Wednesday, September 29, 2010

Kassim Selamat II


Aku bukan pergi jumpa doktor tukang kayu...




Tapi check-up mata ajik. Yuran check-up $128, harga lenses $99, harga frame $180. Oleh kerana insuran cover frame up to $160 saja maka aku kena tambah 20 hengget lagi.....

Kalau aku tau rege frame tu mahei sebab depa tak tepek rege...ja'at... sudah tentu aku pilih yang dalam range coverage...

Check-up dan lenses insurance bayar penuh dan boleh check dan tukar spec setahun sekali.

Tiap bulan aku bayar insurance dlm $180 untuk whole family.

Depa cover untuk mata limit rege frame je $160... yg lain depa bayar penuh, dental $1000 tiap seorang utk setahun...(seribu tu boleh tampal 4 btg gigi je tau... kalo kena root canal, sebtg je dah habis coverage setahun tu...), pi klinik biasa kena $20 dan ER kena $30 dan belen insurance bayar ntah berapa limit aku malas pi cek... lagipun belum pernah masuk sepital... tapi ubat2 pi farmasi beli sendiri.

Detail aku tulis ni sebelum Puan Bananas dok tanya itu ini...kepoh.

Member indonesian aku takde insuran, jari anak dia tersepit pintu depa bawak pi ER dpt 3 jahitan kena charge 3 rebu dollar!!... nangeh.



Rabun ajik tak seteruk abang... cuma +75/+125 saja..
Plus tu rabun jauh..... negetip rabun dekat.....

oooooooooooo........... baru aku tau...... udah aku tak rabun mana aku tau selama ni...

Semalam syasya pi check... power dia -25/-25.... lorrr anak dara aku rabun dekat pulak?
kat mesia elok je aku buat bodo pasal mata depa, kat sini semua sakit? ke doktor depa ni buat-buat konon anak2 aku sakit?

Pasal gigi pun sama gak.... masa aku pi tampal gigi pecah, depa terus sesuka ati buatkan appointment untuk budak-budak ni... tang cleaning gigi $100 sorang memang insurance bayar penuh...(nak umpan akulah memula tu....) pastu keluarlah senarai-senarai gigi-gigi bebudak ni yg perlu di buang cavity lah... tampal sikit la..... kasik perabih insurance coverage yg ada...


Masalahnya 20% aku kena bayar sendiri.. kalau treatment cecah $1000 (depa akan bagi cecah punyalah), aku kena bayar $200 sorang.

Nak buat derk je takmo treatment pun takper tapi aku le malu sendiri kat depa macam tak endah kesihatan gigi anak-anak....arrrgghh.... dilemma betul....
nak aje ngaku takde duit, malu pulak orang pandang aku pendatang tak berduit..haha....

Nak taknak kenalah hold expenses merapu sampai habis semua dental appointment buat sikit-sikit 2 batang gigi sebulan sorang sebab nak jugak berlagak jadi pendatang yg kaya.... huhuhuuu....

11 comments:

al-lavendari said...

masa ni lah nak dapatkan rawatan yang terbaik ! belasah jer .. nanti balik Mesia nyesal kalau tak gunakan peluang yang ada.

T said...

My coverage for glasses dia cover $60/frame. Tu yang glasses plastic nerds jer dapat. Itu konon tip-top insurance. hahaha. Other insurance kasi replace glasses every 2 years. I usually get mine in Malaysia since dah ada prescription, tak yah check again, order jer.

Dentist dah suruh I buat root canal bertahun. I still buat bodoh. hahaha. Takut man. Though tak se-scary macam dekat Malaysia. My dentist let me listen to IPod while they tampal, on top of that, dapat Novocaine or laughing gas. Tapi, the though of tak boleh makan solid food for days after root canals really hinder me from having one.

Pasal other medical bills jangan la cerita, I dapat still dapat bill for stuff yang dah berkurun. X-ray, ultra sound tah zaman bila baru dapat bill. Bayar je la. By the way, ER mahal sebab ramai orang takda insurance pergi ER sebab dia tak boleh refuse patients. A lot those tak bayar (sebab dia takde duit), so dia charge tinggi to the insurance. Oh, ambulance harga lain too, usually tu kena bayar the City, tu dekat 1k too. Usually insurance cover that too. Still, kalau not real emergency jangan gatal call 911. Also, kalau call 911, semua datang, Bomba, Police, and ambulance.

ahkakbatik said...

tak nafikan rawatan ni memang bagus pakcik.. siap senyum-senyum bagai.... hingga tak sampai hati kata takmo dirawat....haha...


T,
oooo my CYGNA ni company yg wajibkan.. dentist pun kata bagus dan i ingat dia nak ambik ati i je... tapi baca komen you... ooooo insurance i memang bagus.... haha...

my hb did the root canal last month... ingat nak elak tapi dah 3 mlm takleh tido.. kalau kat mesia, tampal je.... tp doktor sini kata takleh selamatkan dah..... terpaksalah jugak... hopefully takde sakit gigi dah sampai next policy anniversary... or else kopak poket.

my 2nd son dental appointment next month pun kena makan ubat penenang dulu..
i kat mesia kecik2 dulu doktor cabut gigi idup-idup..survive haa sampai sekarang...haha... trauma 5 thn jgn cerita..

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Apa kata Kak Tek gigi-palsu kan jek suma gigi bebudak tuh. One time cost only and pasnih tak yah dah poning2 lalat gitu. Takat tuko2 beli berus gigi jek untuk bebudak tonyoh. Bernas idea saya, kan? :)

ahkakbatik said...

Aida,
ko tau dak kalo pakai gigi pelesu memalam kena tanggal... nak gosok pun kena tanggal.... tak ke nyusahkan diri tu?

cemana kaktek tau...hehe... biarlah rahsia ku dan doktor gigiku...

somuffins said...

AB
Pernah I dikenakan bayar RM900 (jer) untuk buat tampalan keji. Rasa cam nak nangis tapi apakan daya..

Tu Dr Matthew Carpenter bukan bersedara dgn Karen n Richard Carpenter ke? *lagu: Close to you?*

BaNaNaS! said...

huh ai wat root canal dua bijik gigi tawon 2008 sampai la nih ai rasa ngeri lagi...skang nih rasa ngilu2 plak kat salah satu gigi yg ada root canal tu..

pi cek da pecah dr suh wat crown cepat2.. rege crown sama plak tu ngan root canal..kalu campo2 da leh dapat sebatang gigi omeh 24k...hampesh!

BaNaNaS! said...

err kak tek.. ai baru jer nk tanya pasai insurance coverage tu..nasib bek u olredy read my mind hikhikhik...

ps: kak tek da brilliang hasil kureng makan kicap kipas udang...

ahkakbatik said...

cikSom.. Dr Carpenter ni sedara group Carpenter tu kot... dan memang keturunan tukang kayu cuma dia kecik-kecik terejal takmo blaja bertukang..


Bananas, ghamai cakap dental kat mesia murah dan hampeh...lenkali buat gigi omeh teruih... ko gol kang aku korek gigi ko..huhu...

kicap kipas udang tu buat dari otak udang ka?
patutlah aku rasa brilliang semacam je la nih..

Anonymous said...

Djelloul: The Mafia has been portrayed in many ways in books and movies, and I don't have a quarrel with these portrayals, because the Mafia is a work of many facets. Creating your own info or e-letter communication could also be considered. Hamas itself would believe it can take over the entire movement, making it more violent against Israel and aggressive toward other Palestinians", says Barry Rubin in a commentary on UPI. The process of printing conditions requires alteration of flow from a fan or pump. A writer in San Francisco can read a story in New York at 3:00 AM (EST) and have it ready to go in his own paper for the Midnight (PST) deadline.

Feel free to visit my blog click here

Anonymous said...

One of her most popular products are her organic vegetable seedlings,
especially the tomatoes, which are cool-weather varieties that
do well on California's foggy Central Coast. Native plants or at least plants adapted to similar conditions as your region will have a better chance of growing and thriving. This will give them time to acclimate to their new environment, avoiding stress and shock often associated with transplanting, ensuring a healthy start.

Here is my web-site :: walloping