Thursday, September 2, 2010

anakku Kasim Selamat....

Semalam abang mengadu ...

abang : ibu.. abang tak nampak white board... abang tiru buku kawan..

aku...ambik masa 3 minit nak digest pengaduan yang baru dibuat...
tak nampak white board? tiru kawan?... apesal kawan pi sekolah bawak white board ke?

hekk..... awat slow nya otak aku berfikir bulan puasa ni....

lepas tu aku perlukan 5 minit lagi flashback pengaduan-pengaduan dia sejak hampir setahun yang lepas....


ibu... abang tak berapa nampak papan hitam...
ibu... abang asyik rasa pening kepala.....

tindakan aku selama ini..... buat bodo sebab dia nampak sihat dan belajar pandai.... kesimpulan yang aku simpulkan..., sah takde masalah...mengada je kot...


Tetapi pengaduan semalam
...tiru buku kawan..... wah!.... mesti ada yang tak kena.....

oooooo... patutlah dia ngadap komputer dekat-dekat.... tengok tv berkerut2 dahi bila aku suruh duduk jauh-jauh.... flashback aku mula rancak dalam kepala.... macam cerita Matrix.... kejap di dunia manusia kejap teleport ke dalam kapal angkasa...

Sebentar ya.. aku nak buat kesimpulan lagi sebab otak aku sudah mula mengeluarkan enzyme-enzyme geniyes membuat kesimpulan-kesimpulan yang tersimpul yang sengaja tidak aku uraikan selama ini.....


Emmm.... mata aku sihat... tip top.... vision 20/20... semaksima mungkin mata manusia boleh melihat, aku juga boleh melihat....
bapaknya baru 2 tahun lepas mula rabun dekat...dah tua...

Maknanya genetik ibu dan babahnya sihat...... kenapa dia boleh rabun?
baca buku dalam gelap memang tak pernah.

Mana silapnya? .. siapa yang dengki mandrem bagi anak aku rabun ni?... !!!!!!!!!
SIAPAAAAAAAAA !!!!!!!!........

(aku mula suka buat kaler-kaler lepas baca blog Jaja-Z....(versi melayu Beyonce n Jay-Z ....))

Setelah melakukan perahan otak yang memang dah dehydrated.....
OOOOO......... adik gebadik aku 9 orang dari 12, specky ....heh heh....

Maapkan lah ibuuuu.... ibu terlepas pandang...... rupanya anak aku si Kassin Selamat selama ni...

Petangnya ke Optical store malangnya tak boleh sebarang beli spec tanpa prescription pulak..... aiyoh ! leceh betuilah orang amerika nih!!

Cek internet.... basic eye exam dengan optometrist dah usd89.... spec harga dalam $100 above..... adusss....
Cek insurance..... COVER!!!! yeay!! cek setahun sekali, tukar spec setahun sekali...... akan tetapi malangnya...... malang lagi.... spec nya hanya boleh di collect 2 minggu lagi..... heh!
apo masalahnya sampai 2 minggu?

Spec siap 2-3 hari tapi tunggu insurance company bayar dulu baru boleh release..... huk aloh...... teruk betui depa bisness....

Maka abe gapo beli je spec pakai prescription doktor di kedai lain dan tunggu yang free nya 2 minggu lagi...





Powernya 200 dua-dua belah...... cian betul anak aku...
Ibu takde pengalaman rabun... mana ibu tau.....


Kuih seri muka versi gula merah untuk iftar hari ini.... rupa dan rasa ada banyak sedap dari seri muka semalam..

heekkkk... pecah tembelang aku seri muka semalam tak sedap...












Dan bubur lambok konpem thodap..... (pinjam bahser pelat Patinpasta..)





11 comments:

somuffins said...

AB
Nasib baik 'terlepas pandang' tidak digezetkan dibawah Kanun Keseksaan.. Kalau tak, habislah!
.
.
.
Ehem, anak ensem, mesti ibunya melethop!

JaJa'Z said...

itu lah sindrom jaja kena dulu kak...time tu darjah 6..kepala selalu pening, time tgk tv berkerut2 dahi..kena tengok dekat2..selalu copy apa yang cikgu tulis kat depan dr buku kawan..end up, kerja selalu siap lewat...

anikerap said...

asyik seri muka jer...

nasik2 lemak ker?
tepung pelita ker...
lopes ker...

dieya said...

laa tak sedap ke seri muka tu? tarik balik laa pujian.

k tek anto laa si abang buat lasik. nescaya vision 20/20 sepanjang hayat.

~jeet~ said...

kak tek, nasib baik dia ngadu, saya ni ade lazy eye..tup tup nak masuk uni br perasan sebelah je dok tgk. 1st spec saya seblah dah 400, lagi seblah 200..tak ke haru...

dieya: lasix pon tak tahan la..
my colleague said nanti still kena buat balik..nampak geniyes pe pakai spec..;)

ahkakbatik said...

ciksom....
anak saya masih anak melayu.. tak reti saman mak pak lagi...

ooo tang malathop tu dah lama malathop..abeh terbarai kiri kanan haaa....


Jaja,
kaktek kesian kat org rabun nih... pakai spec sepanjang hayat...kira cacat gitu... sib baik anak lelaki, idakle turun hantaran kawin nanti..heh


anikerap,
nasik lemak dah bikin, lopes dah bikin... seri muka je lom jadi sangat...aku masak sampai sedap! nasible siapa yg kena jadi tukang makan.

ahkakbatik said...

dieya, jeet...

lasik? adoi....udahlah hensem..(macam anak mak..eheh..).. mata clear... teruk kaktek nak review resume-resume cari menantu kang....

balik mesia nanti nak belikan permata hijrah.. mak dan adik kaktek pakai, bagus katanya...

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Lepas tengok gambo hensem anak Kak Tek pakai spek, terus tak ingat dah amende Kak Tek tuleh kat entry nih. Nak kenenkan dengan anak sedara saya la kalo gitu. 3 orang tau! Kiut2 belaka. Paling kecik umor 2 tahun, maleh bercakap (bagus sebab tak melawan nanti). Hehehehe!

dieya said...

jeet,
ye ke? wah dah laa mahal tak tahan pulak tu. baik pakai contact lense je kan!

k tek,
beli kaler biru kat anak k tek. dok amerika mata pun cam org amerika.

pisang omeh yg speky tp masih cun said...

huh sampai ati ko cakap org pakai spek OKU.. het u batikkss het uuuuuu

ahkakbatik said...

Aida...
biarlah menantu kaktek dari abg ensem ni sorang je... kalau 3 sekaligus ko nak rekemen, parah kaktek nak melayan masaklah rumahtangganya kang....ekeke...


dieya...
\sebelum beli mata bitu kat anak, biorlah kaktek merasa pakai dulu ek...


pisang..
oku lah tu.... tak sempurna sifat...terimalah hakikat ko cacat...