Sunday, September 26, 2010

nota dariku untukmu

Minggu sekolah kali ni aku bz sangat-sangat... rasa tak cukup siang 12 jam.

Hilang abang kakak pergi sekolah, cik mat tak bagi aku mengadap laptop... masak boleh, buat kerja lain tak boleh..layan je dia golek-golek tengok tv... joget barney... nak nenen... nak makan... nak minum... nak nenen.... nak golek... nak nenen lagi.... ngaruk ngantuk lagi...

Tension jangan cakap...nak aje hantar ke playgroup.... tapi nanti kelam-kabut nak memasak untuk lunch pula...

Siap masak, bapaknya balik lunch, then keluar jemput ajik dan syasya, balik makan, keluar jemput abang pula... selasa khamis terus ke kelas taekwando, sampai rumah siapkan homework... siapkan makan malam..... monitor bebudak baca buku....

Haaa... skolah sini cikgunya kecoh suruh bebudak baca buku tiap hari selama 30 minit....
ibubapa hendaklah berkomunikasi bersama anak-anak ketika
membaca... bercerita bersama-sama....

heeergggggggggggghhh!!!!!!!!!!!!!!!!... patutla depa anak seketul dua je....

Haku ni dengan 3 anak nak layan homework, dengan cik mat mintak layan jugak, dengan tv takleh tutup kang cik mat ngamuk, dengan apartment kecik.. dengan bapaknya mintak teh o la..kopi laaa.... hadooooyaiii.....

Time nak bercerita bersama-sama tu tinggal suara high-pitch aku je yg meronta-ronta nak keluar seharian.....





Buku bacaan untuk dirumah.... untuk di isi dalam buku agenda yang cikgu depa nak tengok hari-hari tajuk buku depa baca...

Challenging juga nak cari buku kesukaan.... yang ceritanya buat aku menguap pun ada.. apatah lagi nak suruh bebudak ni baca...


Ohya... hari ni ada cerita best...

Alkisah cik mat di dalam prasa suka menjerit la ni... nak cakap tak reti.....jerit la...Bapaknya pula tak tahan dengar jeritan, dok marahkan abang kakaknya konon kacau cik mat.

Aku dah pesan banyak kali... yang jerit orang lain awatnya marah kat orang lain?
Alasan bapaknya, cik mat tak paham.... marah le yang paham...

Petang tadi cik mat menjerit lagi.... bapaknya yang kusut kepala tengah buat analisis kerja tanpa usul periksa suruh ajik masuk bilik sebab sebelumnya cik mat sedang bermain dengan abang ajik.... jadinya dia assume ajik punca jeritan...

Jeng..jeng..jeng..... surat chenta buat abe gapo....




Babah, kenape ajik kena kurung dalam bilik?
Syasya buat Haris jerit, ajik kena kurung, kenape?

ajik

aku nak emel ke petronas untuk iklan raya tahun depan...

15 comments:

somuffins said...

Dear AB
Kesian Ajik, kan? Apalah jwpn yg diberi oleh abahnya Ajik tentang soklan bernas itu? i nak kasi Ajik nombor talidera, boleh? :-)
.
.
Btw, sudi2lah ke Alkisah untuk bwk balik all d kicap yg u perlu. Dont wori, all on me ..

JaJa'Z said...

kak..cik mat tu anak yang kecik ek? still kompius..ingatkan ur hubby..hehhehe

ahkakbatik said...

cikSom,
bapaknya tak sempat jawab dah kena guling2 gelak dgn maknya...
lenkali kena sedar anak2 dah besar aka diri dah tua.... (dia, bukan saya...heh)


ja...
salu lah kaktek citer cik mat mintak nenen... melampau ko nih!!

keen said...

hehe... konpius cik mat dengan abe gapo? jauh beza tu...

buku agenda? sini kan dipanggil program nilam....lupa dah ke? :)

Maya Marisa said...

patut ler senyap ajer....ingat kan sibuk beraya kat NC tu. rupanyer sibuk jadi ibu mithali...
wah, dah panjang akal dah anak kak tek nie.. its a good sign, cos he's now learning to speak up and voice out his opinion, which is a good sign :)

~jeet~ said...

nanti kalo jadik iklan petronas, nak berlakon sendiri ke nak amik professional?...hehehehe...

ahkakbatik said...

kak keen... ha-ah dah lupa... cuma kat mesia tak isi buku nilam pun takper..heh heh...
sini mak pak kena sign tiap hari acknowledge bacaan budak...


maya..
tuler konon takmo anak tipikal malay... la ni sapo yg malu?


jeet..
hero-heroin dah ado....sapo lagi..heh.... tukang pegang lampo lom ado.. ko nak ujibakat?

BaNaNaS! said...

buku2 tu kita kena beli ker cikgu kasi free dari library? wahhh banyak nyer keje ai sok bila minime da masuk dajah satu...

dieya said...

wahahaha kelakar mikirkan k jaja ingat cik mat tu abe gapo :-D

bijak sungguh ajik ye.. dapat royalti minyak petronas boleh laa k tek beli stok kicap 3 tahun.

ahkakbatik said...

bananas.. buku bawak balik ado.. tapi nipis-nipis boleh abis baca 2 hari je... 3 hari lagi menggagau aku bagi kataloq ikea suruh baca..heh..

one thing org sini trend membaca dari anak-anak memang bagus..mak pak tunggu kelas taekwando pun pegang buku cerita... aku je melangok layan cik mat main..
start minime ko semua skolah, memang tak menang tangan..


dieya, dpt royalti petonas kaktek jadi pemborong kicap daaa....
JUTAWAN PEMBORONG KICAP!

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Satu soklan! Ajik tuleh atas kertas size apa tuh? Yelah kan.. kang kalo nak buat iklan Petronas.. senang nak carik kertas size serupa. Kasik real, baru leleh! :D

ahkakbatik said...

elerr... dengki le tuh! pehtu tanya pencil cap apa ajik tulis...

harnidahussin said...

hahaha...sangat chomel itu nota chenta...

BaNaNaS! said...

weih nnt ko tgkap la gambo apa parent buat bila tggu anak.. bukan tak caya cite membaca tu saja nk nengok..yelah kat sini parents banyak engage/men game sambil tggu anak (aku la tu)..hehehe..motibasi utk diriku...

ahkakbatik said...

harnida.... kaktek pun tekujut.. ni zaman anak kaktek..anak ko kan lagi dasat ..


bananas.. alah... ko suka kasi aku assignment spy leymah takdek gaji... menchi arrr...