Thursday, September 8, 2011

kau kulikan aku.... aku kulikan kau.....

Jiran selang satu rumah si Shirley cucu Debra ni selalu mengendeng nak berkawan dengan Syasya.
Ajak jadi playdate ... ajak pi sekolah sama-sama ... mulutnya non-stop bercakap.

Oleh sebab saiz nya yang besar dan tua setahun, kaktek fikir bagus gak tu...
boleh borong jadi bodyguard Syasya sekali... heh.


Semalam dalam perjalanan balik sekolah, anak omputih yang mencecer je ni beritau dia nak lelong beskal pink nya 10 hengget dan suruh kaktek belikan untuk Syasya.

Syasya tak reti naik beskal pun tapi since dia memang mintak beskal bila balik Msia nanti, ok jugak sementara masih di sini.... nak balik kang derma je...

Bila kaktek nak bayar pada neneknya si Debra petang semalam .... dia suruh ambik free....
(nenek Debra idakler tua sangat.... kaktek teka dalam awal 50an je)

wah! rezeki..... orang berbudi kita berbahasa... orang memberi kita ambik jelahkan....




karat le sikit tapi kalau beli sendiri besi rege 10 hengget nak lentur sendiri jadi beskal...
majik le tuh!


Petang semalam Shirley jadi kuli ajar Syasya naik beskal.






Lepastu anak aku pulak jadi kuli ngejar dia dari belakang!






Kenapa Shirley duduk dengan nenek?
haa.. standard aarr.... kisah suka-suka buat anak pastu blah...
tinggallah tok nenek terkontang kanting jaga cucu 2 beradik...

Nauzubillah lah jadi pada anak cucu kita..
moga anak cucu kita reti beranak, retilah jaga anak sendiri...
nek dah tua.. mana nak berblogging.. mana nak nengok cucu...
mana dok risau atok keluar tak balik2 takat beli nasi lemak kat gerai cewek indo hujung simpang...  huhu...




Cik Mat ngendeng2 depan Debra.. dapat scooter free....




Lesson learnt:

Tak rugi berbaik dengan jiran, dapat barang free...
tapi korang berbaik dengan kaktek... dapat baca blog free jelah ekkk... ....

9 comments:

Mira Marlena said...

Sekali pandang macam budak sekolah menengah dah si Shirley tu kak Tek.Besar badan dia kan?
Lucky SyaSya..balik M'sia nanti dah ada beskal.Berbaik dengan jiran memang dituntut untung2 boleh dapat barang FOC..

Anonymous said...

Tak pernah rugi berbaik dgn jiran. Kalo balik kg dia tengok rumah saya dan siram pokok-pokok bonsai saya. Mangga masak dr pokok kat rumah dia saya dapat free. Sibongsu tertinggal belanja sekolah, kirimkan kat anak dia. Bahagia weh dapat jiran baik. Alhamdulillah.

shirley & syasya = mentor & mentee, boleh gitukan, belajor pertukaran budaya.

Azian

Maya Marisa said...

so lepas nie, maya nak jadik EXTRA nice to all my jiran kat rumah baru tu yea. mana tau kot buat hse warming dorang bagi furniture kan kak tek kannnnn.... :-P

PatinPasta said...

Kak Tek,
Shirley sama umor dengan Syasya ke?

Best aa dapat beskal and scooter. Shirler ajor Syasya.. habis tu Cik Mat, siapa ngajo dia? Sian dia :D

ahkakbatik said...

Mira,.... org sini ramai saiz besar... tu pasai kaktek kt sini depa ingat adik badik je dgn bebudak ni...ekeke... (stetmen buat sendiri...)



Azian.. bestnya jiran ada pokok buah... jiran kita kt msia ada pokok buluh ngan pokok bunga je...
nanti kaktek nk beli bonsai gak.. boleh mintak tips yea...




hamboi Maya!!! furniture barbie doll nak?




Aida, shirley tua setahun.
kesian kt cik mat? apesai tak kesian kat kaktek? kicap dah lama abeh!!
meh kesian kt kaktek! pos cepat!!!

somuffins said...

AB
I kesian kat you bukan sbb kicap dah abis tapi kesian sbb dpt jiran yg takde stok kicap, hek3.

I mintak your address tapi you tak kasi2 jugak. I nak buat baik sebagai rakan blogger terbaik you pernah ada *mana tau dpt corningware 2 dozen ke, kaaan?*

ahkakbatik said...

CS... baru mintak maap tau... syawal pun lom abes!
CS.. hadiah untuk kawan yg baik adalah ingatan tulus ikhlas dari saya.... errr... title kawan baik tu CS dapat lepas pos kicap lah ek...ekeke...

somuffins said...

hek3..

Apa pun, bak sini alamat. Emailkan I pun OK..

ahkakbatik said...

stok kicap dah sampai kedai la CS!!!! hehe.. nantikan tarian hindi kicap saya nanti!!