena letak baking soda dan baking powder, tambah self rising flour lagi...tu sah jadi penkek.... akan tetapi oleh sebab takmo derhaka pada resepi bak motto Cik Som, aku ikutle jugak....

Haaaa sah! tak crispy!!

Walaubagaimanapun rasa tetap ada..... ada rasa jagung, kacang dan gula..heh... itu sahle isi dalamnya ....

Akan tetapi penyelamat dunia semalam adalah stew yg lazat lagi mabeles itu....





Hari ni dah ampun nak buat kuih tradional lagi..... 3 minggu layan kangen bazar Ramadhan... karipap sudah, lopes sudah, talam gula merah, seri muka, bubur kacang, bubur lambuk, kuih melaka, sardin gulung, roti jala..... rasa cukup, tak homesick langsung dah.....

Hari ni nak buat kuih omputih.... cari kek ke.. pie apple ke.... tater tots ke.. bersama nasi ayam jagung Mat Gebu, udang butter CikSom dan ayam bakar kaktek style....

gambo, esok ler.... belum buat da... baru celik mata ni, nak jenguk ladang sat.... rindu ...

7 comments:

~jeet~ said...

aik..ladang dah subur balik ek? browser sihat? hehehe...

ahkakbatik said...

Adalah dimaklumkan bahawa ladang beroperasi semula akan tetapi hanya memenuhi permintaan untuk tanaman yang memakan masa lama agar tidak kembali menjadi hardcore seperti dulu...

dannn.... main diam-diam belakang anak-anak sebab dah warning depa kang laptop rosak!... heh...

razzlina said...

allu kak tekssssssssssssss

tadaaaaaa....ai dah selamat banak...nanti gue hapdet blog gue yeh..........

ahkakbatik said...

loh!! ko banyak nengok citer antu ke cepat lak terbanak nya...
nanti letak gambo cik mon sekali ek..
tahniah...kita jumpa 2 tawon lagi kot...

somuffins said...

AB
Correction: I thot I selalu menderhaka pada a good recipe. Selalu aje tak bersedia dgn bahan2.. so bila nak masak, apa2 yg ada, tulah aje yg I begakan.

anniecraft said...

xper.. yg hangus yg itam tu menawan..

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Hmm.. ikut resipi Mat Gebu ka? Saya ikut resipi dia, buh baking powder.. jadik crispy nye.