Friday, September 3, 2010

talam jagung dan stew daging

Wah! tajuk entri kali ni nama makanan!!!
jangan ingat Mat Gebu dan Hanieliza je boleh bagi tajuk makanan tau....

tapi resepi korang cari kat google lah... gambar aku tepek pun tak cantik..apatah rasanya..... biarlah rahsia.... nasib tekak siapa jadi mangsa..


Pagi tadi cari tepung beras...habis satu Food Lion tak jumpa, kena lah jenguk ke kedai Asia jugak. Aku tak tahu kenapa ada kuih menggunakan tepung beras sebab rasanya kenyal-kenyal tak sesedap tepung lain tapi dasar takde bazar Ramadhan kan....
Sukahati aku tukar jenis tepung kang kena tukar nama gak..... kuih jagung meletop ke... sebab abis sememeh rupanya... huhu....


Ini talam jagung dari resepi Hanieliza....




Apesal talam aku kaler pucat? heeek..... bukan sebab tak pandai masak... jagung krim omputih kan...pucat ler...... (ada je alasan..., kata laki aku!)






Stew daging baru letak atas dapur.... sejam setengah lagi masak....

Oleh sebab nak publish post cepat sebelum laki aku balik..... kang nak berperang masak apam balik dengan dia kang, lupa terus nak update blog.




Stew daging buat makan dengan roti perancis....






BONJOUR..... huh! walaupun belum makan aku dah rasa jadi minah perancis pulak... mesti sedap nih!

7 comments:

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Mengiurkan la tengok gambo stew daging tuh! Cicah roti bengali pon todap, kan? Gambo apam balik tarak ke?
* kuih talam pucat sebab memang salah resipi tuh (nescaya terus dicincang lumat dek K.Hanieliza, ampun!) :D

pisang omeh said...

wahhhhh sedapnya stew itewww... aniway ai hetroti perancis mcm roti masuk angin jer keras nk mampuih...hikhikhik

lidah melayuuuu

T said...

Tepung beras kadang-kadang dia letak bahagian mexican food, brand Goya.

anniecraft said...

Aleeehhh...
kak tek shoot sepotong dua tu sure itu dah di potong trim baekk nyer.. yang lain2 sure bughok...

p/s: berperang??? apam???
huh... bulan posa ni kak tek oiii..
ayat kasi santun ayu sket..

ahkakbatik said...

Aida... tulah...salah resepi tuh bukan salah ahkak..konpem!


pisang... aku bekfes cheese je la nih...tak main lah kasik kandaq..


T... i dok pusing kwsn mexican... rasa macam pernah nampak tapi cari tak jumpa...
ok noted, next visit pi survey lagi.


anikerap... mana ko tau yg lain bughok? mesti ko salu guna tektik yg sama...

T said...

kak tek,
dia memang macam tu. Kalau cari mesti tak jumpa, time tak cari ada je dia. I hari tu cari coconut cream brand Goya, tak jumpa jugak. Pusing berapa kali, last-last beli la some thai brand punya santan. Goya punya santan sangat la pekat dan tak banyak air macam brand lain. Tapi banyak lelemak la. hehehe.

ahkakbatik said...

haaa betul T.... tapi santan kaktek pakai chaokoh.. di asia shop cuma $0.79 compare to wal-mart same brand $1.39... masuk fridge tak beku banding yg lain. Next time nk try Goya pulak.

Susu pekat...haaa tekak melayu teh tarik kena susu pekat...pakai creamer tak ummph... borong wal-mart brand $1.35 compare tempat lain $2.35.

Cheese belum terbeli...bila nak beli je...terfikir emmm mahal kang tak makan rugi... nak makan tekak takleh pi......